KLAR: Donald Trump stiller i sin første 90-minutters debatt natt til tirsdag, norsk tid.   Mark Wallheiser/Getty Images/AFP
KLAR: Donald Trump stiller i sin første 90-minutters debatt natt til tirsdag, norsk tid.   Mark Wallheiser/Getty Images/AFP Foto: Mark Wallheiser

Fem grunner til at Trump kan bli debattens vinner

– Det er ingen som vet hva som kommer, og det gjør det vanskeligere for Hillary å forberede seg til debatten, sier USA-kjenner Eirik Bergersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har aldri deltatt i en debatt som den han skal være med i natt til tirsdag.

Republikanerens presidentkandidat skal for første gang debattere og stilles til veggs i 90 minutter.

Clinton og Trump møtes på scenen på Hofstra University i Hempstead, New York, til den første av tre debatter.

Det er knyttet stor spenning til hvordan Trump vil fremstå i debatten.

Klokken 03.00 kan du se debatten og chatte med Hans Olav Lahlum i vår livesenter.

Dette kan være noen av faktorene som kan gjøre Trump til vinner av den viktige debatten.

1. Entertainer

Donald Trump har svært mye erfaring fra TV-bransjen. Eiendomskongen fra New York ble for alvor kjent fra TV-serien The Apprentice, som ble sendt på TV i mange år.

– Trump kan TV. Han har 40 års erfaring fra tabloidmedia og vet at denne debatten handler om øyeblikk, sier forsker ved Rokkansenteret, Hilmar Mjelde.

Han mener TV-bakgrunnen kan være en stor fordel for Trump.

– Han er en entertainer og performer. Clinton er veldig enkelt ingen av delene, som hun selv også innrømmer, sier han.

Satiriker og USA-kjenner Eirik Bergesen sier nattens debatt kan være dette Trump virkelig har sett frem til.

– Det er nå reality-stjernen for alvor får vise seg frem, sier Bergersen.

2. Lav terskel

Helt siden Donald Trump kastet seg inn i presidentkampen har oddsen vært mot ham. Mange har i måneder dømt Trump nord og ned. Likevel viser de siste målingene at Trump og Clinton ligger svært jevnt.

Han har fått mye kritikk for taler, politiske utsagn og behandling av motkandidater. Derfor er også terskelen for å komme ut av debatten på en grei måte, lavere for Trump.

– Han har mye lavere terskel for å imponere. Han er blitt fremstilt som et tomt skall i halvannet år, og alt han nå trenger å gjøre er å beholde fatningen ved siden av den mer erfarne Clinton, sier Mjelde.

Bergersen mener Trump vil klare seg bra dersom han unngår de store feilene.

– Unngår Trump store tabber og feil bli han nok debattvinneren. Forventningene er så lave, og gjør han en hederlig innsats blir han en vinner, sier Bergersen.

3. Varm i trøya

Det siste året har både Clinton og Trump deltatt i utallige debatter, valgmøter og arrangementer rundt i hele USA. Men Trump har trolig vært med på flere arrangementer enn Clinton.

I nominasjonsvalget var Republikanerens kandidater med i langt flere debatter enn det demokratene var. Derfor har Trump stått på debattscenen flere ganger enn Hillary, som kun møtte Bernie Sanders og O'Malley.

– Trump har vært mye mer aktiv i valgkampen, med store folkemøter. Clinton har brukt mer tid på å samle inn penger bak lukkede dører. Hun har også «tatt fri» fra valgkampen for å øve på debattene, sier Mjelde.

Samtidig som Trump er varm i trøya er han også uforutsigbar. Det kan være en fordel for ham mot Clinton.

– Det er ingen som vet hva som kommer, og det gjør det vanskeligere for Hillary å forberede seg til debatten, sier Bergersen.

4. Noe nytt

Selv om mange amerikanere har sett på Donald Trump som kun en reality-stjerne, så representerer Trump også noe nytt i amerikansk politikk.

Han kan beskrives som den store endringskandidaten og representerer endring fordi han er en typisk ikke-politiker, mener Mjelde.

Nattens debatt kan bli den mest sette i amerikansk historie.

– Det er mange flere enn de som normalt vil stemme, som vil se på dette. Det kan også være Trumps vei til seier – dersom han får folk som vanligvis ikke stemmer, til å stemme på ham, sier Eirik Bergersen.

5. Sitatmaskin

Gjennom hele valgkampen har Donald Trump fått stor oppmerksomhet for alle sine uttalelser, både fra talerstolen og på sosiale medier. Han har fått kritikk for å være kvinnefiendtlig og for å være rasist.

Men én fordel Trump har er at han kan det å levere sitater.

– Trump snakker i tweets og Clinton snakker i avsnitt. Han har one-linere klare til å vippe Hillary av pinnen, sier Mjelde.