MASKER: Kansas City Chiefs-fans bruker Clinton- og Trump-masker under en kamp mot New York Jets på Arrowhead stadion. FOTO: AFP/NTB Scanpix.
MASKER: Kansas City Chiefs-fans bruker Clinton- og Trump-masker under en kamp mot New York Jets på Arrowhead stadion. FOTO: AFP/NTB Scanpix. Foto: JAMIE SQUIRE

Dødt løp før den gigantiske debatten

Hillary Clinton og Donald Trump kjemper skulder om skulder før den viktige TV-debatten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

100 millioner er ventet benket foran skjermen i det Hillary Clinton skal ut mot Donald Trump i den første store TV-sendte debatten mellom de to presidentkandidatene. Dette vil skje klokken 03.00 natt til i morgen.

Det er skrevet side opp og side ned om kandidatene. Nå skal det hele snart avgjøres. 8. november får vi svaret på hvem som får verdens kanskje aller viktigste jobb.

Tall fra CNN viser at det er meget jevnt mellom kandidatene.

Ifølge undersøkelsen, som retter seg mot trolige stemmegivere, viser 46 prosent at de vil støtte demokratenes kandidat Hillary Clinton. 44 prosent støtter republikanernes kandidat Donald J. Trump.

Jevnt, jevnere, jevnest
Fem prosent støtter Libertarian Gary Johnson og én prosent støtter Jill Stein. I tillegg er det lagt inn noen prosenter feilmargin.

CNN har også en undersøkelsen blant gruppen registrerte stemmegivere, her er det enda jevnere. Clinton og Trump får der 41 prosent hver, Johnson syv prosent og Stein to.

Det vil med andre ord si at det er ekstremt jevnt mellom kandidatene. CNN har hatt flere undersøkelser den siste tiden og favorittstempelet har hoppet frem og tilbake.

Det er ventet at denne TV-debatten virkelig vil sette fart på vinnerens leir, og flere valgeksperter er klare på at det er Hillary Clinton som har mest å tape.

Scott er lei av pingler – stemmer på Trump

Følg den direktesendte tv-debatten på TV2.no og TV 2 Nyhetskanalen klokken 03.00 natt til tirsdag.

Dette må ikke skje
TV 2 har tidligere snakket med forsker Hilmar Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret angående presidentkandidatenes store skrekk.

Mjelde ramser opp flere ting som kan gå galt:

  • Stotring
  • Jernteppe
  • Synlig nervøsitet
  • At kandidatene er nedlatende
  • Faktafeil
  • Utseende/Energi

Spesielt det siste punktet er viktig for Hillary, som ikke kan se slapp ut etter lungebetennelsen og alle sykdomsspekulasjonene.

Trump-motstander
Og presidentkandidatene blir vurdert på alle måter. Den britiske etologen Jane Goodall er kjent for sine atferdstudier av sjimpanser.

I en artikkel i magasinet The Atlantic er hun én av ekspertene som blir spurt om å forklare presidentkandidat Donald Trumps suksess.

– Donald Trumps opptreden minner meg på mange måter om mannlige sjimpansers dominansritualer, sier Goodall.

Goodall beskriver hvordan mannlige sjjimpanser opptrer bøllete for å imponere sine rivaler. De tramper, slår i bakken og kaster stein.

– Jo mer energisk og fantasifull opptredenen er, jo fortere vil individet trolig stige i gradene og beholde sin posisjon, sier 82-åringen.

Tapte mot Trump: – Tok ham ikke seriøst i begynnelsen

Tror Trump vinner
Flere og flere tror tross store kontroverser at Trump kan bli USAs neste president. Professor Alan Lichtman har spådd utfallet i det amerikanske presidentvalget siden 1984, og har - hold på hatten - aldri bommet.

Valgene hans er, ifølge Washington Post, ikke tuftet på forskjellige dagsmålinger, skiftende demografi eller hans egne politiske meninger.

Men snarere bruker han et såkalt sant eller usant-system som han kaller nøkkelen til Det hvite hus, for å avgjøre en vinner, og i år tror han Donald Trump stikker av med seieren.

Tretten punkter blir listet opp i boken Lichtman har skrevet om det forekommende valget.

Blant annet trekker han frem at nåværende presidentskap ikke har hatt noen store seire på den utenrikspolitiske siden, at Hillary Clinton ikke er karismatisk nok, og at det ikke er gjennomført omfattende politikk i Obamas siste periode.

Alt dette, og elleve andre punkter bør da gi Trump seieren mener professoren.

Listhaug vil stemme på Clinton: – Jeg er skeptisk

Stor interesse
Ifølge New York Times er det ventet at så mange som 100 millioner seere vil følge debatten.

Det er omtrent like mange som følger Super Bowl, og vil overgå de 80 millionene som fulgte debatten mellom Jimmy Carter og Ronald Reagan i 1980.

Debatten i 1980 har hittil vært seerrekord for en presidentdebatt.