VEKKER AVSKY: Venner og slekninger av forfatteren Nahed Hattar samlet seg i dag i byen Al-Fuheis nær hovedstaden Amman i sjokk over at forfatteren ble skutt på vei inn i rettslokalet søndag morgen. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. 
VEKKER AVSKY: Venner og slekninger av forfatteren Nahed Hattar samlet seg i dag i byen Al-Fuheis nær hovedstaden Amman i sjokk over at forfatteren ble skutt på vei inn i rettslokalet søndag morgen. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.  Foto: Muhammad Hamed

Forfatter skutt og drept etter å ha postet karikatur på Facebook

56-åringen skulle møte i retten tiltalt for å ha publisert en islam-kritisk karikatur.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatteren Nahed Hattar (56) fra Jordan ble arrestert i august etter å ha postet en islamkritisk karikaturtegning på Facebook.

Hattar, som selv er kristen, ble i starten av september løslatt etter kausjon, og skulle etter planen møte i retten søndag.

Men på vei inn i rettsbygningen ble forfatteren skutt tre ganger i hodet. Gjerningsmannen ble pågrepet på stedet. Det var en 39 år gammel mann fra Amman.

– Vi vil bringe vedkommende som utførte denne grusomme handlingen for retten og regjeringen vil slå ned med jernhånd på alle som bruker denne hendelsen til å spre hat i samfunnet vårt, sa en talsperson for myndighetene til New York Times søndag ettermiddag.

Hattar fikk stor oppmerksomhet da han publiserte karikaturen. På tegningen ser man en skjeggete mann til sengs med to kvinner - mens han ber Gud om å gi ham vin og nøtter. Hattar slettet tegningen, som han mener gjorde narr av «IS-terrorister og deres konsept av paradis», og erklærte offentlig at han ikke hadde ønsket å såre noen.

Flere organisasjoner, blant dem den politiske delen av det muslimske brorskap, Islamic Action Front, var raskt ute søndag med å fordømme drapet på Hattar.

– Drapet er et angrep på demokratiet i samfunnet vårt og sprer mørke og terrorisme. Selv om vi er i mot det Hahed sier eller skriver, står vi sammen mot terrorisme og mot de som drepte ham. De vil spre frykt og tvinge oss i stillhet, sier Nidal Mansour, leder for organisasjonen Center for Defending Freedom of Journalists i en pressemelding.