Skinsetene trenger litt stell i blant, hvis ikke blir de fort harde og mindre komfortable.
Skinsetene trenger litt stell i blant, hvis ikke blir de fort harde og mindre komfortable.

Litt vedlikehold kan spare deg for store utgifter

Dette har blitt stadig mer vanlig i bilene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lenge var de forbehold de aller dyreste bilene, men de siste årene har skinnseter blitt mer og mer vanlig i nye biler.

De har mange fordeler sammenlignet med tradisjonelle stoffseter. Skinnseter er noe av det mest slitesterke og behagelige du kan ha, samtidig som det bidrar til å gi bilen et eksklusivt preg.

Men har du bil med skinnseter, er det én ting du bør være klar over:

– Det verste du kan gjøre for skinnsetene i bilen er å ikke gjøre noe i det hele tatt. Kvaliteten og levetiden for skinn reduseres dramatisk om du ikke gjør et minimum av vedlikehold. Det er altså bedre å gjøre litt, enn å ikke gjøre noe, sier Bjørn-Aage Bredal i bilpleie-leverandøren Bilpleiekongen.no.

Ikke evigvarende

– For mange av oss kan dette være helt unødig å si, men det er faktisk mange der ute som tror at skinn er "evigvarende" uten å gjøre noe som helst, sier Bredal, i en pressemelding.

Dette går ikke bare utover det estetiske ved at skinnet blir blankt, stivt og etterhvert begynner å sprekke. Det går også direkte utover komforten. Og har skinnsetene først fått skader, kan det bli svært kostbart å reparerer dem.

Oppsiden er at det er svært lite, regelmessig vedlikehold som skal til for å ivareta skinninteriør nærmest slik det var originalt. Med slitestyrke, komfort og elastisitet.

Dette utstyret kan det bli dyrt å droppe

Vinteren særlig tøff

Når du leser artikler om "slik redder du skinn-interiøret", eller "slik renser du skinn" er det ofte snakk om skinnseter og interiør det allerede har gått for langt med. Hvis du derimot gjør det som en vane å gi skinnet noen minutter oppmerksomhet tre-fire ganger i året, slipper du disse gjenopprettings-jobbene.

Vinteren er spesielt tøff for skinninteriør. Kald, tørr luft trekker fuktigheten ut av skinnet, derfor er det så viktig å behandle det skikkelig før vinteren setter inn for fullt. Når temperaturen kryper under ti minusgrader, vil ikke skinnet absorbere lotion.

Over tid vil du "bake" skitt, støv, svette og annet inn i skinnet.

Så lett gjør du bilen ny innvendig

Ikke bruke Zalo

– Du har kanskje lagt merke til at skinn blir blankt over tid? Dette kan du først se på førersiden, gjerne nederst på rygg og i sete. Dette er et tegn på at skinnet trenger behandling. Du må ha en såpe som kan trekke opp gamle lotion-rester, slik at du får dette ut av skinnet. Til dette er det viktig å bruke en nøytral såpe. Vi vil kun fjerne gammel skitt og lotion, uten å bryte ned skinnet. Zalo er ikke et alternativ, sier Bredal.

Umiddelbart etter du har vasket skinnet, må du erstatte lotion du har fjernet, med ny, ren lotion. Slik vil du opprettholde en smidig, matt skinn.

Ta det med vann

Hva når ungene søler i skinnsetene?

– Ja, her har du en av de virkelig store fordelene med godt vedlikeholdt skinn, sier Bredal.

– "Ingenting" fester seg. Søler ungene, holder det som regel med en fuktig klut. Kun vann og en ren klut. Det kan være fristende å ta "kjøkkensprayen" og dusje litt på, men dette gjør fort vondt verre ifølge Bredal.

Tar du det med en gang, vil vann være mer enn nok. Er det slik at flekken har størknet, er det ofte mer vann som skal til. Er det slik at du må vaske grundig, er det smart å ta hele feltet for å unngå skjolder, og selvfølgelig tilsette lotion.

Derfor kan de dårlige bilannonsene gi de beste kjøpene

Trenger tre ting

Dersom du har slurvet med vedlikeholdet av skinnet gjennom året, kan du fort oppleve at brusen eller isen ungene søler trekker inn i skinnet. Noe du altså unngår dersom du har lagt noen få minutter i dette tre-fire ganger i året.

– I prinsippet er det tre ting du skal ha for en rask, effektiv rengjøring av skinn. Det er et godt rensemiddel for skinn, som skummer. En god skinnlotion og en myk børste. Bruker du dette vil grundig rengjøring av alle skinnsetene i bilen være gjort på et kvarter, sier Bredal.

Oppskrift på god skinnpleie

Start alltid med å støvsuge

Spray skinnrens på området du skal jobbe, og jobb lett med en myk børste til du oppnår sum. Skummet er viktig for å trekke opp gamle lotion rester.

Tørk av med en tørr frotéklut (ikke mikrofiber)

Bland 1 kork eddik i 1/2 liter vann og spray lett over området du har vasket, tørk bort med tørr klut.

Jobb lotion inn i skinnet med en pad eller svamp. Ikke bruk press.

Etter 45-60 minutter tørker du lett over med en ren, tørr klut.

Setetrekkene koster fort 25.000 kroner