ÅTTE PERSONER BLE BRANNSKADD I SOLARIUM I BERGEN:

Forbrente solkunder er sinte og bitre på Brun og Blid

Solariumkjeden ble varslet om at en kvinne hadde fått forbrenning, men lot det gå syv timer før den defekte sengen ble stengt. I mellomtiden ble flere kunder skadet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Brun og Blid skal en av deres solsenger i Loddefjord i Bergen ha vært utsatt for en sabotasje på ettermiddagen lørdag 13. august. Et ansiktsfilter skal ha blitt demontert, noe som førte til at åtte personer fikk stygge brannskader.

Helsekontrollen møter to av ofrene ved på solstudioet der skadene skjedde. De kan fortelle om påfølgende dager med intense smerter.

– Jeg satt oppe og brant i tre netter, og jeg kokte med fullt av blemmer i ansiktet. Jeg hadde blemmer på innsiden av leppa også, så jeg klarte jo ikke å spise fordi det brant på leppene. Akkurat nå så spyr jeg av å se solariet, sier en opprørt Britt Ellingsen (53) til TV 2.

Carl-Henrik Mehl (39) skulle bare ha litt underlag før sydenturen til Bulgaria, men minuttene i solariet ga ikke det resultatet han hadde sett for seg.

– Det kokte, det var veldig vondt, sier Mehl.

Dagen etter solingen avbrøt han arbeidsdagen for å dra til legevakten. Der fikk han beskjed om at han ikke var de eneste som oppsøkte hjelp etter å ha ligget i den aktuelle solsengen i Loddefjord.

Annengradsforbrenning

Aller verst gikk det ut over en kvinne i 40-årene som ble sendt til Haukeland universitetssykehus. Etter å ha ligget i solariet på ettermiddagen lørdag 13. august ble hun utsatt for annengradsforbrenning, og hele hodet ble bandasjert på sykehuset.

Helsekontrollen har vært i kontakt med kvinnen, som forteller at hendelsen førte til fem ukers sykmelding og at hun er psykisk langt nede. På grunn av den store påkjenningen ønsker hun å være anonym.

Kvinnens telefonlogg viser at hun ringte Brun og Blid for å varsle om skadene på morgenen søndag 14. august.

MÅ HOLDE SEG I SKYGGEN: Britt Ellingsen og Carl-Henrik Mehl må holde seg unna sollys i ett år etter at de ble brent ved Brun og Blid i Loddefjord. FOTO: UNE MARVIK HAGEN/ TV 2
MÅ HOLDE SEG I SKYGGEN: Britt Ellingsen og Carl-Henrik Mehl må holde seg unna sollys i ett år etter at de ble brent ved Brun og Blid i Loddefjord. FOTO: UNE MARVIK HAGEN/ TV 2

Men timene gikk uten at Brun og Blid reagerte.

– Angrer bittert

Først i 17.30-tiden søndag la Britt Ellingsen seg i solsenga, og det skulle gå enda et par timer før Carl-Henrik Mehl ble utsatt for brannskader.

– Jeg angrer jo bittert på at jeg gikk inn der. Særlig når jeg i ettertid vet at Brun og Blid visste om at det var noe galt, men de gjorde ingen ting. Det er jo det som er mest sårt fordi de kunne stengt der tidlig på søndagen, og det gjorde de ikke, sier Mehl.

Skadene i ansiktet gjorde at Britt avlyste den planlagte Tyrkia-ferien.

– Jeg er bitter, og har vært bitter. Jeg er sint over at dette kunne skje. Det jeg er mest irritert på, er faktisk at ikke de har kommet ned og stengt den, sånn at vi andre hadde sluppet å bli brent, sier hun.

SPYR: – Akkurat nå spyr jeg av å se solariet, sier Britt Ellingsen. FOTO: UNE MARVIK HAGEN/ TV 2
SPYR: – Akkurat nå spyr jeg av å se solariet, sier Britt Ellingsen. FOTO: UNE MARVIK HAGEN/ TV 2

Har anmeldt sabotasje

Brun og Blid-kjedens eier Thorbjørn Frantzen har politianmeldt sabotasje av solsenga. Helsekontrollen møter Frantzen på solstudioet i Loddefjord, og konfronterer han med kritikken om at solariumkjeden ikke reagerte da de ble varslet om skadene.

– Vi ble veldig overrasket. Det har aldri skjedd før at noen har solt seg på et defekt filterglass, for det er helt umulig. Hvert år ringer 15-20 personer til oss fordi de er solbrent. I de aller fleste tilfeller handler det om medisin. Det var derfor ingen som tenkte tanken om at filterglasset kunne være i stykker, svarer Frantzen om hvorfor de ikke reagerte tidligere.

Brun og Blid har utbetalt kompensasjon til de brannskadde, og mener de gjør grep for å hindre at noe lignende skjer igjen på et av landets over 130 solstudioer.

– Nå innfører vi at vi stenger solen omgående hvis noen er solbrent, uansett årsak. I tillegg legger vi på doble kontrollbrytere på alle glassene. Jeg tror det går tusen år til neste gang det skjer, sier Frantzen.

– Hvis en kontrollbryter kan gå i stykker ved sabotasje så kan vel også doble kontrollbrytere gå i stykker ved sabotasje?

– Ja, i teorien kan du bli angrepet av en løve på solsenteret også, så alt er mulig. Men det er ikke sannsynlig.

Etterlyser bemanning

Bergen kommune har tilsyn med saken. Sonja Skotheim, leder for helsevernenheten i kommunen, mener hendelsen aktualiserer debatten om bemanning på solsentre.

– Ved et betjent solstudio vil det være folk til stede hele tiden, og tiltak vil kunne iverksettes selvfølgelig mye fortere enn ellers, sier Skotheim.

Thorbjørn Frantzen er derimot kritisk til å bemanne solsentrene.

– I dette tilfellet hadde det nok hjulpet for da hadde solen blitt sjekket etter første kunde. Jeg tror de systemene vi har er ganske trygge og at de er tryggere enn menneskelig behandling. Det er en større sjanse for at de gjør feil enn automatiske systemer.

Britt Ellingsen og Carl-Henrik Mehl må nå holde seg unna sollys i ett år, og håper andre skal slippe å gå gjennom det samme.

– Det gjelder jo resten av landet selvfølgelig, så er det vel greit at de skjønner at de skal ta ting på alvor, at de skal ta vare på solene, følge dem opp, og ikke la folk bli skambrent, sier Ellingsen.