Dommerduo dømmer ikke neste Tippeliga-runde

Verken Ken Henry Johnsen eller Svein-Erik Edvardsen dømmer den kommende Tippeliga-runden.

Verken Svein-Erik Edvardsen eller Ken Henry Johnsen er satt opp til å dømme den kommende Tippeliga-runden.

Det ble klart da dommeroppsettet for runden ble lagt ut mandag formiddag.

Både Edvardsen og Johnsen var involvert i kontroversielle situasjoner i helgens runde på henholdsvis Åråsen og Ullevaal.

I oppgjøret mellom Lillestrøm og Sogndal viste Edvardsen ut Frode Kippe, før han etter kampen omtalte Lillestrøm-spillerne som «treige», «uærlige» og «kyniske».

Se intervjuet med Edvardsen i videovinduet øverst!

På Ullevaal unnlot Ken Henry Johnsen å gi Aalesunds Fredrik Carlsen rødt kort for overfallet på Vajebah Sakor.

Særlig Johnsen fikk gjennomgå av TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen søndag kveld.

– Dette er rett og slett grisestygt spill av Fredrik Carlsen, og det er vondt å se på. Vi snakker alltid før sesongen om at slike situasjoner må bli slått ned på. Her har dommeren god utsikt til situasjonen. Vajebah Sakor må bare takke herren for at ingenting ryker rett av, sa Mathisen.

Etter oppgjøret beklaget imidlertid Johnsen at han ikke ga Carlsen det røde kortet for taklingen på Sakor.

Også Edvardsen har mandag beklaget sine uttalelser i kjølvannet av Kippe-utvisningen.

– Vanlig rullering

Likevel er ingen av dommerne å finne i dommeroppsettet til den 26. Tippeliga-runden som sparkes i gang fredag.

Jon Eilef Skjervold i Fotballforbundets dommerkomité sier til TV 2 at det ikke ligger noen spesiell grunn til at begge dommerne er ute denne runden.

– Vi har 28 dommere å velge mellom på 16 kamper fordelt på Tippeligaen og OBOS-ligaen. Det er en helt vanlig rullering som gjør at både Edvardsen og Johnsen ikke skal dømme til helgen. Det er ulike hensyn som gjøres med tanke på oppsettet, blant annet belastning, sier Skjervold.

Ifølge Fotballforbundets hjemmesider har ikke Ken Henry Johnsen vært i aksjon siden Tippeliga-oppgjøret mellom Molde og Odd 21. august, da han også kom i medias søkelys for ikke å ha stoppet kampen da Molde scoret mens to spillere lå nede med hodeskade.

Svein-Erik Edvardsens profil på samme nettsider er mandag ikke mulig å åpne.

Skjervold understreker likevel at det ikke ligger noe kontroversielt bak dommeroppsettet før den kommende Tippeliga-runden.

– Det er ingenting spesielt med dette. Vi rullerer hver eneste helg, og noen må ha fri. Det er sånn det er og det er ingenting kontroversielt med det, sier han.

– Tåkeprat

Jesper Mathisen omtaler Skjervolds forklaring som «tåkeprat».

– Den begrunnelsen er bare tåkeprat fra NFF sin side. Vi vet alle hvorfor de ikke dømmer denne runden. Det er vanlig prosedyre, sier Mathisen.

Han mener det er helt på sin plass at de to dommerne får seg en pause kommende helg.

– Hvis en spiller gjør en dårlig prestasjon blir han satt på benken en eller to eller tre kamper. Sånn er det med dommerne og. Edvardsen er i sitt livs form og han tåler en kamp i uken. Det er ikke på grunn av fysisk belastning han ikke dømmer, sier Mathisen.

Fotballeksperten tror imidlertid i hvert fall én av dommerne dukker opp igjen på norske Tippeliga-arenaer innen kort tid.

– Edvardsen er regnet som en av Norges beste dommere så han kommer nok tilbake fort, men kanskje ikke i Lillestrøm-kamper. Ken Henry Johnsen, derimot, er det ikke sikkert vi ser på en stund. Han fikk en pause etter Molde-Odd og får en ny pause nå. I tillegg fikk han de norske dommerne sendt hjem fra EM nesten på egenhånd, sier Mathisen.

– Ikke mer på Åråsen

Frode Kippe sier til TV 2 at han håper å slippe å se Edvardsen på Åråsen noe mer denne sesongen.

– Det er ikke opp til meg å bedømme hvilke straff han skal få, men jeg regner ikke med at vi ser ham på Åråsen mer denne sesongen. Jeg håper at han også skjønner at det har gjorde var galt og at han beklager det, så kommer vi oss videre, sier Kippe.

Tippeliga-veteranen med over 300 kamper for Lillestrøm sier han aldri har opplevd noe lignende fra en kampleder før.

– Vi er ikke vant til det fra tidligere. Dommerne er ikke glad for at vi melder til dem, spesielt på fjernsyn og live-sendinger. Vi forventer at dommere skal være profesjonelle og forholde seg til reglementet. Så må de være ydmyke når de gjør dumme ting. Vi så kanskje ikke så mye av det på Åråsen i går og det skuffer meg litt, sier Kippe.

LSK-kapteinen mener Edvardsens uttalelser ikke har noe på TV å gjøre, og mener han får holde slike samtaler internt med sine dommerkolleger.

– Det er uheldig at han kommer med de karakteristikkene av oss. Vi blir satt litt ut av måten han opptrer på. At han kommer med et utspill etterpå får står for hans regning, men jeg synes det er å gå langt over hva som er akseptabelt. Jeg kunne aldri stått der og sagt ting om Edvartsen. Det har ikke noe på tv-skjermen å gjøre og noe han heller kan ta i garderoben med dommerkompisene sine, sier Kippe.

Har du fått med deg disse klippene?