Ganske enkel, og fantastisk god epleterte

Konditor, Sverre Sætre, oppfordrer oss til å bruke norske frukt og bær. Som vikar for Wenche i dag, laget han en helt nydelig epleterte.

–Norsk frukt er best i verden, bruk den! Konditor, Sverre Sætre, kom med en krystallklar oppfordring til oss alle i dag.

Her får du oppskriften på hans fabelaktige epleterte.

Tertebunn:

  • 300 g hvetemel
  • 200 g kaldt, usaltet smør i terninger
  • 100 g melis
  • 1 egg

Slik gjør du:

Smuldre mel, melis og smør i en bolle.
Tilsett egget og kna det inn i deigen, eller kjør deigen raskt sammen i en foodprocessor.
Pakk deigen inn i plast og la den hvile minst to timer i kjøleskapet, gjerne natten over.
Kjevle tertedeigen til en ca. 3 millimeter tykk leiv.
Smør en terteform og legg leiven i formen slik at den dekker både bunn og kant.
Prikk bunnen med en gaffel.
Sett tertebunnen i fryseren i 30 minutter slik at deigen blir hard.

Fyll:

Sverre Sætres epleterte. FOTO: TV 2
Sverre Sætres epleterte. FOTO: TV 2
  • 1 eple
  • 4 ts sukker
  • 1 tynn skive usaltet smør (skjær med ostehøvel)

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 180 grader.
Skrell eplet, del det i to og ta ut kjernehuset.
Kutt eplet i tynne skiver.
Legg epleskivene i tertebunnen og dryss dem med sukker.
Fordel biter av smørskiven oppå.

Stek terten i ca. 30 minutter til epleskivene begynner å få farge.
Ta terten ut av ovnen og løft den ut av terteformen.
Avkjøl i romtemperatur.

Server med vaniljeis.

Rognebær-espuma:

  • 200 g rognebærgelè
  • 1 dl fløte

Ha geleen i en kjele, og varm forsiktig til den er helt flytende.
Tilsett fløte, og visp godt inn.
Ha i en kremsprøyte, og fyll på en gasspatron.
Rist godt og sprøyt ut.
La den stå en stund i kjøleskapet hvis den er flytende.