Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox Foto: POPROTSKIY ALEXEY

Nå får lungekreftpasienter revolusjonerende medisin gratis

Ventetiden har vært lang, og mange liv har gått tapt i mellomtiden, men mandag ble den livsforlengende immunterapimedisinen mot lungekreft godkjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For noen år siden kom immunterapimedisiner i apotekhyllene i Norge, men lungekreftpasienter har bare kunne se, ikke røre.

Medisinen har nemlig ikke blitt tilbudt på norske sykehus fordi den har vært for dyr, og mange pasienter har følt seg tvunget til å betale millionbeløp for å få behandlingen på privatsykehus.

I Norge er det Beslutningsforum for nye metoder som bestemmer hvilke legemidler som skal godkjennes for bruk på offentlige sykehus, og i november i fjor sa de nei til å tillate immunterapimedisinen mot lungekreft – fordi den kostet for mye.

Men mandag ble det bestemt at medisinen godkjennes.

– Vi har vært i forhandlinger med et legemiddelselskap og prisen er såpass redusert at vi sier at den nå er akseptabel, sier lederen for Beslutningsforum, Lars Vorland, til TV 2.

– Hvor raskt kan pasienter med lungekreft få ta medisinen i bruk?

– I prinsippet kan de får det veldig raskt. Det er ikke en ubetydelig sum penger det er snakk om her, så vi må nedprioritere noe for å få råd til å prioritere disse pasientene opp. Vi er litt usikre på hvordan vi skal gjøre det, for det er snakk om en sum på i hvert fall et par hundre millioner, og det har vi ikke. Så det betyr at vi må være nokså nøye på hva vi skal prioritere ned for å frigjøre litt over 200 millioner, sier Vorland.

– Var det det en vanskelig avgjørelse å ta?

– Ja, det var det. Ikke isolert sett på pris, men det var vanskelig fordi pasientgruppen er så stor at konsekvensene for budsjettene våre blir store. Det er jo fantastisk å endelig kunne si ja til dette og det er en gladnyhet, men jeg er litt bekymret for økonomien fremover, men det får vi ta på en annen måte.

Kreftforeningen jubler over avgjørelsen.

– Det er en veldig gledelig avgjørelse at immunterapi mot lungekreft nå skal tilbys også her i Norge. Det er på høy tid. Denne typen immunterapimedisin har vist svært god effekt og kan trolig forlenge livet til opp mot 700 lungekreftpasienter. Lungekreft er dessverre en kreftform med lav overlevelse, så det er veldig positivt at de 3000 som årlig rammes nå får nytt håp, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen til TV 2.

Har du, eller noen du kjenner, lungekreft og kan glede deg over nyheten? Ta kontakt med TV 2s journalist her.

Prisen er satt ned

For et par uker siden kunne TV 2 avsløre at et nytt legemiddelselskap har kommet på banen og tilbyr medisinen nå til en pris som Statens Legemiddelverk har konkludert med at er akseptabel.

Mandag klokken 12 møttes lederne for de fire regionale helseforetakene, og bestemte at immunterapimedisinen pembrolizumab nå godkjennes for bruk på offentlige sykehus. Det betyr at flere hundre trengende pasienter kan få medisinen innen kort tid.

Pasientene kan få strålebehandling, cellegift og kirurgi på norske sykehus i dag, men behandlingene kan by på alvorlige bivirkninger og livskvaliteten er for mange svært dårlig.

Pasienter med såkalt «ikke-småcellet» lungekreft kan i gjennomsnitt forlenge livet med tre måneder, og i beste fall flere år – med god livskvalitet, av immunterapi. For denne pasientgruppen virker immunterapi dobbelt så godt som cellegift.

Hver fjerde time dør en pasient med lungekreft i Norge. Rundt 3000 norske pasienter får lungekreft årlig, og det er den kreftsykdommen som tar flest liv på verdensbasis hvert år. Omlag 1.6 millioner mister livet av kreftsykdommen årlig.

Kan finne ut av hvem som får effekt

Men det ikke alle lungekreftpasienter som vil ha effekt av immunterapibehandling, og det har blitt heftig debattert i helsenorge hvorvidt man skal bruke millioner av kroner på en behandling man ikke vet om har effekt.

Nå er situasjonen annerledes. Forskere har identifisert et protein som kreftsvulstene skiller ut, og ved hjelp av en vevsprøve av svulsten, en såkalt PD-L1-test, kan legene få svar på om immunterapimedisinene vil fungere på pasienten eller ikke. De pasientene som ikke har proteinet, vil det i utgangpunktet ikke være mulig å behandle med medisinen.

Dermed vil sykehusene slippe å bruke flere millioner kroner på en behandling som ikke fungerer. Det er denne testen som gjør at legemiddelselskapet MSD har klart å tilby et prisnivå som er innenfor det man i Norge er villig til å betale for livsforlengende behandling.

Det anslås at det årlig vil være rundt 700 norske lungekreftpasienter som har proteinet som godkjenner dem for behandling.

Flere medisiner kommer i nær fremtid

Generalsekretæren i Kreftforeningen har i en årrekke snakket høyt om at helsemyndighetene må prioritere de nye revolusjonerende kreftmedisinene som én etter én kommer på markedet.

Ryel mener diskusjonen om effektivitet og prislappen på et liv så vidt har begynt. Hun mener det må nye systemer må på plass, som sørger for at det går kortere tid fra et nytt medikament er på markedet, til norske kreftleger kan starte behandlingen på pasientene sine.

– Vi vil se mange lignende saker fremover, og når prioriteringsmeldingen skal behandles av Stortinget senere i høst, må vi få på plass bedre systemer som ser behandling og forskning under ett og i en større sammenheng. Vi må ta i bruk nye medisiner raskt nettopp for å finne ut hvilke pasienter som har nytte av dem og ikke. Da blir det også mer effektiv bruk av ressurser, sier Ryel.

Nye medisiner for ulike kreftformer kommer i nær fremtid som perler på en snor. Blant annet immunterapimedisin mot nyrekreft, hode og hals, og lymfekreft. Sett med økonomiske øyne, så bekymrer det Lars Vorland, som i tillegg til å være leder av Beslutningsforum, også er direktør i Helse-Nord.

– Vi må fortsette å diskutere hvordan vi skal håndtere at det kommer flere dyre medisiner, for det er snakk om mange trengende pasienter. Men vi må ikke la budsjettutfordringene skygge over at det er veldig bra at det kommer nye medisiner. Vi har bare litt problemer for øyeblikket med å se hvordan vi skal dekke inn kostnadene, sier Vorland.