Kontroversiell utvisning da Erlandsen tapte i LSK-comebacket

Fikk Frode Kippe feilaktig rødt kort da Sogndal senket LSK på Åråsen? – Jeg ga spillerne mulighet til å være ærlig, sier dommer Svein-Erik Edvartsen.

Lillestrøm - Sogndal 1-2 (0-0):

Forrige søndag fikk Rúnar Kristinsson sparken som Lillestrøm-trener.

Klubben hadde kun vunnet én av sine siste 14 seriekamper, og lå før søndagens kamp mot Sogndal nest sist på Tippeliga-tabellen.

I begynnelsen av uken ble tidligere Lillestrøm-trener og -spiller Arne Erlandsen bekreftet som ny trener ut sesongen.

Søndag begynte Erlandsens jobb med å berge klubben fra nedrykk.

Men Erlandsen fikk ikke det comebacket han hadde håpet på.

Etter vel én time oppsto en merkelig situasjon da Sogndal ble tildelt straffespark. LSK-kaptein Frode Kippe måtte forlate banen, men det kunne se ut som at dommer Svein-Erik Edvartsen sendte feil mann av banen.

– Spillerne lyver
Lillestrøms midtstopper, Marius Amundsen, skjønner ingenting av vurderingen dommerteamet gjorde i forbindelse med straffesituasjonen.

– Dommeren burde se hvem som er borti, burde han ikke det? Han bør ikke spørre spillerne om hva han skal gjøre, sier Amundsen.

– Hva skjedde?

– Han spør oss om hva som skal skje. Det virker ikke som at han har kontroll. Det virker ikke som han vet hva han skal gjøre, og så begynner han å spørre oss, forteller Amundsen til TV 2.

Lillestrøm-trener Arne Erlandsen var enig i at det skulle være straffespark, men så ikke hvem som felte Sogndal-spilleren.

– Jeg synes det så klart ut, sier Erlandsen.

Se den omdiskuterte situasjonen her:

– Det blir diskutert om det var Amundsen eller Kippe som skulle ha vært utvist?

– Jeg begynner å bli gammel og ser ikke så langt. Problemet er hvis det er dobbelstraff. Hvis Kippe er den som feller, og samtidig blir straffet med rødt kort, så er jeg usikker på om det er riktig. Men jeg regner med dommeren vet hva han gjør, sier Erlandsen.

Dommer Svein-Erik Edvartsen sier selv at han ga spillerne mulighet til å være ærlige.

– Vi er enige i dommerteamet om at det var straffespark. Tross nye regler siden 1. juli er vi enige om at det er rødt kort uansett om det er Kippe eller Amundsen som har gjort forseelsen. For at det skal bli gult kort i en slik situasjon, må det være en fair sjanse til å spille ball. Det har verken Amundsen eller Kippe fordi de er for trege og kommer for langt bak. Vi i dommerteamet er klare på at det er nummer 13, Frode Kippe, og det er hans forseelse vi dømmer på. Og så kommer det mange LSK-spillere som så ut som de ville ha det røde kortet. Vi velger å stå på det vi har sett, og mener TV-bildene støtter det hundre prosent, selv om Amundsen gjør en forseelse i forkant som vi ikke ser, sier dommer Edvartsen til TV 2.

Hør intervjuet med Edvartsen her:

– Jeg gir begge spillerne en mulighet til å være ærlige. Kippe vil ikke være ærlig, og det vil heller ikke Amundsen. Da velger dommerteamet å stole på seg selv, og viser ut Kippe. TV-bildene underbygger at han gjør forseelse nummer to, og at det er grunnlag for å gi rødt kort, forteller Edvartsen, som mener Amundsen fremstår som uærlig.

Ifølge dommer Svein-Erik Edvartsen har Lillestrøm valgt å legge inn protest.

Slik var kampen:

Lillestrøm gikk ut og presset gjestene fra start. I kjent Erlandsen-stil var vertene farlig da de fikk sjansen på offensiv dødball.

Etter 35 minutter skapte hjemmelaget sin største sjanse. Igjen fra en dødball. Bassel Jradi prikket et frispark på skallen til lagkamerat Tomáš Malec, som headet i tverrliggeren og over.

Erlandsen & co. var kanskje det førende laget de første 45 minuttene, men de klarte ikke å bryte ned det solide forsvaret til gjestene fra saftbygda.

– Vi må klare å etablere et bedre spill på andre halvdel. Vi slår vekk for mange baller, sa den ferske LSK-treneren på vei ut etter hvilen.

Rødt til Kippe
Tilskuerne måtte vente i over én time på kampens første mål.

I det 63. minutt la Marius Amundsen Martin Ramsland i bakken da Sogndal-spilleren var på vei igjennom vertenes 16-meter. Det kunne se ut som at Svein-Erik Edvartsen viste ut Simen Kind Mikalsen, som ikke var involvert i situasjonen. Men verken Mikalsen eller Amundsen fikk det røde kortet. Det var det LSK-kaptein Frode Kippe som fikk.

– Dommeren kommer etterpå og spør hvem som skal ha kortet. Jeg skulle ikke hatt det røde kortet, sier Frode Kippe.

Gilbert Koomson satte straffesparket enkelt i mål bak Origi, og med det var gjestene i ledelsen på Åråsen.

Bare fire minutter etterpå utliknet hjemmelaget. I sin første kamp fra start fikk Ifeanyi Mathew (19) drømmetreff og blåste ballen i krysset til 1-1.

Men gleden skulle ikke vare lenge. I det 72. minutt var Ole Amund Sveen på pletten da LSK-keeper Origi misset fullstendig i et forsøk på å plukke ned et innlegg fra Sogndal. Spissen fikk en enkel jobb med å prikke Sogndal tilbake i føringen.

Se målene i kampsammendraget i videovinduet øverst!

Det ble også kampens siste mål. Dermed fortsetter krisen for Lillestrøm som ligger nest sist på tabellen.

Slik startet lagene:

Lillestrøm (4-4-2): A. Origi - H. Skogseid, M. Amundsen, F. Kippe, S. Mikalsen - E. Knudtzon, I. Mathew, B. Innocent, B. Jradi - G. Martin, T. Malec.

Sogndal (4-4-2): M. Dyngeland - T. Teniste, H. Patronen, C. Psyché, J. Raitala - G. Koomson, H. Furebotn, E. Birkelund, L. Kjemhus - M. Ramsland, O. Sveen.