Påtaleansvarlig Hacer Aydar og forsvarer John Christian Elden i retten mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Påtaleansvarlig Hacer Aydar og forsvarer John Christian Elden i retten mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Vil straffe Valen med 24 dager fengsel for trusler

OSLO TINGHUS (TV 2): Aktor Hacer Aydar mener den profilerte komikeren Kristian Valen skal i fengsel, mens forsvarer John Christian Elden la ned påstand om frifinnelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag møtte Kristian Valen i Oslo tingrett, tiltalt for trusler og bæring av et replikavåpen i det offentlige rom.

Aktor Hacer Aydar mener den profilerte komikeren må straffes for å ha publisert bilder av to polititjenestemenn etter et besøk av politiet i februar i år.

Polititjenestemennene fortalte i retten at den såkalte dusøren og offentliggjøringen av bilder ble opplevd som svært ubehagelig.

Valen skal ha utlyst en dusør på 10.000 kroner til sine 90.000 følgere på Facebook for den som fant navn og adresse på to politimenn som sammen med flere andre polititjenestemenn troppet opp i leiligheten hans i forbindelse med at samboeren hadde fått en alvorlig kuttskade i februar i år.

Tiltalen gjelder ordinære trusler, og ikke trusler mot offentlige tjenestemenn fordi tjenesteoppdraget var avsluttet da truslene ble fremsatt. Del to i trusseltiltalen er «forulemping av offentlig tjenestemann». Her åpner loven ifølge aktor for å straffe forulemping selv om den skjer etter fullført tjenesteutførelse.

– Det bærende i straffeutmålingen er punkt en om trussel. Strafferammen er fengsel inntil ett år. Straffenivået er som utgangspunkt ubetinget fengsel i femten til tretti dager, sier aktor, som viser til rettspraksis.

Aktors påstand er at Kristian Valen må straffes med 24 dagers ubetinget fengsel. Til fradrag for dommen skal beregnes seks dager for varetekt. Valen er fem ganger tidligere straffet, blant annet for ulovlig våpenoppbevaring.

– Når geiping og grimaser kan betegnes som utilbørlig oppførsel er det ikke noen tvil om at å ta bilder og true polititjenestemenn omfattes av dette begrepet, sier påtaleansvarlig Hacer Aydar.

– Meldingen har et åpenbart negativt innhold, sier Aydar i sin prosedyre.

– Polititjenestemennen var kjent med hans våpenhistorikk og hans forhold til politiet. Det må også tas med at de begge så på dette som trusler, sier aktor.

Politiet: – Vi skaffet oss alarm etter Valens facebook-melding

– Om trusselen er egnet til å skape frykt, handler ikke bare om trusselens innhold, men også i hvilken sammenheng den blir fremsatt, sier Aydar, med henvisning til at den ble publisert på Valens facebookside.

Aktor avviste Valens egen forklaring på hvorfor han en periode lot bildet med dusør-teksten ligge ute:

– Hans forklaring om at han la ut meldingen fordi han hadde ønske om å komme i kontakt med samboeren, kan man se bort fra, mener aktor.

– Han kunne ringt henne, han kunne ringt sin advokat som kunne ringt politiet for å få svar på dette, sier aktor.

Valens forsvarer John Christian Elden argumenterer i sitt sluttinnlegg for hvorfor Valen ikke må straffes.

– Vi er på villspor i bruken av lovverket, hevder Elden, som i sitt sluttinnlegg argumenterer for at Valen ikke skal kunne straffes for trusler.

– Man skal tolke hva avsender har ment. Hvordan det oppfattes av andre er irrelevant, mener Elden, med referanse til politibetjentenes vitnemål tidligere i dag.

John Christian Elden avviser at Valen kan straffes med fengsel for noen av tiltalepunktene.

– Skal det dømmes handler dette om bøter. Min påstand blir å frifinne Kristian Valen, men uansett hva man ender med må straffen være bøtelegging, sier Elden.

– Jeg føler alt er uvirkelig og må bare stole på at retten tar begge sider til etterretning og kommer frem til det som er rettferdig, er Kristian Valens siste kommentar.

Viste overvåkingsbilder i retten

Som bevisførsel for tilleggstiltalen som gjelder bæring av replikavåpen i det offentlige rom, fikk retten se overvåkingsbilder fra garasjeanlegget og gaten utenfor Valens bolig på Aker Brygge.

Opptakene fra lørdag morgen for en uke siden, viser at Valen vandrer rundt i parkeringshuset med en replikapistol i hånden. Han er kledd i en kamuflasjebukse, har på seg solbriller og caps og har både bar overkropp og bare føtter. Han er tydelig beruset, og vandrer rundt i parkeringshuset en tid før han beveger seg ut på gaten og til inngangspartiet på boligkomplekset. Der sitter han, delvis sovende, til samboeren kommer ned og får ham inn i huset.

– Det var Oslo maraton den dagen og det var bare tilfeldigheter at ikke flere så situasjonen. Det kunne ført til sterk frykt, fortsatte aktor.

Kristian Valen svarte «nei» på spørsmål om han erkjenner straffskyld for noen av tiltalepunktene. Han er tiltalt for trusler mot politiet og bæring av en våpenetterligning. Politiadvokaten ber retten inndra våpenkopien.

Dommen forkynnes i Oslo tingrett mandag 3. oktober klokken 10.00. Ankefristen utløper 17. oktober.