Bestikkelser og skittkasting om Hodgson, Neville og FA – nå kan Allardyce miste jobben

Sam Allardyce etterforskes av FA etter å ha blitt avslørt av The Telegraph.

Allardyce er i trøbbel etter at avisen The Telegraph har offentliggjort opptak av ham der han gir råd om hvordan man omgår landets overgangsregler.

Opptakene viser at den engelske landslagssjefen forhandlet fram en avtale verdt 4,2 millioner kroner med et Asia-basert selskap, som ville profittere på den vanvittige pengebruken i Premier League og Championship.

Det 61-åringen imidlertid ikke var klar over var at forretningsmennene var journalister med skjult kamera fra den engelske avisen.

– Jeg blir overrasket om han overlever dette, sier TV 2s Premier League-ekspert Øyvind Alsaker.

Se Alsaker snakke om Allardyce i videovinduet øverst i saken.

Langer ut mot Hodgson, Neville og FA
Men det er ikke bare avsløringene om bestikkelser som setter Allardyce i et svært dårlig lys.

For Big Sam har tydeligvis mye på hjertet i videoen og langer ut både mot sin forgjenger, Roy Hodgson, hans assistent Gary Neville og sin arbeidsgiver, det engelske fotballforbundet (FA).

– Han får alle til å sovne, Roy. Eller «Woy». Han har ikke personligheten til å trene landslaget, sier han på videoen.

Og fortsetter:

– Til syvende og sist var det spillerne som skuffet ham i EM. Jeg mener han var for ubesluttsom. Kanskje han spredte litt angst blant spillerne. Før Island-kampen hadde de vunnet alle ti kvalifiseringskampene. Vi spilte uavgjort mot Russland første kampen selv om vi burde vunnet. Vi vant mot Wales - og det var vår dårligste kamp. Vi spilte uavgjort mot Slovakia. Det eneste vi trengte å gjøre var å spille uavgjort mot Island, så var vi videre.... Han bare kollapset.

Allardyce slakter også Hodgsons avgjørelse om å gi spillere som Jack Wilshere og Alex Oxlade-Chamberlain spilletid i EM, samt Hodgson og assistent Gary Nevilles krangling om bruken av Marcus Rashford.

– Han og Gary Neville kranglet i ti minutter om de skulle sette innpå Marcus Rashford mot Island eller ikke. Gary hadde tydeligvis dårlig innflytelse på ham. Se til helvete å gi Gary beskjed om å sette seg ned og holde kjeft, slik at du kan gjøre som du vil. Du er manageren, du kan gjøre det du vil - ikke det andre vil, sier han.

Kaller FA dumme og grådige
Landslagssjefen mener videre at FA er dumme som brukte 870 millioner pund på bygge nye Wembley i 2007.

– De betaler fortsatt ned på den gjelden. Hadde de bygget nytt stadion et helt annet sted hadde det kostet dem rundt 400 millioner pund, sier han og stempler sin arbeidsgiver som grådige.

– FA tenker bare på å tjene penger. Trodde du at FA var verdens rikeste fotballforbund? Vel, jeg ville ikke akkurat sagt det. De er langt fra det rikeste. De har verdens høyeste omsetning,

Allardyce tok over jobben som engelsk landslagssjef i juli i år. Nå spekuleres det i om avsløringene kan føre til at han mister jobben. Sky Sports melder at FA nå har bedt om å få alle fakta på bordet i forbindelse med avsløringene.

– Har mistet troverdigheten
Fotballjournalisten Henry Winter i The Times mener det er 50 prosents sjanse for at han få beholde jobben.

– Hans troverdighet har fått seg et alvorlig skudd for baugen. Big Sam er i big trouble. Det er 50-50 om han overlever dette. Han kan bli tiltalt av FA for å bringe sporten i vanry. I verste fall kan han få sparken etter bare 90 minutter med fotball, skriver Winter i sin spalte.

TV 2s Premier League-ekspert Øyvind Alsaker har problemer med å se for seg at han kan beholde jobben etter dette.

– Jeg blir overrasket om han overlever dette. En ting er dette som handler om at en tredjepart eier de økonomiske rettighetene til en spiller, slik at agenten kan bestemme om han skal selges og får en stor del av kaken. Dette kalles jo for moderne slaveri og hans arbeidsgiver, FA, har lagt ned forbud mot dette for mange år siden. Så sitter han og gir råd om hvordan man kan omgå disse reglene, noe han åpenbart er veldig fortrolig med. Det er èn ting. Så er dette at som engelske landslagssjef følger det med et visst krav om oppførsel og verdighet. Og når han da rakker ned på sin forgjenger Roy Hodgson og Gary Neville, er det en uverdig oppførsel som er uforenlig med jobben. Troverdigheten hans er enormt skadet. Det er uforståelig for meg at han har gått i denne fellen. Det er en naivitet som kun blir overgått av grådighet, sier Alsaker.

Verken Allardyce eller hans rådgivere Shane Moloney og Mark Curtis – som også var til stede på møtene – har kommentert saken overfor Telegraph.

The Telegraph har de siste ti månedene undersøkt korrupsjon og bestikkelser i engelsk fotball. Det er varslet flere store avsløringer i løpet av de neste dagene.