Søndag fortalte TV 2 om eks-narkomane Jan-Erik Johannessen som for mer enn tre måneder siden siden flyttet til en øy i Vansjø i Østfold for å bli helt rusfri.

Heroinen har han droppet, og på de snart nitti dagene i villmarka har han nesten kommet seg helt av metadonbruket. Mange dager på øya er likevel en kamp.

– Det er ikke så lett å kutte ut. Jeg har jo tatt meg en cider og en pils her i ny og ne og jeg har tatt meg en joint et par ganger når det har vært på det verste. Alt skal bort, men man må ikke tro at hver dag her ute er «gloria», sier Johannessen til TV 2.

I videoen øverst i artikkelen forteller Jan-Erik om opp- og nedturer på øya.

Målet var å halvere metadondoseringen på tre måneder. Etter 92 dager har han gått fra 100 milligram til 5 milligram om dagen.

– Jeg er skikkelig stolt, sier 32-åringen til TV 2.

Hylles og advares

Etter TV 2s reportasje har mer enn 5000 nye personer begynt å følge «Jingo - Kongen av Vansjø» på Facebook. Der sender Jingo direkte fra sin selvpålagte avrusing, og han har blant annet tatt opp ettervern og de utfordringene han vet kommer etter avrusingen.

Mandag ytret flere eksperter på rusfeltet at Jingos forutsetninger for å lykkes er gode, både fordi han har støtte fra mange, har et stort initiativ og planer for å fylle hverdagen med mening.

– Mange er avhengige av å finne en ny retning og lære seg å være i verden uten rusmidler. Det er bra at han kommer ut og bruker seg, og det er jo tydelig at han mestrer ting der ute i villmarka, at han lykkes, sa Jørgen G. Bramness som er professor og forskningsleder ved senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo, til TV 2.

Vil slippe å dra hjem

1. januar, eller når isen legger seg på Vansjø, skal Jan-Erik pakke ned leiren. Å dra tilbake til den gamle boligen i Moss er den ene tingen den optimistiske østfoldingen ser mørkt på.

– Jeg gruer meg til å komme hjem til den trykkende leiligheten, låse igjen den døra og tenke på alt som har skjedd der av razziaer, dop og fester, sier han.

32-åringen mener skifte av bolig og omgangskrets er to nøkler til å unngå å sprekke etter avrusing.

– Å skifte bosted er nesten det viktigste, for det er der det meste har foregått. Du kan velge å ikke gå på Karl Johan eller i Brugata når du er i byen, men du kan ikke velge å ikke gå inn i stua di hjemme fordi du har dårlige minner derfra, utdyper Johannessen, som håper noen kan hjelpe ham å finne et sted å bo nær Vansjø, hvor han trives aller best.

Støttes av forskere

Anne Landheim, forskningsleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (ROP), er enig med Jingos tanker rundt bosted. Sammen med andre forskere har hun skrevet boka «et bedre liv», der rusmisbrukere forteller at bomiljø er viktig for å klare å holde seg ren.

– Det å fylle hverdagen med mening, for eksempel arbeid eller annen meningsfull aktivitet, det å ha et nettverk med personer som ikke er i rusmiljøet, å ha en god og verdig bolig i et rusfritt nabolag, er noen faktorer de forteller om, sier Landheim til TV 2.

Nær på å ryke på dag én

Allerede første dag i villmarka fikk Jan-Erik kjenne på hvor vanskelig det er å bli rusfri. Han hadde annonsert på facebooksiden sin at han skulle flytte til skogs før sommeren, men angret seg kraftig da de første abstinensene slo inn for fullt.

– Da jeg padla ut i den lånte kanoen dirra det i hele kroppen. Jeg hadde jo døtta i meg både sprit og hasj og det jeg kunne før jeg dro ut. Da dette begynte å forlate kroppen tenkte jeg «å hva er det jeg driver med nå, nei dæven nå sletter jeg hele facebook-kontoen og drar og gjemmer meg», forteller han.

– Hvor mange ganger har du tenkt at dette blir for tøft?

– Mange ganger.

Ble tilbudt dop på handletur

Men staheten vant heldigvis over panikken og Jan-Erik har også måttet si nei til herointilbud på en kort visitt til Moss sentrum etter at han flyttet i villmarken. Tilbudet kom fra en som vet om avrusningsprosjektet på Vansjø.

– Nei jeg skal ikke ha den dritten der sa jeg og da ble jeg veldig oppgitt og trakk meg tilbake .

– «Men du kan få låne altså», sa han, og så dro han opp en klipspose og jeg så pulveret. Jeg fikk så sug så jeg bare duret rett inn på polet , forteller Jingo.

– Jeg er glad jeg ikke tok i mot den jævla posen eller tok ei stripe og at jeg heller dura på polet.

Jan-Erik er forberedt på at fristelsene kommer til å bli mange når han skal tilbake til samfunnet.

– Jeg er forberedt på at jeg vil få mange tilbud fra folk som er hypp på å sparke bein på meg, men jeg må bare klare å holde meg unna, sier Jan-Erik om tiden som venter etter lavvo-oppholdet.

«Kongen av Vansjø» er på god vei tilbake til et normalt liv, og han har allerede to jobbtilbud som venter på ham dersom han gjennomfører avrusingen.

– Jeg skal klare dette, det er ikke aktuelt å gå tilbake til det gamle livet, sier Jingo bestemt.

Viktig med ettervern for alle

Andre han kjenner har et vanskeligere utgangspunkt, og en kamerats situasjon er noe av grunnen til at 32-åringen ber politikere og andre ansvarlige om å ta ettervern på alvor.

– Kameraten min har sluppet ut fra soning for sjette gang. Han har sittet for salg av hasj og har blitt soningsskada. Han er redd for å gå ut, har fått sosial angst og alt det der. Han har vært ute 40-50 dager nå og har bare NAV rundt seg. De har ikke tatt kontakt og han har ikke noe sted å bo.

– Er det rart at han ruser seg da og havner i fengsel igjen? Det er jo ikke det. Det er så viktig med ettervern både for de som er på avrusing og de som er på soning, sier Jan-Erik Jingo Johannessen som onsdag har vært nøyaktig 90 dager i villmarka.