BER OM TIPS: Stasjonssjef Øystein Skottmyr ved Kragerø politistasjon møtte pressen søndag formiddag. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2
BER OM TIPS: Stasjonssjef Øystein Skottmyr ved Kragerø politistasjon møtte pressen søndag formiddag. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2

Kvinne (59)  død etter tur med beboer fra omsorgsbolig

Politiet: – Trenger hjelp til å vurdere om mistenkte er tilregnelig

KRAGERØ/OSLO (TV 2): En utviklingshemmet mann på 35 år er mistenkt for å ha brukt grov vold mot en kvinne som senere ble funnet død i Kragerø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen er foreløpig ikke siktet i saken, opplyste Øystein Skottmyr, stasjonssjef ved Kragerø politistasjon under en pressebriefing søndag formiddag.

– Han har status som mistenkt. Vi må sjekke rundt tilregneligheten til denne personen, så i påvente av at vi får en medisinsk vurdering, er han bare mistenkt. Han vil heller ikke bli avhørt foreløpig før vi får avklart dette, sier Skottmyr til TV 2.

– Har politiet god grunn til å tro at det er han som har påført kvinnen volden?

– Det må etterforskningen vise. Vi vet at det er folk i området som har sett at det var de som gikk i området. Men hva som nøyaktig har skjedd, det må vi komme tilbake til når etterforskningen er gjennomført.

Ber om tips

En 59 år gammel kvinne som var ansatt ved en kommunal institusjon for psykisk utviklingshemmede i Kragerø ble funnet sterkt forslått like ved en bensinstasjon ved Kalstad lørdag kveld. Kvinnen døde av skadene.

Kvinnen hadde tidligere på kvelden gått en tur sammen med en beboer. Beboeren kom alene tilbake til den døgnbemannede boligen og meldte fra om at kvinnen var blitt syk. Ambulanse ble tilkalt, og kvinnen ble funnet kraftig forslått. Hun ble erklært død litt før klokken 20 lørdag.

Kvinnen sendes til Oslo for obduksjon. Det er ingen ting som tyder på at noe våpen har blitt brukt i forbindelse med hendelsen. Politiet ber innstendig om at folk som har observert de to, tar kontakt med politiet.

ÅSTEDET: Kvinnen ble funnet på en gangvei ved et veikryss tre kilometer fra Kragerø sentrum. Her ligger et lite senter med en Kiwi-butikk og en Statoil-stasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ÅSTEDET: Kvinnen ble funnet på en gangvei ved et veikryss tre kilometer fra Kragerø sentrum. Her ligger et lite senter med en Kiwi-butikk og en Statoil-stasjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

Vanskelig å vurdere tilstanden

Søndag gjennomførte politiet vitneavhør og rundspørring i området. Den mistenkte mannen skal ikke ha noen historikk med vold som politiet har vært involvert i.

– Hva kan du si om mannens tilstand?

– Det har noe med tilregnelighet å gjøre, så vi er litt usikre på om han egentlig vet hva som har skjedd og kan forklare noe om dette. Men han vil på et tidspunkt få oppnevnt forsvarer, og så får vi se hvordan vi skal håndtere dette, sier stasjonssjef Øystein Skottmyr.

Under turen skal de to ha kjøpt seg en matbit ved Statoil-stasjonen på Kalstad. De skal ha satt seg ned på en benk ved stasjonen. Her oppsto det ifølge vitner en høylytt krangel, etterfulgt av skrik.

TRAGISK SAK: Kragerø-ordfører Jone Blikra (Ap) sier folk er sterkt preget av hendelsen. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2
TRAGISK SAK: Kragerø-ordfører Jone Blikra (Ap) sier folk er sterkt preget av hendelsen. Foto: Bjørn Roger Brevik/TV 2

– Dette preger alle

Kragerø-ordfører Jone Blikra (Ap) sier saken preger kommunen søndag.

– Dette er veldig tragisk. Dette er en av våre ansatte som på jobb mister livet under disse tragiske omstendighetene, så dette preger alle, sier Blikra til TV 2.

Kommunens viktigste oppgave så langt har vært å få etablert kriseteamet så både pårørende, etterlatte og beboere skal få den hjelpen de trenger.

Politiet varsler at kommunens rutiner blir en del av etterforskningen. Blikra sier han er glad for at det blir sjekket, men har så langt ingen indikasjoner på at noen rutiner ble brutt da den 59 år gamle omsorgsarbeideren etter alt å dømme ble angrepet mens hun gikk tur med en 35 år gammel utviklingshemmet mann.

– Vi har overhodet ingen indikasjoner på at rutiner er brutt, sier ordføreren.