Datteren (13) døde av avmagring med en vekt på 21 kilo:

Tiltalt mor til TV 2: – Jeg så det ikke

Camilla Lem Heggelund er tiltalt for grov omsorgssvikt med døden til følge etter at datteren (13) døde nyttårsaften. – Jeg er så sjokkert, sier hun til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag sist uke kom tiltalen mot moren etter at en 13 år gammel jente døde av avmagring i Valdres sist nyttårsaften.

For moren, Camilla Lem Heggelund (45), kom tiltalen som et sjokk.

– Det var jo så feil som det kunne ha blitt. Jeg er så sjokkert, marerittet bare fortsetter, det er uvirkelig. Så mange års kamp for å få hjelp, også plasserer de denne tiltalen på meg i tillegg, sier hun til TV 2.

Spiseforstyrrelse

Datteren var alvorlig syk av spiseforstyrrelser, og hadde vært til behandling ved fem klinikker.

– Hun var utrolig snill og sympatisk. Hun viste så mye omsorg for alle, var så morsom, full av humor, var glad i å være ute, sier moren.

Hun beskriver en jente som var veldig sosial og som elsket familien sin.

– For meg er hun verdens beste, sier hun.

Heggelund forteller om et skolesystem og helsevesen som ikke har hørt på henne da hun sa datteren ikke hadde det bra.

– Helsevesenet har ikke hjulpet oss. Hun følte alltid med skam og skyld, følte alltid at det var noe galt med henne, etter kontakten med dem, sier hun.

Grov omsorgssvikt

Onsdag ble Heggelund tiltalt for grov omsorgssvikt med døden til følge. Jenta veide 21 kilo da hun døde av avmagring.

Selv nekter hun straffeskyld.

– Moren har, ved aktive handlinger, unndratt sin datter helsebehandling som har vært nødvendig. Hun har ikke fulgt råd fra helsevesenet og barnevern. Hun har oppgitt uriktige opplysninger. Selv om hun også har prøvd å hjelpe datteren har hun kommet inn i en situasjon hvor det motsatte har skjedd, sier statsadvokat Arne Ingvald Dymbe til TV 2.

Han sier at omsorgssvikten har pågått fra februar 2015 og frem til jentas død 31. desember.

Ifølge tiltalen skal moren i en sms ha oppfordret datteren til å ta på seg løse klær og bære vekter da datteren skulle veies av barnevernet i mai 2015.

Moren forklarer dette med at det var en spøk.

– Vi hadde ganske mye humor og ironi. Vi har noen ting som er ord og uttrykk vi bruker, ting som vi kan spøke med i selv den verste motgang. Dessuten er dette tatt helt ut av sammenheng, det de har er bare SMS-er som er en mindre fragmenter av samtaler vi har hatt, forklarer hun til TV 2.

Ifølge tiltalen skal hun også ha nektet å bestille legetime, til tross for at datteren skal ha bedt om det etter bekymring for egen helse. Datteren hadde en BMI på 8,8 da hun døde.

– Jeg har aldri nektet datteren min legehjelp. Dette er tatt helt ut av sammenheng. Episoden det henvises til i tiltalen dreier seg om stoffskifte, der hun hadde noen unormale verdier. Det skulle undersøkes igjen en etter noen måneder, fastlegen vår sa det ikke var nødvendig å sjekke det igjen før. Datteren min ble urolig og ville sjekke det igjen før hos en privat lege. Det sa jeg ikke var nødvendig, og at vi skulle vente til fastlegen ville ta nye prøver, sier hun.

– Så det ikke

Moren kjenner seg ikke igjen i tiltalen. Hun sier hun ikke så at datteren var i ferd med å dø.

– Vi hadde fyrverkeri, vi gledet oss, og skulle spise andebryst. Det var nyttårsaften. Vi hadde også spart noen julegaver fra julaften som vi skulle åpne. Dagene før hadde vi måltider. Jeg så det ikke komme, sier hun.

Hun hadde jo en veldig lav BMI da hun døde. Hvordan så du ikke det?

– Det er dette som er så rart. Hadde hun virket svekket hadde jeg reagert, men hun gjorde alle normale ting og virket normal. Jeg så det ikke, gjentar hun.