Forskningen viser at Humira (adalimumab) virker mot alvorlig HS, men Beslutningsforum mener det er for dyrt. FOTO: AbbVie
Forskningen viser at Humira (adalimumab) virker mot alvorlig HS, men Beslutningsforum mener det er for dyrt. FOTO: AbbVie

Har behandling mot alvorlig hudsykdom – får ikke bruke den

Beslutningsforum sier nei til medisinen Humira mot den alvorlige hudlidelsen Hidradenitis suppurativa (HS), selv om det er godkjent i våre naboland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er triste nyheter. HS er en av de mest alvorlige kroniske betennelsesaktige hudlidelser vi har. Det blir et etisk problem å konfrontere pasienter med at vi ikke kan gi medisinen i Norge, sier Inger Marie Skoie, hudlege og forsker ved Stavanger universitetssykehus, til TV 2.

I Norge er det Beslutningsforum for nye metoder som bestemmer hvilke legemidler som skal godkjennes for bruk på offentlige sykehus. Mandag sa de nei til den biologiske medisinen Humira (adalimumab) til behandling av HS, fordi den er for dyr.

TV 2 har tidligere fortalt at det er første gang kliniske studier har vist at den biologiske medisinen ser ut til å være en effektiv behandling mot tilstanden, som er svært smertefull.

Ifølge Statens Legemiddelverk sine regnestykker vil behandling koste opp mot en million årlig. I regnestykket har de ikke tatt med rabatten som legemiddelfirmaet har gitt tilbud om, noe som skaper frustrasjon blant både pasienter og leger.

Svært skuffet

HS er en betennelse i svettekjertlene, og ifølge Tidsskrift for den norske Legeforening kan nærmere 50.000 nordmenn være rammet. 3-4 % av disse har en svært alvorlig grad, og det regnes for å være en av de mest alvorlige kroniske sykdommer man kan ha. Nye studier fra Danmark viser at 25 % av HS-pasientene er uføretrygdet.

TV 2 har tidligere fortalt om pasientene Evy Norvang og Ruby Hagemann Myhren, som begge har en svært alvorlig grad av HS. Myhren sitter også i styret for HS-utvalget i PEF (Psoriasis og eksemforbundet).

– Dette synes jeg var kjipt. Man føler seg som en gjenstand, og det settes en pris på livet ditt. Så konkluderes det med at det ikke er verdt pengene at du skal ha det bra, sier Myhren til TV 2.

Hun sier at det ville betydd ufattelig mye for mange å endelig få en medisin som kunne virke.

– Hva synes du om at våre naboland har tilgang, men ikke nordmenn?

– Det er bra for de andre landene, men jeg stiller meg undrende til at ikke vi klarer å ta denne kostnaden når så mange andre land gjør det, sier hun.

SKUFFET: Geir Karlsen, leder i HS-utvalget i Psoriasis-.og eksemforbundet. Foto: Privat
SKUFFET: Geir Karlsen, leder i HS-utvalget i Psoriasis-.og eksemforbundet. Foto: Privat

Også lederen i HS-utvalget i Psoriasis- og eksemforbundet, Geir Karlsen, synes avgjørelsen er frustrerende.

– Vi er svært skuffet over avgjørelsen. Vi vet at dette har dokumentert effekt. Dette vil bety en dårligere livskvalitet for mange, og en større belastning på NAV og velferdssamfunnet. HS-rammede pasienter kan ikke delta like mye i arbeidslivet som de ellers ville gjort, sier Karlsen.

Han sier de nå vil fortsette å jobbe for at norske pasienter skal få tilgang til medisinen.

Frustrerte leger

For hudlegene er det frustrerende å ikke kunne gi medisinen til pasienter de mener trenger den.

– Denne lidelsen er assosiert med betydelige smerter og bærer med seg større reduksjon i livskvalitet enn andre kroniske hudlidelser. For første gang har vi et medikament med indikasjon for HS som i kontrollerte kliniske studier har vist seg å kunne gi vesentlig reduksjon i både smerte og antall aktive byller, sier hudlege Inger Marie Skoie til TV 2.

Frem til nå har legene hatt svært begrensede behandlingsmuligheter for denne lidelsen. Humira er funnet kostnadseffektivt for HS i både Danmark, Sverige, England og flere andre EU-land. De andre landene har akseptert at legemiddelfirmaene har gitt rabattert pris i sine utregninger av kost-nytte verdien, men det er ikke blitt gjort i Norge.

SKUFFENDE: Hudlege og forsker Inger Marie Skoie. Foto: Privat.
SKUFFENDE: Hudlege og forsker Inger Marie Skoie. Foto: Privat.

– Jeg tror ikke myndighetene er klar over hvor alvorlig HS kan være, hvor mye smerte og andre tilstander som er forbundet med denne lidelsen, for eksempel hjertesykdom, diabetes, depresjon og et tilbaketrukket sosialt liv. Mange faller ut av yrkeslivet og lever sitt liv alene. Fremover må det jobbes med å sette fokus på denne pasientgruppen som i altfor mange år har lidd i stillhet, sier hudlege Skoie.

Det er legemiddelfirmaet AbbVie som står bak medisinen.

– AbbVie er svært skuffet over avgjørelsen, som først og fremst rammer norske HS-pasienter. De får ikke tilgang til Humira, som er det eneste godkjente og effektive legemiddelet for denne indikasjonen. Det sier sier AbbVies norske direktør Pierre-Claude Fumoleau til TV 2.

Krever en forklaring

Legemiddelfirmaet mener de har gjort alt for å tilrettelegge for tilgang, blant annet ved å tilby en pris som gjør Humira kostnadseffektivt for denne indikasjonen. Det betyr at de har senket kostnaden for medisinen for akkurat denne diagnosen. Humira er godkjent for bruk mot en rekke andre betennelsesaktige sykdommer, blant annet psoriasis artritt, Crohns og ulcerøs kolitt. Statens Legemiddelverk har også etterspurt muligheten til å lage et nytt regnestykke basert på den nye prisen, men dette har altså ikke blitt godtatt av LIS (Legemiddelinnkjøpssamarbeid).

Direktør Pierre-Claude Fumoleau. Foto: AbbVie
Direktør Pierre-Claude Fumoleau. Foto: AbbVie

– HS-pasienter, helsepersonell og AbbVie ønsker en forklaring fra myndighetene på hvorfor de ikke vil gi tilgang til det eneste effektive og godkjente legemiddelet som finnes for HS, til tross for AbbVies tilbud, sier Fumoleau til TV 2.

Diskusjonen mellom myndighetene og legemiddelfirmaet har nå pågått i over ett år, og firmaet mener det er urimelig at ikke pasientene får medisinen som brukes i en rekke andre EU-land.

– Hvis myndighetene er interessert i å finne en løsning som gjør at HS-pasientene får tilgang til å bruke Humira, er vi villige til å fortsette diskusjonen. AbbVie vil vurdere å benytte sine rettigheter i forhold til beslutningen og prosessen – til fordel for norske pasienter, sier direktør Pierre-Claude Fumoleau.