Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix
Arkivfoto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Braastad, Audun

Boasson Hagen med råsterk seier: – Noe av det beste han har gjort i år

Nordmannen vant den avsluttende etappen av Eneco Tour.

  • Se Sykkel-VM på TV 2 og TV 2 Sumo fra 9. oktober til 16. oktober

Edvald Boasson Hagen viser storform tre uker før VM i Qatar. På den knallharde sisteetappen av Eneco Tour, som har fått klengenavnet "Mini Flandern", satt nordmannen med i en liten gruppe i finalen og knuste all motstand på de siste meterne.

– Jeg er veldig fornøyd med å vinne. Jeg klarte å holde meg godt posisjonert på de viktige stedene og kom med i den riktige gruppen, sa Edvald Boasson Hagen i seiersintervjuet til Sporza, som ble vist på Eurosport.

– Det var vått og glatt på brosteinen, og jeg fikk med meg at mange veltet. Jeg klarte heldigvis å holde meg på beina, fortsatte han.

Boasson Hagen kan dermed føre opp nok en etappeseier i Eneco Tour på en etter hvert så fyldige sykkel-CV.

Fra før hadde han tre etappeseire og to sammenlagtseire i det prestisjetunge etapperittet.

En ny sammenlagtseier var også målet før årets utgave, men to skuffende tempoetapper - en individuell og en sammen med laget - ødela sjansene for nordmannen.

– Jeg har følt meg sterk gjennom hele rittet, men jeg klarte ikke å kjempe om sammenlagtseieren. Derfor gjorde det godt å vinne en etappe, forklarte 29-åringen.

– Bør forbli hjelperytter i VM

TV 2s sykkelekspert, Johan Kaggestad, lot seg imponere av seieren i Belgia.

– Det er noe av det beste han har gjort denne sesongen. Det er lovende at en av Alexander Kristoffs hjelperyttere viser så god form før VM, sier Kaggestad, som er klar på at formsterke Boasson Hagen ikke bør forfremmes til kaptein på VM-laget.

– Denne løypen var helt annerledes enn den de skal sykle i VM. Den var mye mer kupert og passet Edvald som hånd i hanske. I VM vil det mest sannsynlig bli en massespurt og der er Kristoff vårt sterkeste kort, sier Kaggestad.

Nordhaug i tidlig brudd

De norske rytterne viste seg tidlig frem på den avsluttende etappen i Eneco Tour. I den kuperte løypen gikk Sky-rytter Lars Petter Nordhaug i et brudd fra start av, men de skulle etter hvert bli hentet inn av et splittet hovedfelt.

Men da markerte en ny nordmann seg i teten. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) var en del av den første gruppen, som med rundt 20 kilometer igjen ble en kvartett.

Rudsbygdingen satt dermed i finalen sammen med Niki Terpstra (Etixx-Quick Step), Jasha Sütterlin (Movistar) og Oliver Naesen (IAM).

I den siste bakken, syv kilometer før mål, satte Naesen opp tempoet. Sütterlin måtte slippe, men Boasson Hagen og Terpstra satt klistret på hjulet til belgieren.

Et spurtoppgjør mellom trioen i tet ble dermed avgjørende, og den brosteinsbelagte motbakken var nordmannen sterkest.

Boasson Hagen vant etappen foran Naesen og Terpstra.

Sistnevnte vant rittet sammenlagt.