En fersk meningsmåling viser nærmest dødt løp mellom Hillary Clinton og Donald Trump dagen før de to presidentkandidatene skal møtes i sin første TV-debatt. Foto: Paul J. Richards/AFP
En fersk meningsmåling viser nærmest dødt løp mellom Hillary Clinton og Donald Trump dagen før de to presidentkandidatene skal møtes i sin første TV-debatt. Foto: Paul J. Richards/AFP

Derfor vinner Trump den store TV-debatten

Natt til tirsdag er det ventet nærmere 100 millioner seere til TV-debatten mellom Clinton og Trump. USA-ekspert tror Donald Trump kåres til debatt-vinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For en utfordrer, som i halvannet år har blitt framstilt som en klovn, skal det lite til for å imponere, sier forsker Hilmar Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret.

Det er knyttet stor spenning til den første direktesendte tv-debatten mellom de to amerikanske presidentkandidatene. Hillary Clinton har tatt flere dagers pause for å forberede seg.

– Clinton er en person som forbereder seg godt. Hun har hyret inn psykologer som skal tegne en psykologisk profil av Trump, sier Mjelde.

Hun har i tillegg hentet inn mannen som hjalp Trump med å skrive boken hans på 80-tallet, og som senere har blitt svært kritisk til den republikanske presidentkandidaten. Målet er å få hjelp til finne Trumps sårbare punkt.

– Han er visstnok veldig sensitiv for påstander om at han ikke er så rik, eller så intelligent som han selv mener. Begynner man å antyde noe slikt, så skal han visstnok ikke være så vanskelig å irritere, sier Mjelde.

Følg den direktesendte tv-debatten på TV2.no og TV 2 Nyhetskanalen klokken 03.00 natt til tirsdag.

Dette må ikke skje

Å miste fatningen er presidentkandidatenes store skrekk. Mjelde ramser opp flere ting som kan gå galt:

  • Stotring
  • Jernteppe
  • Synlig nervøsitet
  • At kandidatene er nedlatende
  • Faktafeil
  • Utseende/Energi

Spesielt det siste punktet er viktig for Hillary, som ikke kan se slapp ut etter lungebetennelsen og alle sykdomsspekulasjonene.

Donald Trump er rutinert i tv-ruten og Hilmar Mjelde tror han kommer til å gjøre det bra i debatten.

– Trump tenker at han er et naturtalent og at han ikke trenger forberedelser som Clinton, sier Mjelde.

Han viser til en twittermelding fra Trump tidligere i uken hvor han kommer med en spydig bemerkning om konkurrenten:

– Hillary Clinton tar en fridag igjen, hun trenger hvilen. Sov godt Hillary - sees på debatten!

Trumps suksessoppskrift

Det er tre hovedtema som skal diskuteres natt til tirsdag: USAs retning, økonomi og sikkerhetspolitikk.

Trump kommer til å bruke suksessoppskriften sin for alt det er verdt, tror Mjelde.

– Han snakker i tweets, Clinton snakker i avsnitt. Han er uforutsigbar og vipper motstanderne av pinnen. Men han må også fremvise et minimum av sakkunnskaper. Begge to må forklare hvordan de skal gjøre livet til velgerne bedre, sier Mjelde.

– Viktigere hva du ser enn hører

Ifølge New York Times er det ventet at så mange som 100 millioner seere vil følge debatten. Det er omtrent like mange som følger Super Bowl, og vil overgå de 80 millionene som fulgte debatten mellom Jimmy Carter og Ronald Reagen i 1980. Debatten i 1980 har hittil vært seerrekord for en presidentdebatt.

Mjelde mener det vi ser i debatten kommer til å bli viktigere enn det vi hører.

– Ansiktsuttrykk og kroppspråk blir viktig. Media vil fokusere mer på det enn de lange argumentene, sier Mjelde.

Tror Trump blir debatt-vinner

USA-eksperten Hilmar Mjelde føler seg rimelig sikker på at Trump kommer til å bli kåret som vinner av den store TV-debatten. Både fordi hans årelange tv-erfaring gir en klar fordel, men han har også lavest terskel for å imponere.

– Utfordrerkandidatene klarer seg normalt best, om de klarer å holde fatningen og det ikke skjer åpenbare feil, sier Mjelde.

Hillary får derimot en vanskeligere jobb.

– Vi vet Hillary er flink og det skal mer til for at hun imponerer oss, sier Mjelde, og legger til:

– Jeg tror hun blir en bedre president enn presidentkandidat. Blir hun valgt, kommer hun til Det hvite hus med en topptrimmet hjerne. Faren nå i forkant er at hun snakker seg bort i lange ti-punktslister, og hun har ikke noe kort og konsist budskap til velgerne.