Onsdag legges den første rapporten om MH17 fram. REUTERS/Maxim Zmeyev/File Photo
Onsdag legges den første rapporten om MH17 fram. REUTERS/Maxim Zmeyev/File Photo Foto: © Maxim Zmeyev / Reuters

Etterforskere: MH17 ble skutt ned med russisk rakett

Etterforskingsgruppen har funnet bevis for at flyet ble skutt ned med en russisk BUK-rakett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble den første offisielle rapporten om Malaysia Airlines MH17 offentliggjort.

BUK-rakett ble flyttet

Bevisene som er lagt fram er både lydopptak av telefonsamtaler og radar-data som viser at en mobil BUK-rakettrampe ble flyttet fra Russland til Øst-Ukraina, og deretter flyttet tilbake igjen til Russland etter at Boeing 777 var skutt ned.

Etterforskerne, som er en sammensatt gruppe fra seks land, har utelukket at flyet ble skutt ned fra et annet fly, eller at flyet styrtet på grunn av menneskelig feil.

Over 200 personer er avhørt, og 150.000 opptak av telefonsamtaler har blitt lyttet til. Gruppen har også vurdert over en million videoopptak og bilder.

La fram motstridende bevis

Det har tidligere vært presentert bevis på at Malaysia Airlines MH17 ble skutt ned av en russiskprodusert BUK-rakett, og det er dette de pårørende har forholdt seg til. De reagerte derfor kraftig på at russiske myndigheter for to dager siden gikk ut med informasjon som motstrider disse opplysningene.

Vraket ble funnet i nærheten av landsbyen Rassipnoe i Donetsk, Ukraina. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
Vraket ble funnet i nærheten av landsbyen Rassipnoe i Donetsk, Ukraina. AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET Foto: Dominique Faget

Russerne fraskrev seg mandag seg alt ansvar, og hevder ukrainske myndigheter har lagt lokk på informasjon som er viktig for etterforkningen. Blant annet la de fram data fra en sivil russisk radar som ikke viser noen tegn til oppskyting av en rakett mot flyet.

– Skammelig

Etterlatte etter ulykken raser mot måten opplysningene kommer på, og kaller de respektløse og skammelige, ifølge den nederlandske TV-kanalen RTL.

RTL: Denne biten beviser at MH17 ble skutt ned av en russisk rakett

– Dette er veldig rart. Det er respektløst og skammelig. At denne informasjonen ikke var tilgjengelig, og så er den plutselig tilgjengelig likevel, også er den helt motstridende mot det den nederlandske havarikomisjonen har sagt ... Det er ubegripelig at man kan ha så lite respekt for de pårørende til alle de savnede, sier Piet Ploeg som er talsmann for de etterlatte.

Malaysian Airlines-flygning MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli i nærheten av Donetsk i Øst-Ukraina. Området var kontrollert av prorussiske opprørere. Alle de 298 personene om bord mistet livet.

Fakta om MH17

 • Flyet fra Malaysian Airlines styrtet 17. juli 2014.
 • Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.
 • Det styrtet plutselig i nærheten av Donesk i Øst-Ukraina
 • 298 mennesker mistet livet.
 • De omkomne var fra:
  Nederland: 193 døde
  Malaysia: 43 døde
  Australia: 27 døde
  Indonesia: 12 døde
  Storbritannia: 10 døde
  Belgia: 4 døde
  Tyskland: 4 døde
  Filippinene: 3 døde
  New Zealand: 1 død
  Canada: 1 død