Her er høydepunktene fra presidentduellen

Hillary Clinton fikk knapt fullføre en replikk uten å bli avbrutt av Donald Trump. Her får du alt om nattens debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I natt møttes presidentkandidatene til den første av tre TV-sendte debatter. Som forventet ble det høy temperatur, avbrytelser og munnhuggeri. Debattleder Lester Holt måtte flere ganger irettesette Trump.

De første meningsmålingene antyder at Hillary Clinton er nattens vinner. Det mener også Hans Olav Lahlum og Jan Arild Snoen.

Se hele debatten her!

Debattens første tema var økonomi og hvordan skape flere arbeidsplasser. Clinton tok til orde for et høyt skattetrykk og på den måten finansiere populære ordninger, for eksempel sterkt subsidiert skolegang.

Trump vil derimot senke skattene for bedrifter.

– Vi kan ikke sitte og se på at bedriftene flagger ut til Kina og Mexico. Da går økonomien vår under, sa Trump.

Slaktet Trump

Trump har frem til nå ikke villet offentliggjøre selvangivelsen sin. Clinton, som flere ganger har uttalt at landets rikeste må betale sin rettmessige andel skatt, sa følgende:

– Dere må spørre dere selv om hvorfor ikke Trump vil være åpen om selvangivelsen sin. Er det fordi han ikke er så rik som han sier? Kanskje han har gjort skjulte investeringer? Kan det tenkes at han ikke gir så mye til veldedighet som han hevder? Eller er det fordi han ikke betaler skatt?

– I så fall betyr det at Trump ikke bidrar til å finansiere forsvaret, veteranene, skoler og helsevesenet, sa Clinton.

Vil vise selvangivelsen på én betingelse

Hun mener at Trump skylder velgerne sine åpenhet. Clinton har på sin side blitt kraftig kritisert for den såkalte e-postskandalen.

– Jeg skal vise selvangivelsen min den dagen Hillary er åpen om de hemmelige e-postene, sa Trump, som fnyser av beskyldningene fra Clinton.

Rasediskriminering var også et tema i debatten. Bakteppet er de mange episodene hvor politiet har skutt svarte amerikanere. Clinton slo fast at rasisme fortsatt er et stort problem i USA. Hun mener det er viktig å stramme inn våpenlovgivningen.

Trump mener på sin side at det hersker lovløshet i flere amerikanske byer.

– Utlendinger i USA lever i et helvete, sa Trump.

Blant annet viste han til Chicago, der nærmere 4000 personer er blitt skutt de siste årene. Trumps svar er enkelt og greit: Mer lov og orden.

Mener Clinton har plantet løgn

Trump har tidligere uttalt at han støttet invasjonen i Irak. Da han ble konfrontert med utspillet, svarte Trump at dette er en løgn som er plantet av Hillary Clinton.

Deretter fulgte en lang argumentrekke der han trakk fram flere anledninger der han hadde uttalt seg negativt om krigen i Irak, mens han etter beste evne bagatelliserte de positive uttalelsene.

I spørsmålet om den nasjonale sikkerheten i USA, er begge kandidatene samstemte om at cyberangrep er en stor utfordring.

Trump vil støtte NATO

I løpet av valgkampen har Donald Trump flere ganger skapt tvil om han vil støtte forsvarsalliansen NATO eller ikke.

– NATO-landene bruker ikke så mye penger på militæret som de burde, sa han.

Trump understreker at han vil fortsette å støtte NATO, men det fordrer at alliansen bruker mer ressurser på å bekjempe terrorgrupper, for eksempel IS.

Avslutningsvis, da Trump skulle overbevise velgerne om at han er den beste presidenten, sa han følgende: «Jeg har mer utholdenhet enn Hillary». Trump mener også at han har et «mye bedre temperament». Da brøt salen ut i latter.