LEKEROM: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ser på lekerommet i Utlendingsinternatet på Trandum. Trandum er uegnet for barn, mener Redd barna. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEKEROM: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ser på lekerommet i Utlendingsinternatet på Trandum. Trandum er uegnet for barn, mener Redd barna. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

Stiller krav til Listhaug: – Barn skal ikke sitte på Trandum

Redd barna møter Justisdepartementet i dag for å diskutere alternativer til å sperre familier inne på Trandum utlendingsinternat før tvangsretur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Redd barna krever at regjeringen gjør tvangsreturer mer barnevennlige.

– Vi ber regjeringen om å gjennomgå dagens returpraksis fra A til Å for å gjøre den mer barnevennlig. Det er absolutt mulig å gjøre returene mer barnevennlige, sier spesialrådgiver i Redd barna, Camilla Scharffscher Engeset som har jobbet mye med barn på flukt.

På politiets utlendingsinternat på Trandum i Ullensaker blir utlendinger som oppholder seg ulovlig i Norge, fengslet før de sendes ut. Også barnefamilier blir sperret inne.

I august skrev Aftenposten at 84 barn så langt i år hadde blitt internert og frarøvet friheten på Trandum.

– Vi ber Justisdepartementet om å slutte å fengsle barn på Trandum. Vi vet at Trandum er et uegnet sted for barn. Barn som har vært der, opplever det som et fengsel: Skummelt og nedverdigende, med høye murer og låste dører, sier Engeset.

Studietur

Statsråd Sylvi Listhaug bør reise på studietur til England og lære av returprosessen der, mener hun.

– Det er ikke lenge siden England fengslet barn under lignende forhold som på Trandum, men i 2010 la de om returprosessen og fokuserte mer på barnas beste. De opprettet et eget retursenter for barnefamilier som oppleves mindre som et fengsel. Vi vil anbefale Listhaug å dra dit, men hun må skynde seg. Senteret skal snart legges ned blant annet fordi de har vært så suksessfulle i å få til frivillige returer, sier Engeset.

Må veilede

Redd barna anbefaler at det innføres en egen veilednings- og returprosess hvor barnefamilier blir veiledet av en egen kontakt.

– Slik har England lykkes i å få til flere frivillige returer, sier Engeset.

Redd barna ber også om at det settes en maksgrense for hvor lenge en barnefamilie kan holdes i påvente av retur. Ifølge Aftenpostens undersøkelser har to barn vært innesperret på Trandum i 18 og 24 døgn.

– Vi ønsker en maksgrense på 48 timer for familier, men vi mener ingen barn skal være på Trandum, så det må være på et eget retursenter for barnefamilier, sier Engeset.

Redd barna vil også be om at regjeringen se på flere alternativer til fengsling, som at familien blir pålagt å holde seg et bestemt sted eller at det tas beslag i reisedokumenter.

Redd barna anbefaler også at Norge innfører et uavhengig tilsyn med tvangsreturene.