ERFARING: Dersom Hillary Clinton klarer å vise det amerikanske folket all sin politiske erfaring kan det være et viktig moment i presidentdebatten. Foto: NTB Scanpix
ERFARING: Dersom Hillary Clinton klarer å vise det amerikanske folket all sin politiske erfaring kan det være et viktig moment i presidentdebatten. Foto: NTB Scanpix Foto: SAUL LOEB

Fem grunner til at Clinton kan bli nattens vinner

Ekspertene mener Hillary Clinton må minne USA på at hun sitter med 25 års politisk erfaring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til tirsdag møtes Clinton og Trump til debatt.

Den første av tre presidentdebattene kan bli den mest sette i historien.

Det er ventet at 100 millioner amerikanere vil benke seg foran TV-skjermene.

Klokken 03.00 kan du se debatten og chatte med Hans Olav Lahlum i vår livesenter.

Før nattens debatt mener eksperter dette kan være faktorene som gjør Clinton til debattvinner:

1. Erfaring

Hillary Clinton kan de politiske sakene ut og inn. Ekspertene mener Clinton slår motkandidat Trump lett på sakskunnskaper og substans.

Apparatet rundt Hillary Clinton er mer stabilt og faglig mer stødig enn de Trump har. Staben hennes er bredere og bedre på mange områder.

– Hillary bør gjøre som hun alltid har gjort. Vær gjerne litt tørr, litt skoleflink og kanskje litt kald. For det blir kanskje måten hun kan slå Trump på, sier USA-kjenner Eirik Bergersen.

2. Debattmester

Hillary Clinton er kanskje ikke så spennende, men hun kan debattere, påpeker forsker Hilmar Mjelde.

– Hun lar ikke motstanderen finte henne ut, verken med enkle poenger eller tunge argumenter, sier han.

Eirik Bergersen mener Clinton aldri har gjort en tabbe i forbindelse med debatt i sin lange politiske karrière.

– Clinton har aldri dummet seg ut i en slik debatt. Hun har alltid levert solid i sine opptredener og aldri gjort store tabber, sier Bergersen.

3. Statskvinnen

Clinton er erfaren og trygg. For den tidligere utenriksministeren blir det en fordel å spille på det stabile, og vise folket at hun er den erfarne statskvinnen de trenger.

– Folk er ofte risikomotvillige. I nattens debatt kan hun minne 100 millioner seere på sin 25 år lange politiske erfaring, sier Mjelde.

Bergersen mener Clinton må utstråle både trygghet, erfaring og endringsvilje.

– Clinton må tydeliggjøre at hun ikke bare skal videreføre et system, men at også hun kan endre det til det bedre for folk, sier Bergersen.

4. Best forberedt

I forkant av debatten har Hillary Clinton vært tydelig på at hun bruker mye tid og krefter på forberedelsene. Mange har spurt hvordan helsesituasjonen hennes er, og det vil være viktig for Clinton å fremstå klar, frisk og godt forberedt.

Allerede i august valgte Clinton å bruke tid på debattforberedelser fremfor andre valgarrangementer.

Clinton har de siste ukene brukt sine nærmeste medarbeidere som skuespillere, og hun har holdt øvingsdebatter med en som spiller Trump.

– Clinton kan, ved hjelp av gode, forberedelser, sette ut Trump. Dersom hun klarer det kan Trump bli provosert og miste kontrollen over temperamentet, som kanskje er hans største svakhet. Da kan hun fremstå som den med best kontroll, sier Bergersen.

5. Utholdenhet

Nattens debatt er 90 minutter lang. Den er delt opp i seks deler, med 15 minutter i hver bolk. I hver av delene skal Clinton og Trump debattere ett bredt tema.

Hillary Clinton har lang erfaring fra TV-debatter. I debattene med Bernie Sanders i primærvalget fikk Clinton erfaring fra lange én til én-debatter. Hun er derfor vant med å greie ut sine politiske synspunkter og poenger over lengre tid.

Trump har på sin side deltatt i debatter med opp mot ti personer, og nattens debatt blir hans første én til én-debatt hvor han virkelig må bruke tid på å fremme sin politikk.