TESTET: Disse tre melkesjokoladene har fått dommen. Foto: Matkontrollen/TV 2.
TESTET: Disse tre melkesjokoladene har fått dommen. Foto: Matkontrollen/TV 2.

nykommeren, klassikeren eller billigvarianten?

Stor smakstest av melkesjokolade – folkets dom vil overraske deg

MATKONTROLLEN (TV 2): Over 135 mennesker blindtestet Nidars nye melkesjokolade mot Freias originale melkesjokolade og First Price melkesjokolade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Freia melkesjokolade kjenner mange til. Tidligere i år lanserte også Nidar en ny melkesjokolade med slagordet «en bit magi».

Matkontrollen har testet sjokoladene blindt på 135 personer.

For å se om det går an å kjenne forskjell på vanlig melkesjokolade og billig sjokolade, er også First Price sin melkesjokolade med i testen.

På spørsmål om hva deres favorittmelkesjokolade var, er det mange som sa Freias melkesjokolade.

Men overraskende mange tar feil.

LES OM RESULTATET LENGER NEDE I SAKEN!

Minst 30 prosent kakao

Svein-Magnus Sørensen er Norges første og eneste sertifiserte sjokoladesmaker.

– En melkesjokolade er en vanlig mørk sjokolade som er tilsatt melk. Melk gjør at det får en mildere og litt karamell-aktig smak på sjokoladen, sier han til Matkontrollen.

EU-regler sier at melkesjokolade skal inneholde minst 30 prosent kakao for at produsentene skal få lov til å kalle det melkesjokolade.

SJOKOLADEKJENNER: Svein-Magnus Sørensen er Norges første og eneste sertifiserte sjokoladesmaker. Foto: Matkontrollen/TV 2.
SJOKOLADEKJENNER: Svein-Magnus Sørensen er Norges første og eneste sertifiserte sjokoladesmaker. Foto: Matkontrollen/TV 2.

– Personlig synes jeg at det bør være vesentlig mer enn det. Når man snakker om sjokolade så er det kakao som er hovedingrediensen, som lager sjokoladesmaken, sier sjokoladesmakeren.

Alle tre sjokoladene i smakstesten har minst 30 prosent kakao. Ifølge Sørensen er det flere årsaker til at produsentene holder seg til minimumsgrensen.

– Det skyldes sannsynligvis økonomiske årsaker. Kakaoen er naturlig nok den dyreste ingrediensen i sjokolade, da koster det mer hvis man skal ha en sjokolade med mer kakao. Den andre årsaken er at jo mer kakao det er i sjokolade, dess mer vil den smake. De fleste i Norge som har vokst opp med melkesjokolade med 30 prosent kakao, vil derfor være vant til akkurat det smaksbildet som du får med 30 prosent kakao, sier han til Matkontrollen.

Smaker de forskjell?

Så kjenner folk forskjell på en liten bit magi fra Nidar og et lite stykke Norge fra Freia og billigsjokoladen fra First Price?

Matkontrollen har latt 135 personer smake på disse tre sjokoladene.

  • First Price fikk 25 prosent av stemmene, og er den sjokoladen som er minst likt.
  • Freia Melkesjokolade fikk bare fem prosent flere stemmer enn First Price, og endte opp med 30 prosent av stemmene.
  • Nesten halvparten synes Nidar sin melkesjokolade smaker best, og den er derfor vinner av testen.

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdager klokken 20.