KONKURRENTER: Donald Trump tar Hillary Clinton i hånden etter deres første presidentduell natt til tirsdag norsk tid. Foto: REUTERS/Brian Snyder
KONKURRENTER: Donald Trump tar Hillary Clinton i hånden etter deres første presidentduell natt til tirsdag norsk tid. Foto: REUTERS/Brian Snyder Foto: Brian Snyder

Lahlums dom: Her er nattens store vinner

Hans Olav Lahlum synes ikke at Donald Trump gjorde seg bort i duellen mot Hillary Clinton.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det ble en frisk start på presidentdebatten med skarpe angrep og motangrep som tydelig viste kontrasten mellom årets to kandidater, sier Hans Olav Lahlum, som fulgte debatten i natt.

Se hva Lahlum svarte TV2.nos lesere her.

Han mener at Hillary Clinton er vinneren, mye på grunn av en ryddigere stil og et mer gjennomarbeidet politisk program.

Her får du høydepunktene fra debatten.

– Duellelementet i valgkampen ble ytterligere styrket i natt. Mitt tips er at Hillary Clinton med dette stoppet den oppdriften Trump har hatt de siste ukene og overtok momentum, men uten å vinne tilbake noen beroligende ledelse, sier Lahlum.

Trump var bedre enn ventet

Kandidatene debatterte i drøyt 90 minutter uten en eneste pause. Trump avbrøt Clinton flere ganger og det oppsto munnhugeri.

MENER HILLARY VANT: Hans Olav Lahlum er ikke i tvil om hvem som gikk seirende ut av nattens duell. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix)
MENER HILLARY VANT: Hans Olav Lahlum er ikke i tvil om hvem som gikk seirende ut av nattens duell. (Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix) Foto: Pedersen, Terje

– Trump falt ikke gjennom slik en del av hans kritikere hadde håpet og trodd. Hans aggressive form kan appellere til tilhengerne hans. Forventningene var mindre for ham enn for Clinton, og sett fra det perspektivet var ikke dette noe klart nederlag for Trump, sier Lahlum.

– Tidligere har presidentkandidatdebattene ofte ført til at begge kandidatene fra de store partiene øker sin oppslutning på bekostning av de mindre partiene og de mindre kjente kandidatene som ikke fikk være med, og det er godt mulig at det blir den kortsiktige effekten her også, mener Lahlum.

Snoen mener Hillary vant

Minerva-kommentator Jan Arild Snoen mener også at Clinton vant debatten, men han er usikker på hvor store utslag det gir på målingene fordi de aller fleste allerede har bestemt seg, skriver han på Twitter.

– Det var viktig for henne å fremstå som en kontrast til Trump og som en som høres ut som og som kan være president, sier han til NTB.

Hillary Clinton vant en forholdsvis klar seier i den første TV-debatten med Donald Trump, mener førsteamanuensis Alf Tomas Tønnesen. Han sier til NTB at Clinton framsto som kunnskapsrik og har bedre løsninger enn Trump.

– Clinton viste at hun var godt forberedt, og hun kom med konkrete løsninger på konkrete problemer, sier Tønnesen som er førsteamanuensis i amerikanske kulturstudier og engelsk ved Høgskulen i Volda.

Han mener Trump hadde et par uheldige uttalelser og at Clinton lykkes i å framstille ham som en riking uten kontakt med vanlige folk.

Hillary leder an

De første meningsmålingene antyder at Hillary Clinton er nattens vinner.

CNN har spurt 20 personer i en fokusgruppe som satt i salen under debatten, og som på forhånd ikke hadde bestemt seg for hvem de vil stemme på, om hvem som vant debatten. 18 av dem svarte at de nå vil stemme på Hillary Clinton.

Trump og Clinton skal møtes til to nye direktesendte debatter før valgdagen 8. november.