LSK krever at Edvartsen straffes for uttalelser

Lillestrøm vil nå kreve at NFF straffer dommer Svein Erik Edvartsen for uttalelsene hans om klubben etter det kontroversielle røde kortet i kampen mot Sogndal. Forbundet tar avstand fra uttalelsene.

Lillestrøm - Sogndal 1-2

– Vi vil sende brev til NFF der vi sier at en ansatt i NFF ikke kan si slikt om en klubb som LSK, sier daglig leder Robert Lauritsen til TV 2.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg sier det går utover dommerstandens troverdighet.

Også konstituert generalsekretær i NFF, Kai-Erik Arstad, tar avstand fra uttalelsene til Edvartsen, som til daglig også er ansatt i NFF som seksjonsleder for samfunnsansvar.

– Vi tar avstand fra denne type ordbruk, og vi kommer til å følge det opp med Edvartsen. Jeg ønsker likevel ikke å gå nærmere inn på ordbruken i media, da denne samtalen er å anse som en personalsamtale. Jeg vil likevel beklage ordbruken overfor LSK, sier Arstad til TV 2.

Det var under kampen mellom Sogndal og Lillestrøm på Åråsen at bortelaget ble tildelt straffespark. LSK-kaptein Frode Kippe måtte forlate banen, men det kunne se ut som om at dommer Svein-Erik Edvartsen sendte feil mann av banen og at det egentlig var midtstopperkollega Marius Amundsen som burde få det røde kortet.

Se Edvartsen forklare seg i videovinduet øverst i saken.

– Vi er enige i dommerteamet om at det var straffespark. Tross nye regler siden 1. juli er vi enige om at det er rødt kort uansett om det er Kippe eller Amundsen som har gjort forseelsen. For at det skal bli gult kort i en slik situasjon, må det være en fair sjanse til å spille ball. Det har verken Amundsen eller Kippe fordi de er for trege og kommer for langt bak. Vi i dommerteamet er klare på at det er nummer 13, Frode Kippe, og det er hans forseelse vi dømmer på. Og så kommer det mange LSK-spillere som så ut som de ville ha det røde kortet. Vi velger å stå på det vi har sett, og mener TV-bildene støtter det hundre prosent, selv om Amundsen gjør en forseelse i forkant som vi ikke ser, var blant det dommer Edvartsen sa til TV 2 etter kampen.

Han sa også at spillerne fremstår som uærlige og kyniske.

Mandag ettermiddag kom en beklagelse fra dommeren.

Krever straff

Disse uttalelsene får det til å koke hos Lillestrøm-ledelsen.

– Vi prøver ikke å lure noen. Vi er ikke kyniske. Vi mener det er straffe og rødt kort, men at feil spiller ble utvist, sier Lauritsen.

LSK mener at dersom noen av deres spillere hadde sagt det Edvartsen sa ville de blitt straffet.

– De hadde fått karantene eller annen straff. Vi mener det samme må gjelde for dommerne, sier Lauritsen.

Generalsekretær Arstad sier til TV 2 at han føler seg trygg på at en slik episode som den med Edvartsen ikke vil gjenta seg.

– Hvordan ser du generelt på at en ansatt i en slik seksjon hos dere, står i fare for å havne i en slik dobbeltrolle?

– Vi mener det i utgangspunktet er uproblematisk at en toppdommer til daglig jobber for å fremme Fair play i vår organisasjon. Det kan tvert imot være en styrke. Men det fordrer selvfølgelig at man klarer å skille rollen som toppdommer og det å være seksjonsleder for samfunnsansvar bedre enn i går. Vi skal gå opp disse linjene på nytt, og jeg er føler meg trygg på at vi skal unngå lignende situasjoner for fremtiden.

– Kan man stole på at NFFs sportslige organer vurderer en ansatts mening, på lik linje med en utenfor organisasjonen, når Forbundet nå skal vurdere LSKs protest?

– Det kjenner vi oss 100 prosent trygge på. Både påtalenemnda og våre domsutvalg opererer uavhengig av både administrasjon og den politiske ledelsen i NFF. I denne sammenheng blir Edvartsen som en hvilken som helst annen toppdommer.

Staberg skvatt i stolen

Det er spesielt Edvartsens uttalelse om at Kippe og Amundsen er trege som vekker harme i ettertid.

Tidligere toppdommer Per Ivar Staberg mener uttalelsen er malplassert.

– Jeg skvatt i stolen da jeg hørte det. For Lillestrøm sin del så brenner det bålet kraftig fra før. Han trenger ikke kaste mer bensin på det ved å komme med personkarakteristikker. Når en dommer er så offensiv i sine uttalelser gjør han det ikke så enkelt for seg selv. Han kommer til å få et superproblem med å se en LSK-spiller i øynene i lang tid etter dette, sier Staberg til TV 2.

– Det går ut over dommerstandens troverdighet når han opptrer på denne måten. Man skal ikke la seg bli herset med som dommer, men dette var kanskje litt flåsete sagt

Han mener det var Amundsen som burde fått det røde kortet.

– Poenget her er jo at det var et korrekt idømt straffespark, men at det er feil mann som til slutt får det røde kortet. Også gjør han et tappert forsøk på å få rettet opp i det, sier han videre.

Staberg tror at LSKs varslede protest nok bygger på at de ønsker å få omgjort karantenen til at Amundsen soner i stedet for kaptein Frode Kippe.

– Etter min mening er det Amundsen som gjør at han faller og dermed er det han som bør bli utvist. LSKs motiv vil nok være at riktig spiller skal få karantenen.

Dommersjef Terje Hauge har ikke besvart TV 2s henvendelser mandag.

Spillerne skjønte lite

Verken Frode Kippe eller Amundsen skjønte noe særlig av det som skjedde på Åråsen søndag.

– Dommeren kommer etterpå og spør hvem som skal ha kortet. Jeg skulle ikke hatt det røde kortet, sa Frode Kippe etter kampen.

LSK-kapteinen fikk støtte av sin midtstopperkollega.

– Dommeren burde se hvem som er borti, burde han ikke det? Han bør ikke spørre spillerne om hva han skal gjøre, sa Amundsen til TV 2.