Brigt Harr Vaage, sjef i Avdeling for vurdering i Etterretningstjenesten, under Sårbarhetskonferansen i Oslo tirsdag. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
Brigt Harr Vaage, sjef i Avdeling for vurdering i Etterretningstjenesten, under Sårbarhetskonferansen i Oslo tirsdag. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

E-tjenestens analysesjef: – IS retter nå sin propaganda direkte mot europeiske muslimer

For første gang snakker Etterretningstjenestens analysesjef offentlig om terrortrusselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For første gang snakket Etterretningstjenestens analysesjef offentlig, da han tirsdag under Sårbarhetskonferansen presenterte den militære etterretningstjenestens vurderinger av trusselbildet.

Krigen mot terrorgruppen IS har vist resultater, men antallet terrorforsøk vil fortsette i 2017. Likevel er trusselvurderingen fra IS i Norge uendret, sier Brigt Harr Vaage, som er sjef i Avdeling for vurdering i Etterretningstjenesten.

– Senest i sommer så vi en bølge av terrorangrep i Europa, da det ble gjennomført seks angrep på mindre enn to måneder.

– Flere angrep er blitt avverget. Arrestasjonene i Frankrike og Tyskland i september viser med all tydelighet at flere angrep kan være under planlegging, sier analysesjefen i Etterretningstjenesten om terrortrusselen som IS representerer.

– Retter seg direkte mot europeiske muslimer

Under foredraget viste han til at over 40.000 fremmedkrigere har vært tilknyttet IS. Av disse er i overkant 6000 fra Europa, og om lag 500 fra Skandinavia. Terrorgruppen har nå begynt å rette seg direkte mot europeiske muslimer og deres plikt til å fortsette kampen, påpekte han.

– Det er mange flere fremmedkrigerveteraner enn tidligere, og de er viktige som entreprenører, sier Vaage.

I 2016 er situasjonen blitt vesentlig endret. Mens det er et vedvarende høyt antall terrorangrep, er terrorgruppens militære kapasitet og økonomi svekket. Dagens trusselbilde er derfor sammensatt og preget av motstridende trender, sier Etterretningstjenestens analysesjef.

– Krigen mot ISIL har begynt å gi resultater. Organisasjonen er kraftig svekket kapasitetsmessig, operasjonelt og finansielt. ISIL vil svekkes ytterligere i Irak, men også i Syria og Libya. På høyden kontrollerte ISIL i Syria og Irak et område på størrelse med Storbritannia. ISIL hadde en voldsom vekst av fremmedkrigere. Det kom flere europeiske fremmedkrigere til Syria i 2012 og 2014 enn det samlet hadde kommet til alle verdens jihadområder de siste ti årene, sier han.

– ISILs territorium i Syria og Irak er allerede mer enn halvert. En tredjedel av fremmedkrigerne er antatt drept, og mange har flyktet. En rekke sentrale ledere er også borte det siste året. ISIL bruker tid på å hindre oppsplitting og desertering i sine egne kjerneområder, sier analysesjefen.

I september pågrep tysk politi tre menn på asylmottak. De syriske mennene som mistenkes for å ha reist til Europa for å gjennomføre terroraksjoner, ble smuglet til Europa av det samme nettverket som Paris-terroristene brukte. Vaage mener det blir stadig vanskeligere for IS å smugle inn terrorister.

– Europeiske tiltak for å håndtere migrasjonskrisen har sammen med Tyrkias operasjoner nord i Syria svekket ISILs evne til å bruke migrasjonsruter for å få operatører inn i Europa, sier Vaage.

– Norge ikke prioritert mål

Han mener imidlertid at vi vil se økt friksjon innad i terrorgruppen, og avskalling til andre terrorgrupper som al-Qaida. IS' betydning vil være stor i flere år fremover fordi ideen om kalifatet vil bli stående sterkt, fremholder analysesjefen.

For Norge og norske interesser påpeker Vaage at trusselen fra IS er påvirket av de samme trender og utfordringer som i andre europeiske land.

– PST og Etterretningstjenesten vurderer fortsatt trusselbildet som uendret etter terrorangrepene i sommer. Norge vurderes av ISIL som et legitimt, men ikke et prioritert mål, fastslår han. (TV 2/NTB)