Politiet aksjonerer her mot et hooliganmiljø i 2013. De har ingen befatning med denne saken. Foto: Polisen
Politiet aksjonerer her mot et hooliganmiljø i 2013. De har ingen befatning med denne saken. Foto: Polisen

Svensk politi slår alarm om hooligangjeng som banker opp flyktningebarn

En gruppe fotballhooligans står bak en rekke angrep mot enslige flyktningungdommer i Stockholm, sier svensk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke angrep på unge, enslige asylsøkere ryster Sverige.

29. januar gikk en gruppe på mellom 70 og 100 svartkledde og maskerte menn til angrep på en person på Sergels torg i Stockholm. Hendelsen ble filmet, og rystet svenskene. Nå kan Svenska Dagbladet avsløre at politiet holder svenske hooligangjenger ansvarlig for dette angrepet og en rekke andre. Volden har ikke gitt seg siden januar.

– Volden fra hooligangruppene har ikke stoppet opp. Man går sammen fra ulike fotballag, glemmer gamle feider og sikter seg inn på en ny, felles fiende, sier Christian Frödén i Stockholm-politiet til Svenska Dagbladet.

Samler seg rundt hat og deler ut flygeblad

Den felles «fienden» er flyktningebarn. Daniel Poohl i den antirasistiske stiftelsen Expo, sier at svenske hooligangrupper har, i likhet med norske og øvrige europeiske, vært konsentrert rundt geografiske forskjeller. Konfliktene har vært uten politiske strider. Denne konflikten viser en ny dreining.

– Ut i fra de opplysningene vi har, finnes det mennesker fra hooliganmiljøer som gjør dette, men det er ikke gjengene som offisielt står bak selve angrepene. I miljøene finnes det personer som anvender voldskapital og kombinerer det med høyreekstreme idealer, sier Poohl til Svenska Dagbladet.

Under angrepet i januar delte de ut et rasistisk flygeblad, hvor det stod at flyktninger skulle gis «straffen de fortjener».

Livredde

Ved flere anledninger har grupper på 10-20 svartkledde menn angrepet, mishandlet og kastet glassflasker mot ungdommene.

Flyktningene forteller at de må løpe fra mobben som kommer.

– De er livredde og på vakt hele tiden, sier Frödén.

Hooligangjengen har tidligere forsøkt å angripe asylsøkerne utenfor en moské på Södermalm. I juni gikk omlag 50 mørkkledde menn til angrep med greiner, steiner og flasker.

Svenska Dagbladet skriver at det finnes mellom 200 og 300 enslige mindreårige asylsøkere i Stockholm.