«Vil du ha en lege som sovner på jobb?»

Legene fortsetter streiken – hylles for viral kampsang

– Etter en 60 timers uke er ikke huet like bra, synger legene i streikesangen sin. Se videoen!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For pasienten kan det bli et sjansespill. Hvem vil ha leger som ikke kan huske sist de sov? spør Legeforeningens kor i sin nylagede streikesang. Denne sangen er nå blitt svært populært på nettet, og onsdag morgen var videoen sett over 300.000 ganger.

Musikkvideoen kan du se øverst i saken.

Flere ut i streik

Frontene i streiken blir stadig steilere.

Akademikerne trapper opp streiken og tar to nye sykehus ut i konflikt, Sykehuset Innlandet og Helse Møre og Romsdal, etter at sonderingene med Spekter brøt sammen mandag.

– Streiken fortsetter nå med fornyet styrke, sier Rune Frøyland i Akademikerne helse.

Dagens varsel om opptrapping omfatter 26 leger og psykologer ved Sykehuset Innlandet, Helse Møre og Romsdal, Sunnaas sykehus og Finnmarkssykehuset.

– Spekter ignorerer budskapet fra en samlet arbeidstakerside om at arbeidstid utover arbeidsmiljølovens grenser må baseres på et kollektivt system. Dette rokker ved den norske modellen. Nå blir det fortsatt streik og en ytterligere forverring av tillitskrisen mellom partene, sier Frøyland.

Fra mandag vil Akademikerne ha 595 medlemmer i streik ved 15 sykehus. Dette er leger, psykologer, ingeniører, jurister, økonomer og samfunnsvitere.

– Opptrappingen setter ikke liv og helse i fare. Akuttbehandling, kreftbehandling, psykisk helse og barn er skjermet. Jeg beklager de ulemper konflikten likevel medfører for publikum, sier Frøyland.

Ingen løsning i sikte

Spekter på sin side svarer at de har strukket seg langt for å få avsluttet streiken.

– Vi beklager sterkt at samtalene med Akademikerne for å løse streiken ikke førte fram, til tross for at Spekter har tilbudt en rekke tiltak for å komme dem i møte på de bekymringene de har anført. Vi oppfatter at Akademikerne står fast på sin ultimative posisjon om at legenes arbeidstid bare skal kunne planlegges på èn måte, sier Spekter-direktør Anne Kari Bratten i en pressemelding.

Spekter sier de blant annet har foreslått en rekke tiltak for å sikre bedre vern, medbestemmelse, beskyttelse mot komprimerte arbeidsperioder og begrensning av mange lange arbeidsuker i strekk. Det ble også foreslått ytterligere klargjøring av reglene rundt vaktfritak for gravide, ifølge Spekter.

NTB/TV 2