KNIVDREPT: Det var 30 år gamle Anna Kristin Gillebo Backlund som ble drept ved institusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Privat<div><br></div>
KNIVDREPT: Det var 30 år gamle Anna Kristin Gillebo Backlund som ble drept ved institusjonen Små Enheter i Asker. Foto: Privat

Aktor vil dømme 17-åring til forvaring i ti år for drapet på Anna

Påtalemyndigheten mener en 17 år gammel jente må dømmes til forvaring i ti år for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund i Vollen i 2014, melder Budstikka.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag la aktor i saken ned påstand om at 17-åringen skal idømmes ti års fengsel for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund (30).

Juryen i Borgarting lagmannsrett fant i forrige uke jenta skyldig i drapet og mente at hun var tilregnelig.

Nå skal retten ta stilling til straffeutmålingen.

Jenta som var 15 år da drapet skjedde, kan bli den første mindreårige som dømmes til forvaring i Norge.

Miljøterapeut Anna Kristin Gillebo Backlund (30) ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter på Vollen i Asker natt til tirsdag 28. oktober 2014.

Den 30 år gamle kvinnen ble kvalt til hun mistet bevisstheten og deretter knivstukket 21 ganger.

Bryter med menneskerettigheter

17-åringen er per i dag innlagt på Sandviken sykehus i Bergen med diagnosen psykotisk.

Påstanden er den samme som aktor, statsadvokat Erik Førde, la ned da saken ble behandlet i Asker og Bærum tingrett i fjor. Da endte tingretten med å dømme jenta til ni års forvaring med en minstetid på seks år.

Jentas forsvarer mener det kan være i strid med menneskerettighetene å dømme et barn til forvaring, som kan være å anse som en livstidsstraff dersom ikke vilkårene for løslatelse blir oppfylt.

Hun ba under prosedyrene i lagmannsretten juryen om å kjenne jenta utilregnelig slik at hun kunne bli overført til helsevesenet for å bli behandlet for psykose

NTB / TV 2