FØRSTE: Denne vesle gutten ble født i april, og kom til verden med DNA fra tre personer. Her holdes gutten av ansvarlig lege, doktor Zhang. Foto: Ebu
FØRSTE: Denne vesle gutten ble født i april, og kom til verden med DNA fra tre personer. Her holdes gutten av ansvarlig lege, doktor Zhang. Foto: Ebu

Gutt født med DNA fra tre personer: – Krysser en helt ny etisk grense

Bioteknologirådet i Norge sier det er flere norske par som kan være aktuelle kandidater for den kontroversielle metoden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For aller første gang er et barn blitt unnfanget med DNA fra tre personer.

Tirsdag skrev tidsskriftet New Scientist om den lille gutten, som kom til verden 6. april i år.

Velger gener

Teknikken er kontroversiell og dette er første gang et barn er blitt unnfanget på denne måten.

Metoden gjør at foreldre som har genetisk arvelig sykdommer kan få muligheten til å få friske barn.

Det er et jordansk par som har fått behandling av et amerikansk legeteam, og befruktningen skjedde i Mexico.

Ansvarlig lege, dr. John Zhang, har hentet ut egg fra den biologiske moren og sæd fra den biologiske faren.

I tillegg har man benyttet mitokondrier, cellenes energisystem, fra et donoregg, og kombinert det med den biologiske morens arvestoff.

I dette tilfelle er den biologiske moren bærer av Leighs syndrom, en genetisk arvelig hjernesykdom.

Ved å fjerne delene av arvestoffet som bærer sykdommen videre, og erstatte det med mitokondrier fra donoregg, kan man forhindre at sykdommen bæres videre til barnet.

Barnet får da gener fra tre personer, men kun 0,1 prosent er fra donoren.

Frisk

Ekteparet har tidligere fått to barn - hvorav begge fikk den svært alvorlige sykdommen. Ett av barna døde etter seks år, og det andre etter kun åtte måneder.

Nå ser det ut til at parets tredje barn, som nå er over fem måneder, er helt frisk.

Storbritannia vedtok man i fjor at barn kan bli unnfanget med DNA fra tre personer. Dette er det eneste landet i verden som har vedtatt denne loven.

For at en slik metode skal benyttes i Norge kreves det en lovendring.

– Rent juridisk er vi et stykke unna å bruke denne metoden i Norge. Det er ikke lov å gjøre genetiske endringer i en kjønnscelle, og det er heller ikke lov til å gjøre eggdonasjon i Norge. Denne metoden krysser en helt ny etisk grense, sier direktør i Bioteknologirådet, Ole Johan Borge til TV 2.

Vet ikke risikoen

Han sier det er svært spennende å følge utviklingen som skjer internasjonalt, men at man fortsatt vet lite om konsekvensene og risikoen av en slik donasjon.

– Man vet lite om hvordan mitokondriene fra donorens egg vil oppføre seg i cellene til barnet. Det er vanskelig å sikre seg mot at noen av de syke mitokondriene blir overført sammen med cellekjernen, og man kan jo bare håpe at de friske mitokondriene vil dominere, sier Borge.

Et samlet bioteknologiråd ønsker mer forskning på dette området.

– Vi har anbefalt regjeringen å tillate genmodifisering av menneskelige embryoer for forskningsformål. Hvis dette blir tillatt vil det bidra til å legge til rette for mer forskning på mitokondriesykdom også i Norge.

5-15 norske barn

I Norge er det flere par som kunne vært aktuelle for en slik behandling, nettopp for å stanse videreføring av alvorlige genetiske sykdommer.

– Det er opplagt at det finnes norske par som er kandidater for dette. Vi har ikke noe register over barn som fødes med alvorlig mitokondriesykdom i Norge, men man anslår at det er et sted mellom 5-15 barn, sier Borge.

Han mener det fortsatt er stor risiko ved å velge en slik metode.

– Det å gjøre genetiske endringer på kjønnsceller innebærer en endring for livet, og på alle videre generasjoner. Da er man naturlig nok veldig forsiktig. Gjør man noe galt så går også det videre til barn i fremtiden. For mange er risikoen for at noe går galt tungtveiende for å si nei til en slik metode, sier Borge.

I Norge er Bioteknologiloven per i dag under revisjon.

– Vi er i en prosess hvor dette diskuteres i Norge, men det er vanskelig å spå om og når norske par eventuelt får et slikt tilbud, sier Borge.