MISSILTEST: Kommunistdiktaturet offentliggjorde 20. september dette bildet av lederen Kim Jong-un som overvar testingen av en missilmotor. Motoren skal angivelig brukes til å sende opp satelitter. FOTO: KCNA / AFP / NTB scanpix
MISSILTEST: Kommunistdiktaturet offentliggjorde 20. september dette bildet av lederen Kim Jong-un som overvar testingen av en missilmotor. Motoren skal angivelig brukes til å sende opp satelitter. FOTO: KCNA / AFP / NTB scanpix Foto: KCNA

Nord-Koreas ambassade i Russland: – Nå kan vi lage atomraketter

– Tiden renner ut for et militært angrep på Nord-Korea, sier Sverre Lodgaard til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I begynnelsen av september bekreftet Nord-Korea at de hadde gjennomført sin femte atomprøvesprengning, og tirsdag sendte landets ambassade i Russland en pressemelding til nyhetsbyrået RIA Novosti, der det hevdes at Nord-Korea har fullført utviklingen av atomvåpen.

I det russiske nyhetsbyråets gjengivelse av pressemeldingen heter det at den siste testen viste at deres kjernefysiske stridshode kan monteres på ballistiske missiler.

Meldingen er sålangt ikke omtalt i vestlige medier, og heller ikke bekreftet av andre kilder.

– Vi vil fortsette å iverksette tiltak for kvalitativ og kvantitativ oppbygging av Nord-Koreas kjernefysiske våpen, som er utviklet for å beskytte landets verdighet og retten til å eksistere, samt fred i lys av den økende trusselen fra USA, står det ifølge RIA Novosti i pressemeldingen fra Nord-Koreas ambassade.

Atomprøvesprengningen som fant sted tidligere denne måneden skal være den kraftigste landet hittil har gjennomført, trolig på 10 kilotonn. Sprengningen ble ifølge kommunistregimet i Pyongyang gjennomført for å motvirke USAs fiendtlighet. Det ble samtidig hevdet på statlig TV at Nord-Korea var klare til å lage en atomrakett.

Nord-Korea har hatt et atomprogram parallelt med at de har utviklet raketter, og den statlige TV-kanalen KCTV påsto da at Nord-Korea hadde et kjernefysisk stridshode som var lite nok til et ballistisk missil.

– Tiden renner ut

Seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sier at det dessverre er god grunn til å tro på at Nord-Korea er i stand til å lage atomraketter.

Seniorforsker Sverre Lodgaard. FOTO: NUPI
Seniorforsker Sverre Lodgaard. FOTO: NUPI Foto: Christopher Olssn

– For ett år siden var det delte oppfatninger hos amerikansk etterretning om dette, men stadig flere tror at de har greid det. De skryter ofte av egne prestasjoner, men dette kan være en offisiell bekreftelse, sier Lodgaard til TV 2.

Seniorforskeren, som er Norges fremste ekspert på Nord-Koreas atomprogrammer, viser til det isolerte kommunistregimets satsing på rakettutvikling.

– De største flaskehalsene har kanskje ligget i rakettsektoren, men det siste året har de gjennomført et stort antall tester, sier Lodgaard.

Han mener at kommunistregimet har brukt tiden til å operere i et tidsvindu mens USA og alliansepartneren Sør-Korea er opptatt med sine presidentvalg.

– Dette betyr at tiden renner ut for et militært angrep på Nord-Korea. Det er tvilsomt om alle atomvåpnene kan ødelegges slik at det ikke utløser kjernefysiske angrep mot USAs allierte i Øst-Asia, sier Sverre Lodgaard til TV 2.