Dette er ulovlig å dele på Facebook, Instagram, Twitter, YouTube og Snapchat

Jan Sandtrø er advokat spesialisert på teknologirett, og har gått gjennom brukervilkårene for en rekke sosiale medier for å se hva som ikke er lov å dele.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innlegget ble først publisert på Teknologirett.no og gjengis med tillatelse:

Etter Facebooks sletting av bildet av den nakne «napalmjenta» under Vietnamkrigen, har det blitt mye snakk om hva det er lov å dele på sosiale medier og om de knebler folks rett til å ytre seg gjennom sine vilkår. Det er noe ulikt hva som er lov og ikke på de ulike sosiale medier. Her er en oversikt over hva som er forbudt etter vilkårene til de ulike sosiale medier.

Merk at innhold kan også være forbudt etter lovgivning i det landet innholdet er tilgjengelig, og i Norge er det straffeloven, markedsføringsloven, personopplysningsloven og åndsverksloven som setter de klareste grensene for hva som er tillatt å dele på sosiale medier. I de feltene hvor det ikke er tatt inn noe, så betyr det at det sosiale mediets vilkår ikke omtaler det konkrete punktet klart. Det kan allikevel være bestemmelser i vilkårene som omfatter punktet, uten at det er klart dekket.

* Å publisere bilder av personer uten de er klar over det eller har godkjent bildene er også forbudt etter åndsverksloven § 45c, se mer i denne artikkelen.

** Å legge ut personlig, konfidensielt eller sensitivt innhold om andre personer vil kunne være et brudd på personopplysningsloven.

De fleste tjenester tar ikke ansvar for innhold som brukerne deler, og sier at det er brukerne som er ansvarlig for innholdet. Dette er en sannhet med modifikasjoner, siden så lenge tjenestene har prosedyrer for å gjennomgå innhold, enten av eget tiltak eller etter rapportering fra brukere, så tar det et visst ansvar for innholdet. Det er også enkelte av tjenestene som advarer brukerne mot innhold som kan være krenkende, skadelig, feilaktig, uanstendig osv., men denne advarselen er skjult langt nede i vilkårene, så det er lite trolig at mange får det med seg. Dette er vel også en måte å holde tjenestene skadefri dersom det kommer søksmål eller klager fra brukere, slik at tjenestene kan hevde at det har advart brukerne.

Noen vil savne svindel i oversikten ovenfor, og svindel vil være forbudt siden det er forbudt etter norske lovregler (og derved gå inn under «Ulovlig innhold» i tabellen over). Men få av vilkårene, foruten YouTubes sine, nevner svindel eksplisitt. I tillegg vil svindel være en del av falsk profil og å gi seg ut for å være en annen. Det er også forbud mot å ha flere kontoer i de fleste vilkår, som på Facebook, Snapchat, Instagram og YouTube, som benyttes ofte ved svindler.

Konsekvensene av brudd på vilkårene ved at du deler noe i strid med ovennevnte, er for de ulike tjenestene:

  • Facebook: Fjerne/endre brukernavn, fjerne innhold som er publisert, deaktivere brukerkonto
  • Instagram: Inndra brukernavn, fjerne, redigere og blokkere innhold, stenge konto, nekte bruker tilgang til tjenesten, og overvåke kontoer.
  • Twitter: Til enhver tid å fjerne innhold, fjerne/endre brukernavn, og/eller deaktivere brukerkontoer midlertidig eller varig eller slette brukerkontoer.
  • YouTube: Fjerne innhold, deaktivere bruker og/eller konto.
  • Snapchat: Gjennomgå og slette innhold, avslutte kontoer og utestenge brukere.

Enkelte tjenester har forbehold seg retten til å gjøre ovennevnte uavhengig av brudd på vilkårene også, slik at de kan ta en vurdering selv om de skal stenge ned en konto eller stenge en bruker ute.

En utfordring ved de ulike sosiale mediene er hvordan de håndterer rapportering eller varsling om ulovligheter. Her er det en viss grad av forskjell mellom de ulike medier, men generelt kan det sies at det er veldig vanskelig å få fjernet innhold som ikke er helt klart ulovlig. For enkelte sosiale medier, som Twitter, er det vanskelig å få fjernet innhold uansett, siden de trolig ikke har det nødvendige apparatet til å håndtere meldinger som kommer inn.

Husk også at det er strengere regler for annonsører, både etter vilkårene til de sosiale mediene og etter norsk lov, men det gås ikke inn på dette her.

Se også oversikt over hva du har akseptert for bilder og videoer du deler på sosiale medier i denne artikkelen.