BÅTFOLKET: Nesodden kan bli en del av Oslos nye storkommune. Det anbefaler fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
BÅTFOLKET: Nesodden kan bli en del av Oslos nye storkommune. Det anbefaler fylkesmann i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Fylkesmann vil at Nesodden og Nittedal skal bli en del av Oslo

Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland vil utvide hovedstaden i flere retninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Oslo kan både Nittedal og Nesodden bli en del av Oslo kommune. Det er anbefalingen fra fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Akershus, ifølge Romerikes Blad.

Fylkesmannen vil også anbefale to nye storkommuner på Romerike, melder avisen.

Konkret foreslås det at Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Fet og Sørum slås sammen til en ny storkommune på Nedre Romerike med 135.000 innbyggere, mens Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal samles på Øvre Romerike til en ny kommune med til sammen 55.000 innbyggere.

I tillegg vil Fylkesmannen at Aurskog-Høland slås sammen med lille Rømskog i Østfold og at Nes og Eidsvoll fortsetter som egne kommuner, ifølge Romerikes Blad.

Anbefalingen blir lagt fram på en pressekonferanse klokken 12.

Stor-Drammen

Stor-Drammen vil bestå av kommunene Drammen, Svelvik, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Lier. Det ønsker Fylkesmannen i Buskerud.

Tre av kommunene har sagt nei til sammenslåing.

Lier og begge Eiker-kommunene har fattet vedtak i sine kommunestyrer om at de helst vil fortsette som selvstendige kommuner, mens Svelvik i Vestfold og Drammen har gjort vedtak om å slå seg sammen.

Også Ringerike, Hole og Jevnaker bør også slås sammen, ifølge Fylkesmannen.

Av disse har kun Ringerike gått inn for sammenslåing.

At Bjørnøy går inn for et nytt Stor-Drammen nå, har sammenheng med at Hurum og Røyken anbefales å bli slått sammen med Asker i Akershus, slik kommunene selv har truffet vedtak om.

– Det etableres sterkere kommuner rundt Drammensregionen både i øst og i sør. Fylkesmannen mener derfor at det er helt nødvendig å skape en sterkere kommune rundt Drammen, heter det i vurderingen som ble offentliggjort onsdag.

Fylkesmannen anbefaler videre at sammenslåingsprosessene i Numedal, Hallingdal og Midtfylket (Modum, Sigdal og Krødsherad) utsettes med sikte på fullføring senere enn regjeringens reform legger opp til.

Stor-kommune i Nord

Hensynet til tjenestene som tilbys innen barnevernet og helse- og omsorgssektoren tilsier at flere kommuner i Troms slår seg sammen, ifølge Fylkesmannen.

Anbefalingen er at Harstad, Ibestad og Skånland slår seg sammen fra 1. januar 2020. Samme råd gis fra Fylkesmannen i Troms når det gjelder Lenvik, Berg, Tranøy og Torsken.

Statens representant foreslår også at Karlsøy slår seg sammen med Tromsø og at kommunene Kvænangen, Alta og Loppa går sammen.

– Troms-kommunene leverer i hovedsak forsvarlige tjenester innenfor barnehage og skole. Utfordringene på barnevernsområdet er betydelig større og mer kompliserte, heter det i begrunnelsen.

– De klart største utfordringene som tjenesteyter har kommunene innenfor helse- og omsorgssektoren, både ut fra dagens situasjon og framover i tid, poengteres det.

Fylkesmannen anbefaler videre at sammenslåingsprosessen tas opp på nytt i Målselv og Bardu, Lyngen og Storfjord samt Nordreisa og Kåfjord, mens tidsplanen skyves ut i tid for fylkets øvrige kommuner.

NTB