Den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter på Gardermoen militære flyplass under norgesbesøket tidligere i september. FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB scanpix
Den amerikanske forsvarsministeren Ashton Carter på Gardermoen militære flyplass under norgesbesøket tidligere i september. FOTO: TERJE PEDERSEN / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

MØTER ATOMTRUSSELEN MED HISTORISK Opprustingsplan:

Pentagon frykter «mindre, men forferdelige» atomangrep fra Russland og Nord-Korea

USA må bruke 878 milliarder kroner på atomvåpen de neste fem årene, foreslår Pentagon til USAs neste president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kunngjorde Nord-Korea via sin ambassade i Russland at de har fullført utviklingen av atomvåpen. NUPI-forsker Sverre Lodgaard sa til TV 2 at det er god grunn til å tro på at Nord-Korea nå er i stand til å lage atomraketter.

– De skryter ofte av egne prestasjoner, men dette kan være en offisiell bekreftelse, sa Lodgaard til TV 2.

Nord-Korea har ved flere anledninger truet USA med atomvåpen, og i tirsdagens kunngjøring ble det pekt på «den økende trusselen fra USA».

I mars meldte nyhetsbyrået AFP at kommunistregimet truet USA og Sør-Korea med et «forkjøpsangrep med atomvåpen», og tidligere i september sa Nord-Koreas utenriksminister at landet er er klar til «motangrep» i møte med vedvarende amerikansk «provokasjon».

Advarselen kom etter at to amerikanske bombefly fløy over Sør-Korea for å vise styrke etter at Nord-Korea gjennomførte sin femte og hittil kraftigste atomprøvesprengning, skrev NTB. I 2016 har Nord-Korea gjennomført to atomprøvesprengninger og dusinvis av missiltester. Nord-Koreas utenriksminister forsvarer aktivitetene, og har ingen planer om å følge FNs sikkerhetsråd, melder nyhetsbyrået UPI.

Nå varsler USA en massiv satsing på atomvåpen, for å møte den økende atomvåpentrusselen: 108 amerikanske billioner dollar, altså nærmere 878 milliarder kroner, foreslås brukt de neste fem årene til å oppdatere atomvåpenarsenalet, skriver det amerikanske forsvarsdepartementet på sine nettsider.

USAs forsvarsminister under besøket på Minot Air Force Base i Nord-Dakota. FOTO: BRIGITTE N. BRANTLEY / US Air Force / DoD
USAs forsvarsminister under besøket på Minot Air Force Base i Nord-Dakota. FOTO: BRIGITTE N. BRANTLEY / US Air Force / DoD Foto: Brigitte N. Brantley

Til sammenligning er de samlede utgifter på Norges statsbudsjett i 2016 på 1.199 milliarder kroner. Beløpet er omtrent på nivå med det norske statsbudsjettet i 2005.

Det blir opp til USAs neste president og Kongressen om supermakten trenger denne oppgraderingen, og ikke minst har råd til det.

Pentagons planer betyr en historisk oppgradering av den kjernefysiske kapasiteten til bombefly, missiler og undervannsbåter, kunngjorde USAs forsvarsminister Ashton Carter tirsdag.

Et B-52-bombefly fra Minot Air Force Base på tokt nær Nordpolen i sommer. FOTO: Joshua King / US Air Force
Et B-52-bombefly fra Minot Air Force Base på tokt nær Nordpolen i sommer. FOTO: Joshua King / US Air Force

– I dagens sikkerhetsomgivelser, som er dramatisk annerledes enn tidligere generasjoner, ser vi et kjernefysisk landskap som fortsetter å skape utfordringer, og som dels utvikler seg på en mindre forutsigbar måte enn under den kalde krigen, sa Carter under en pressekonferanse på Minot Air Force Base i Nord-Dakota, skriver Los Angeles Times.

I talen viste USAs forsvarsminister til Russlands «kjernefysiske sabelrasling og bygging av nye kjernefysiske våpensystemer», så vel som Nord-Koreas nylige atomprøvesprengninger og missiltester, da han begrunnet hvorfor USA trengte nye atomvåpen, skriver avisen.

Under sommerens NATO-toppmøte i Polen sto faren for et russisk angrep høyt på agendaen. Russland har truet med atomvåpen dersom NATO flytter styrker til Latvia, Estland og Litauen, og russiske bombefly har øvd på bombeangrep mot Sverige og Danmark.

– Mindre, men forferdelige angrep

Carter ser ikke et kjernefysisk angrep i stor skala som sannsynlig, men mener dette er det mest sannsynlige scenarioet, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet:

– At for eksempel Russland eller Nord-Korea uklokt tyr til mindre, men likefullt forferdelige angrep uten sidestykke, for å prøve å presse en konvensjonelt sett overlegen motstander til å trekke seg unna eller forlate en alliert under en krise, sa USAs forsvarsminister under besøket på flystasjonen i Nord-Dakota.

– Vi er fortsatt på samme beredskapsnivå som under den kalde krigen. Jeg tror ikke folk forstår det, sier oberstløytnant Jared Nelson til LA Times.

Besøket på flystasjonen i Nord-Dakota var det første i rekken som USAs forsvarsminister holder denne uken på militærbaser i USA. I New Mexico fortalte Carter soldatene at USA må bygge opp en avskrekkende kapasitet som er så sterk, effektiv og sikker at ingen vil være i tvil om USAs evne til å motstå enten et angrep mot nasjonen eller sine allierte, ifølge defense.gov.

Nordflåten tester atomvåpen

Bare tolv mil unna Norge ligger det en stående russisk atomvåpenstyrke, og en krise mellom NATO og Russland vil ifølge redaktør Tormod Heier i Militære studier raskt få konsekvenser for stabiliteten i vår egen bakgård. En av Russlands 170 meter lange strategiske atomubåter er på denne basen, og er i dag en av hjørnesteinene i Russlands kjernefysiske avskrekkingsstrategi.

Forsvarets etterretningsskip «Marjata» ved kai i Horten. FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB scanpix
Forsvarets etterretningsskip «Marjata» ved kai i Horten. FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB scanpix Foto: Berg-Rusten, Ole

– Russland kan beskyte landmål i hele Europa fra internasjonalt farvann eller fra russisk luftrom. Denne kapasiteten ble for første gang demonstrert både fra overflatefartøyer, ubåter og fly mot mål i Syria i 2015, sa Morten Haga Lunde, sjef for Etterretningstjenesten, i vinter.

Det norske spionskipet «Marjata» er denne uken travelt opptatt med å følge Nordflåtens marineøvelser. Et stort område vest for Novaja Semlja i Nordishavet stenges for sivil trafikk i to dager, skriver The Independent Barents Observer.

To interkontinentale missiler av typen Bulava ble ifølge samme nettsted natt til tirsdag skutt opp fra Nordflåtens 170 meter lange Borej-klasse ubåt, som har base tolv mil unna Norges grense. Missilene ble avfyrt mens ubåten var i neddykket tilstand. Ett av dem eksploderte i lufta, mens det andre traff målet på Kamtsjatkahalvøya.