ERSTATNING: Tre menn er frikjent for å ha dopet ned og gjengvoldtatt Andrea Voll Voldum, men dømt til å betale 300.000 kroner i erstatning.
ERSTATNING: Tre menn er frikjent for å ha dopet ned og gjengvoldtatt Andrea Voll Voldum, men dømt til å betale 300.000 kroner i erstatning.

To av de frikjente i Hemsedal-saken er etterlyst av politiet

De to mennene i 30-årene er etterlyst over hele Norge i et forsøk på å få forkynt dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To av mennene som ble frikjent for voldtekt av Andrea Voll Voldum (21) i Hemsedal, har fortsatt ikke fått dommen forkynt.

Nå har politiet valgt å etterlyse dem.

Som TV 2 tidligere har fortalt har ingen av de tre betalt noe i erstatning ennå. De er dømt til å betale Andrea til sammen 300.000 kroner i oppreisningserstatning.

Statsadvokat Jan Eivind Norheim ved Oslo statsadvokatembeter sier dommen fremdeles kun er forkynt for én av mennene.

– Etter planen skulle dommen forkynnes for person nummer to på fredag, men det skjedde ikke. De har også hatt problemer å komme i kontakt med den tredje mannen, sier statsadvokaten til Nettavisen.

De to siste ble etterlyst nasjonalt av Sør-Øst politidistrikt mandag for forkynning av dommen.

– Er ganske fantastisk

Forsvareren til en av dem, advokat Arne Seland, synes dette er merkelig.

– Jeg forventet at de skulle sende meg forkynningsskjemaene for signering, men jeg har ennå ikke mottatt dem, og så går politiet ut og etterlyser dem? Det synes jeg er ganske fantastisk, sier Seland, som ikke ønsker å kommentere hvor klienten er.

Advokaten har tidligere overfor TV 2 ikke utelukket at hans klient kommer til å anke erstatningssaken til Høyesterett, men at den må bli forkynt først.

I slutten av forrige uke engasjerte Riksadvokaten seg i saken og ba politiet få opp farten med å få forkynt dommen.

– Det er bra at Riksadvokaten engasjerer seg i dette ut fra politiets noe underlige nedprioritering av saken. Når dommen er forkynt, kan vi gå videre med det erstatningsrettslige i saken, sa Voldums bistandsadvokat, John Christian Elden, til TV 2 sist torsdag.

Andrea: – De fortjener å betale

7. juli ble de tre mennene i 30-årene frikjent i Borgarting lagmannsrett for å ha dopet ned og gjengvoldtatt Andrea Voll Voldum i Hemsedal i mars 2015.

De tre ble samtidig dømt til å betale 300.000 kroner i oppreisning til 21-åringen.

Voldum valgte å navngi de tre mennene på sosiale medier etter at de ble frifunnet. Hun har tidligere uttrykt skuffelse over at hun ikke har fått noe i erstatning.

– Jeg forventer jo at de betaler 300.000 kroner, slik de er dømt til å gjøre. De burde betale, det synes jeg de fortjener etter at de gikk fri, sa hun til TV 2 tidligere i september.

Frikjennelsen av de tre mennene vakte voldsomme reaksjoner og utløste store demonstrasjoner over hele landet til støtte for 21-åringen og andre voldtektsofre.

– Jeg blir forbanna

I Oslo samlet Kvinnefronten over 3000 deltakere i en demonstrasjon der Andrea selv var med.

– Dette er horribelt og helt klart en ytterligere belastning for Andrea. Jeg blir forbanna når jeg hører dette. Man skulle jo tro politiet hadde fått litt fortgang i en sak som har opprørt hele Norge, men dette føyer seg bare inn i rekken for voldtektsofre. At belastningen blir lagt på ofrene, det er jo bare helt feil. Det er ekstremt kritikkverdig at politiet ikke har klart å forkynne dommen ennå. De tre burde ikke våge noe annet enn å betale henne erstatningen de er dømt til, sa Tina Skotnes, talskvinne for Kvinnefronten til TV 2 om den manglende forkynnelsen av dommen i midten av september.