MISSING IN ACTION: Flere har etterlyst David Brailsford i debatten rundt Bradley Wiggins' medisinbruk. Her sammen med Chris Froome på den siste etappen av årets Tour de France. Foto: AP Photo/Christophe Ena.
MISSING IN ACTION: Flere har etterlyst David Brailsford i debatten rundt Bradley Wiggins' medisinbruk. Her sammen med Chris Froome på den siste etappen av årets Tour de France. Foto: AP Photo/Christophe Ena. Foto: Christophe Ena

Peker fingeren på Sky-sjefen: – Grunnlag for å stille spørsmål ved Brailsfords rolle

Mads Kaggestad er svært kritisk til Sky-ledelsen, og Alexander Kristoff kaller Wiggins' medisinering «spesiell» og «litt mistenkelig».

Kritikken mot Bradley Wiggins har haglet fra mange hold etter at medisinbruken hans ble offentliggjort av hackergruppen Fancy Bears.

Å bruke glukokortikoidet triamcinolone tre ganger, like før Tour de France og Giro d'Italia, har gjort mange mistenkelige - spesielt etter at Wiggins i helgen også sa at han brukte stoffet preventivt, altså før han strengt tatt hadde behov for det, før Tour-seieren i 2012.

– Det er jo litt mistenkelig

– Jeg har ikke satt meg så veldig inn i det, men timingen er jo litt spesiell, sier Alexander Kristoff.

– Er det mistenkelig?

– Han vant jo Critérium du Dauphiné like før (noen uker før Tour de France 2012, journ.anm), så det er jo litt mistenkelig. Men det er jo for så vidt innenfor regelverket, så da kan man egentlig ikke klage.

Anklagene har imidlertid ikke latt vente på seg.

Wiggins får gjennomgå av en rekke tidligere utøvere og sykkeleksperter, men briten har stått påfallende alene i «stormen».

Ikke ett ord har kommet fra Team Sky eller lagsjef David Brailsford.

Det får Mads Kaggestad til å reagere.

– Team Sky må komme med en forklaring. Det er David Brailsford som er lagets leder. Da er det helt naturlig at han kommer på banen. Og det er jo grunnlag for å stille spørsmål ved hans rolle på laget, sier han.

– Da er det i så fall juks

Grunnen til at Kaggestad nå stiller spørsmål ved Brailsfords rolle, dreier seg ikke utelukkende om «Wiggins-saken».

Sky høstet nemlig også mye kritikk etter at Geert Leinders jobbet for laget i 2011 og 2012. Leinders var nemlig sjefslegen i over ti år på Rabobank, et lag hvor det i ettertid har vist seg at dopingbruken var så godt som systematisert.

– Det var ved Brailsfords ledelse at de ansatte Leinders. Og det er Wiggins som nå må stå og svare for det som har skjedd med de medisinske fritakene. Han må i alle fall kunne stille opp og forklare det her. Jeg synes absolutt det er grunnlag nå for å stille spørsmål ved Brailsfords rolle i laget, sier Kaggestad.

Team Sky var lenge sett på som «det rene laget» i sykkelsporten, men flere stiller nå spørsmålet ved akkurat hvor langt laget har presset grensene for hva som er lovlig de siste årene.

– Er det Wiggins og Sky har drevet på med doping?

– Jeg tror at Wiggins har utnyttet regelverket for å ta medisiner som har gitt ham en prestasjonsfremmende effekt. Jeg stiller også spørsmål ved hvor syk han er når han vinner Tour de France. Det her er i beste fall i gråsonen, og i verste fall er det miksing og triksing ved regelverket. Da er det i så fall juks, sier Kaggestad.

– Handler om idrettens verdigrunnlag

Sykkel har, som ofte har vært tilfellet de siste 15 årene, fått mesteparten av søkelyset på seg etter avsløringene de siste ukene.

Det til tross for at en rekke andre store profiler fra store idretter også burde ha mye å svare for etter avsløringene om de medisinske fritakene.

Ifølge Kaggestad handler alt som har kommet frem den siste tiden om noe mye større enn bare sykling.

– Dette handler om idrettens verdigrunnlag. Det gjelder ikke bare Wiggins. I baseball, for eksempel, kunne man ikke lenger ta amfetamin da WADA-koden ble implementert. Hva skjedde da? ADHD-diagnosene skjøt i været! Det viser at når regelverket blir bedre, blir misbruken av medisinske fritak større.