MENER DET JUKSES: Matforsker Trygve Eklund, restaurantanmelder André Blomberg-Nygård og kokk Charlotte Mohn Gaustad smakte på mat fra Egon og Peppes. De mener de kunne smake og se at mye av maten blir laget fabrikk og storkjøkken, og ikke av beste råvarer – slik restaurantene lover. Foto: JAN MORTEN BJØRNSEN.
MENER DET JUKSES: Matforsker Trygve Eklund, restaurantanmelder André Blomberg-Nygård og kokk Charlotte Mohn Gaustad smakte på mat fra Egon og Peppes. De mener de kunne smake og se at mye av maten blir laget fabrikk og storkjøkken, og ikke av beste råvarer – slik restaurantene lover. Foto: JAN MORTEN BJØRNSEN.

Avslørt! Egon og Peppes serverer fabrikkmat

MATKONTROLLEN (TV 2): Norges største familierestauranter markedsfører at maten lages av «beste» råvarer. Matkontrollen avslører at de serverer fabrikkmat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi benytter de beste råvarene fra norske leverandører», skriver Egon. «Vi er stolte av å kunne tilby de beste kvalitetsingredienser», hevder Peppes Pizza. Big Horn Steak House presiserer at de bruker «førsteklasses norske råvarer».

Til sammen er de overnevnte kjederestaurantene en milliardindustri. I fjor omsatte Egon for 1,3 milliarder kroner.

Matkontrollen har gjentatte ganger spurt restaurantene om å få komme inn på kjøkkenet deres. Til tross for at de serverer millioner av måltider i året, nekter Peppes og Egon å la Matkontrollen slippe inn. De hevder det primært er av «konkurransemessige hensyn».

Kokk Benedicte Eriksen reagerer på hemmeligholdelsen.

– Dersom de virkelig hadde hatt så gode råvarer som de hevder, ville de stolt vist det frem. At de ønsker å skjule det er veldig urovekkende. Da lurer jeg på hva de holder på med bak lukkede dører. Det er viktig med åpenhet, og spesielt for sluttforbrukeren som betaler penger for dette, sier hun.

Avslører ved å smake

Restaurantene skryter av maten, men er det noe å skryte av? Dersom råvarene er mindre gode, eller maten er laget på fabrikk, kan det avsløres av smak og konsistens, mener eksperter. Matkontrollen satt derfor sammen et smakspanel bestående av matforsker Trygve Eklund, restaurantanmelder André Blomberg-Nygård og kokk Charlotte Mohn Gaustad.

IKKE HJEMMELAGET: Etter Matkontrollens undersøkelse innrømmer norske kjederestauranter at maten blir laget på storkjøkken og fabrikk. De jukser, mener matanmelder André Blomberg-Nygård. Foto: JAN MORTEN BJØRNSEN.
IKKE HJEMMELAGET: Etter Matkontrollens undersøkelse innrømmer norske kjederestauranter at maten blir laget på storkjøkken og fabrikk. De jukser, mener matanmelder André Blomberg-Nygård. Foto: JAN MORTEN BJØRNSEN.

– Det er ofte noen kjennetegn for mat som er halv- eller halvfabrikata. Det brukes gjerne mer konserveringsmidler, mer salt og annet for at maten skal tåle å ligge lenger, sier matanmelder Blomberg-Nygård.

– Hvis råvarene har blitt for sterkt varmebehandlet, som kan skje industrielt, kan det lett skilles fra mat som har blitt laget i et godt restaurant-kjøkken, sier matforsker Eklund.

Ekspertene spiste tre retter fra Egon, og tre retter fra Peppes. De mener de kunne avdekke følgende:

■ Egon: De fløtegratinerte potetene er ferdiglaget, og fra vakuumpose. Grønnsakene er maskinkuttet. Sausene og dressingene smakte ikke hjemmelaget, til tross for at de markedsfører det motsatte. Brødet er med stor sikkerhet laget på fabrikk, som kan avdekkes ved konsistens og utseende.

VAKUUM-PAKKET: Etter Matkontrollens undersøkelser innrømmer Peppes at deres lasagne behandles sous-vide i et storkjøkken, for å senere bli sendt ut til de ulike restaurantene. Foto: JAN MORTEN BJØRNSEN.
VAKUUM-PAKKET: Etter Matkontrollens undersøkelser innrømmer Peppes at deres lasagne behandles sous-vide i et storkjøkken, for å senere bli sendt ut til de ulike restaurantene. Foto: JAN MORTEN BJØRNSEN.

■ Peppes: Pizzabunnen er ikke hjemmelaget, som kan avdekkes ved konsistens og utseende. Bunnen er absolutt ikke laget av «beste råvarer», mener kokk Gaustad. Bearnaisesausen på pizzaen er trolig også industrilaget, da den i teorien ville skilt seg på en varm pizza. Lasagnen kom i en form som tyder på at den er vakuumpakket og fabrikklaget, og smakte heller ikke hjemmelaget.

Konklusjonen til ekspertpanelet er at restaurantene lover for mye.

– De bruker ord som «mat lagd med kjærlighet», «hjemmelaget» og «beste råvarer». Jeg synes faktisk begge restaurantene faller gjennom på alt det, sier Mohn Gaustad.

Matforsker Eklund er av samme oppfatning.

– Når kjederestaurantene bruker veldig store ord synes jeg det er grunn til å være skuffet og be dem skjerpe seg.

– Har de får dårlig tid? Tas det snarveier? Er kravet til fortjeneste for høyt? Det blir i alle fall jukset underveis, sier restaurantanmelder Blomberg-Nygård. Han reagerte spesielt på de fløtegratinerte potetene fra Egon.

– Potetene hadde det jeg pleier å kalle «plast-smaken». De smakte vakuum-pose.

Innrømmer ferdigmat

Egon nekter å møte Matkontrollen for intervju, men i en e-post innrømmer de at de fløtegratinerte potetene er fra vakuumpose. «De markedsføres heller ikke som hjemmelaget», skriver daglig leder i Egon, Dan Robert Halshamn.

De medgir at brødet er laget på fabrikk som såkalt bake-off, og at noen av grønnsakene er maskinkuttet. De mener derimot at ekspertene hadde feil i at sausene ikke er hjemmelaget.

– Dersom de sausene er laget fra bunnen av på restauranten, hvorfor? For de smaker jo akkurat det samme som du kunne kjøpt, sier matanmelder Blomberg-Nygård.

«Egons sauser og dressinger er laget av våre kokker lokalt på hver eneste Egon. Dette av Egons egne oppskrifter basert på de mange tusen tilbakemeldinger som vi får fra våre gjester hvert år om hva de ønsker seg på menyen. At dommerpanelet her mener noe annet er feil», skriver restauranten.

De hevder at kvaliteten ikke blir svekket av de industrielle innslagene. På spørsmål om de lover for mye i reklamen gir de følgende svar: «Egon får levert sine råvarer fra Norske leverandører som Grilstad på kjøtt, Bama på grønnsaker samt Vestfoldfugl på kylling. Vi har også i år et samarbeid med Trondheim Slaktehus som leverer dryaged svinefilet.»

Peppes: — Veldig trist

Peppes innrømmer at lasagnen er behandlet sous-vide (vakuumpakket). Lasagnen, og flere retter, er laget på det de kaller et «storkjøkken». Derfra blir de sendt ut til de ulike restaurantene. Pizzadeigen er produsert på et større bakeri, og blir fryst.

– At tre av mine kokkekollegaer ikke liker de tre rettene vi lagde, synes jeg er veldig trist. Vi lager våre retter akkurat på samme måte som du gjør på kjøkkenbenken hjemme med gode råvarer, bare i litt større porsjoner, sier direktør for mat og drikke i Peppes, Morten Myrseth.

– Hvorfor får vi ikke komme inn på kjøkkenet og se på råvarene deres?

– Vi er i et konkurranseutsatt marked, og ønsker ikke å dele alle hemmelighetene med våre konkurrenter. I tillegg er det en firmapolicy som jeg ikke kan gjøre noe med.

Fakta: Slik testet vi

** Matkontrollen spurte Norges største kjederestauranter, som lover mest i markedsføring, om å få komme inn på kjøkkenet for å se på råvarer og tilberedning.

** Egon og Peppes nektet Matkontrollen adgang til kjøkkenet, og et ekspertpanel smakte derfor på maten fra de to restaurantene. Smakspanelet besto av matforsker og mikrobiolog Trygve Eklund, restaurantanmelder André Blomberg-Nygård og kokk Charlotte Mohn Gaustad.

** Panelet smakte på tre retter fra Egon, og tre retter fra Peppes. De visste ikke hvilke restauranter maten var fra, men de ble orientert om at det var kjederestauranter. Maten ble bestilt som «take-away» tirsdag 13. september.

Matkontrollen fikk komme inn på Big Horns kjøkken. Resultatet av det kan du se på Matkontrollen på torsdag, klokken 20.00 på TV 2.