Jarl (56) fikk ansiktet knust i blind vold:

Voldsmannen dro på ferie til USA og fikk strafferabatt

56-åringen sliter fortsatt to år etter hendelsen. Gjerningsmannen fikk strafferabatt og åtte måneders fengsel som følge av at det har gått så lang tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En desemberkveld for snart to år siden ble Jarl B. Høva uten forvarsel angrepet av en fremmed mann på en restaurant i Bergen.

– Det er en kar som bare kommer bort og smeller til meg så alt svartner, sa Jarle til TV 2 i vinter.

Må leve med skadene

Jarl fikk flere ansiktsbrudd og er fremdeles preget etter episoden.

– Jeg har dobbeltsyn, øresus og nedsatt følelse i ansiktet. Konsekvensen er at jeg i dag jobber 50 prosent, sier han til TV 2 i dag.

I mars 2015 var saken ferdig etterforsket. Først åtte måneder senere ble den sendt til statsadvokaten og mottatt av tingretten i romjulen i fjor.

Mannen som slo Jarl ble tiltalt for grov kroppsskade med en strafferamme på inntil 10 års fengsel.

TV 2 har i flere saker fortalt om hvordan rettsaken ble utsatt og fremskyndet og så utsatt igjen.

Dro til USA på ferie

Saken ble først berammet til 19.mai. Politiet ba da om utsettelse fordi de hadde glemt at dette kolliderte med tiltaltes planlagte ferietur til USA.

Jarl fikk beskjed om at saken ville bli utsatt til etter at tiltalte hadde vært på ferie.

Etter flere medieoppslag ble saken så fremskyndet til 3.mars. Men også denne gangen måtte saken utsettes. Politiet hadde nemlig ikke fått med seg at tiltalte i 2015 hadde flyttet til Svalbard, noe som medførte at han ikke ble stevnet i tide.

– Altså jeg vet ikke hvor mange rettsdatoer vi har hatt, men det er ganske mange. Og det på grunn av at politiet i utgangspunktet har gjort en dårlig jobb, sier Jarl oppgitt.

Sjokkert over strafferabatten

I forrige uke kom voldssaken endelig opp for retten, og dommen på åtte måneders fengsel sjokkerer Jarl. Gjerningsmannen fikk nemlig strafferabatt som følge av at det har gått så lang tid.

– Det er klart at politiet har sørget for at denne straffen blir feil, sier han.

Også hans advokat legger skylden på politiet.

– Hvis han hadde blitt straffedømt før turen, så hadde han ikke sluppet inn i USA og fått gjennomført reisen. I tillegg så er nå saken blitt utsatt i så stor grad at han har fått strafferabatt på toppen av det hele og det reagerer vi sterkt på. Og det er utelukkende politiet sin feil, sier Jarls bistandsadvokat Svein Olav Balle til TV 2.

Politiadvokat Trond Eide vil ikke kommentere saken overfor TV 2 i dag.

Heller ikke forsvareren til tiltalte ønsker å si noe om dommen.

Statsadvokaten: – Kritikkverdig

Statsadvokaten i Hordaland skriver følgende i en mail til TV 2:

«Det er gitt straffreduksjon i dommen på grunn av lang saksbehandlingstid. Dette skyldes 9 måneders stillstand hos politiet før tiltale ble tatt ut og så 6 måneders utsettelse på grunn av manglende stevning. Dette er selvfølgelig beklagelig og kritikkverdig. Instruksjon om viktigheten av fremdrift i straffesaker er tatt opp med politiet på generelt grunnlag.»

At en gjerningsmann først får innvilget ferie, og deretter bonus i form av kortere straff skjønner Jarl lite av.

– Det at det har tatt så lang tid har påvirket min hverdag. Og så blir det strafferabatt på toppen av det hele, da blir jo straffeloven en vits, sier han.