FERDIG SOM LANDSLAGSSJEF: Sam Allardyce ble tatt på fersken av journalister med skjult kamera. (AP Photo/Scott Heppell, File)
FERDIG SOM LANDSLAGSSJEF: Sam Allardyce ble tatt på fersken av journalister med skjult kamera. (AP Photo/Scott Heppell, File) Foto: Scott Heppell

BEKREFTET: Allardyce er ferdig som engelsk landslagssjef

– Jeg tilbød en oppriktig og helhjertet unnskyldning for handlingene mine, skriver Sam Allardyce i en uttalelse.

Det engelske fotballforbundet (FA) bekrefter tirsdag kveld at Sam Allardyce er ferdig som landslagssjef etter avsløringene om at 61-åringen ga råd om hvordan man unngår overgangsreglene i bytte mot 4,2 millioner kroner.

Allardyce: – Jeg angrer
Allardyce tok fatt på jobben for bare to måneder siden med mål om å «gjøre hele landet stolt».

Det klarte ikke 61-åringen.

– Det var et stolt øyeblikk for meg å bli ansatt i juli, og jeg er dypt skuffet over dette utfallet. I ettermiddag møtte jeg Greg Clarke (styreformann) og Martin Glenn (administrerende direktør), og jeg tilbød en oppriktig og helhjertet unnskyldning for handlingene mine. Selv om det ble gjort klart under samtalene som ble tatt opp, måtte en foreslått avtale bli godkjent av FA først. Jeg anerkjenner at jeg har kommet med noen kommentarer som har skapt forlegenhet. Som del av dagens møte, ble jeg spurt om å oppklare i hvilken kontekst samtalene fant sted. Jeg har vært samarbeidsvillig i dette spørsmålet. Jeg angrer også på kommentarene mine om andre personer, skriver Allardyce i en pressemelding.

Partene har kommet til felles enighet om å oppheve avtalen. Gareth Southgate tar midlertidig over styringen av det engelske landslaget de kommende fire kampene mot Malta, Slovenia, Skottland og Spania mens jakten på ny manager starter.

– Allardyces oppførsel, som rapportert i dag, er upassende for en England-manager. Han aksepterer at han har vist betydelig mangel på dømmekraft og har beklaget, skriver FA i pressemeldingen.

TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker er ikke overrasket over utfallet av skandalen.

– Det er naturlig at dette blir konsekvensen. Det er en kombinasjon av naivitet, grådighet og dårlig dømmekraft som blir vanskelig for FA å gå videre med, sier Alsaker.

– Så er det mye annet som er uverdig som vitner om en person med horribel mangel på dømmekraft. Han var helt ny i drømmejobben, så sitter han og blamerer seg selv på den måten...

Ga råd i bytte mot 4,2 millioner kroner
Allardyce ble avslørt av video-opptak gjort med skjult kamera. Allardyce kom med råd til det han trodde var forretningsmenn fra Asia om hvordan man omgår landets overgangsregler.

Det han imidlertid ikke var klar over var at forretningsmennene var journalister med skjult kamera fra den engelske avisen.

I opptakene kom det frem at Allardyce brukte sin posisjon som landslagssjef til å forhandle fram en avtale verdt 4,2 millioner kroner.

I samtalene med «forretningsmennene» skal Allardyce blant annet snakket nedsettende om Roy Hodgson, Gary Neville og FA.

– Dette er med på å forsterke inntrykket man har av Sam Allardyce som en som er opptatt av penger og ikke følger regelverket. Han har vært i søkelyset mange ganger, men ikke blitt tatt med buksene nede. Det er likevel mye tvilsomt som hefter ved ham. Får man flere saker i fanger, så blir helhetsinntrykket av hans troverdighet svekket, sier Alsaker.

Kun én kamp
Allardyce overtok som landslagssjef 22. juli i år etter at Roy Hodgson trakk seg etter Englands pinlige tap for Island i EM.

61-åringen har i løpet av sin karriere vært manager for Bolton, West Ham, Newcastle og Sunderland. Han var også kandidat til jobben som landslagssjef i 2006. Den gang var det Steve McClaren som fikk jobben.

Karrieren som engelsk landslagssjef ble kortvarig. Eventyret stoppet på én kamp - en 1-0-seier over Slovakia i VM-kvaliken. Han blir dermed tredje til å kun sitte én kamp som Englands landslagssjef - både Stuart Pearce og Peter Taylor var midlertidige løsninger.

Nå gjenstår det å se om Allardyce fremdeles har et liv innenfor fotballen.