De to presidentkandidatene under den første debatten på Hofstra University i Hempstead, New York. REUTERS/Joe Raedle/Pool
De to presidentkandidatene under den første debatten på Hofstra University i Hempstead, New York. REUTERS/Joe Raedle/Pool Foto: Pool

Faktasjekk av Trump og Clinton: mye løy de

Hillary Clinton og Donald Trump serverte amerikanerne rene faktafeil og løgner under den første presidentdebatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Millioner av mennesker fulgte debatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump.

Den første av tre store presidentdebatter er gjennomført, og både eksperter, folket og sosiale medier utpeker Hillary Clinton til vinner.

Faktafeil

Amerikanske medier har plukket debatten fra hverandre, for å se hvor mye Clinton og Trump tok feil, pyntet på sannheter og løy til velgerne.

Blant annet har avisen The Wall Street Journal funnet detaljene som ikke henger på greip.

  • Donald Trump har gjennom kampanjen snakket om at jobbene til amerikanere forsvinner fra landet. Under debatten viste han til Ford, som skal flytte produksjonen av småbiler til Mexico, og han mener det er et eksempel på at jobbene til amerikanerne blir borte.

I tillegg har Trump uttalt at tusener av amerikanere har forlatt industri-statene Michigan og Ohio fordi de har mistet jobben.

FAKTASJEKK: Ja, Ford skal flytte småbilproduksjonen til Mexico, men har i forbindelse med de planene sagt de skal utvide produksjonen av SUV, lastebiler og større kjøretøy i USA. Selskapet sier de vil forbli samme størrelse eller enda større i USA.

Angående arbeidere i Ohio og Michigan så har de to statene faktisk fått flere personer i jobb. Begge statene hadde høyere arbeidsløshet etter finanskrisen, men har siden kommet tilbake på et stabilt nivå.

  • Hillary Clinton gikk hardt ut mot Trump, som har nektet å levere selvangivelsen sin. Under debatten sa Clinton at Trump ikke har betalt noe føderal skatt.

FAKTASJEKK: Offentlige dokumenter viser at Trump ikke betalte føderal skatt i 1978 og 1979. Men de samme dokumentene viser at han betalte skatt i 1975, 1976 og 1977.

  • Ett av temaene under debatten var Irak-krigen. Donald Trump uttalte at han var motstander av krigen før den startet.

FAKTASJEKK: I et radiointervju med Howard Stern i 2002 uttalte Trump at han støttet krigen. I 2004, ett år etter invasjonen mente Trump derimot at han var motstander.

  • Da de to kandidatene diskuterte klima viste Hillary Clinton til at Trump tidligere har uttalt at klimaendringer kun er en trussel fra Kina. Under nattens debatt svarte Trump: Nei, det sa jeg ikke.

FAKTASJEKK: Ifølge New York Times twitret Donald Trump i 2012 følgende: «Konseptet med global oppvarming er skapt av kineserne for å gjøre amerikansk industri lite konkurransedyktig». I tillegg har Trump gjentatte ganger de siste årene sagt at klimaendringer er en spøk og at han ikke tror på at det er menneskeskapte problemer.

I et intervju med CNN i september 2015 sa Trump.

– Jeg tror ikke på klimaendringer.

  • Clinton utfordret Trump på hans kvinnesyn og måten han har behandlet kvinner på. Et av eksemplene var Trumps kommentar om tidligere Miss Universe-vinner, Alicia Machado, som Trump skal ha kalt Miss Piggy og Miss Housekeeping. Under debatten uttrykte Trump usikkerhet til hvor de kommentarene skal ha kommet.

FAKTASJEKK: I flere intervjuer har Alicia Machado fortalt om kommentarene hun fikk fra Trump. Presidentkandidaten har også i tidligere intervju fortalt at han presset missevinneren til å slanke seg.

  • Hillary Clinton fikk spørsmål om sine uttalelser rundt handelsavtalen TPP, en avtale som har vært under sterk kritikk etter at den ble inngått i 2012. Da satt Clinton som utenriksminister i USA. Under nattens debatt sa Clinton kun at hun «hadde håpet at det skulle være en god avtale», og at hun ikke kjempet for den omstridte avtalen.

FAKTASJEKK: Da avtalen, en handelsavtale mellom USA og Asia, skulle forhandles frem i 2012 uttalte Clinton ved minst 40 anledninger seg positivt om avtalen. Hun sa at avtalen ville være et strategisk initiativ som ville styrke posisjonen til USA i Asia.

Det var først i fjor at hun endret synspunkter rundt avtalen.

  • I spørsmålet om arbeidsplasser og hvem av kandidatene som kan sikre flest amerikanere jobb så hevdet Clinton at hun vil sikre USA ti millioner nye jobber, mens Trump som president vil koste landet 3,5 millioner jobber.

– Folk har sett på begges planer og har konkludert med at min vil skape 10 millioner jobber og din vil koste oss 3,5 millioner jobber, sa Clinton under debatten.

FAKTASJEKK: Clinton viser til en rapport hvor analytiker Mark Zandi har kommet frem til disse tallene. Men ifølge CNN er den statistikken misvisende. For uansett leder ville økonomien i seg selv skapt 7,2 millioner jobber - uten at Clinton ville gjort noe.

Samtidig er det misvisende å sammenligne et eventuelt tap på 3,5 millioner jobber for Trump, på grunn av ulike tidsperioder. Analytikeren mener det er mer riktig å si Trumps politikk ville kostet USA 400.000 jobber.

En annen rapport fra Oxford Economics mener Clintons politikk ville gitt 200.000 flere jobber, og at Trumps politikk ville kostet 4 millioner jobber.

  • Donald Trump har gjentatte ganger hevdet at han har bygget opp sin egen formue og business, helt fra bunnen av, med et lån på én million dollar av sin far. Under debatten hevdet Clinton at det ikke var snakk om et lite lån, men hele 14 millioner dollar. Hun mener Trump har ført velgerne bak lyset.

FAKTASJEKK: Ifølge Wall Street Journal skal Trump ha tatt ut til sammen 14 millioner dollar i lån fra sin far Fred Trump, i løpet av hele 70- og 80-tallet. Det første lånet skal likevel ha vært på én million dollar.