Foto: Franck Pennant

3. divisjonsdommer dømte straffe til sin egen bror etter fem minutter

– Hadde jeg ikke kunnet dømme venner og familie, måtte jeg sluttet som fotballdommer.

Eiger kjemper en innbitt kamp om å overleve i 3. divisjon, med tre poeng opp til den viktige fjerdeplassen som garanterer spill på fjerde nivå også til neste år.

Lørdag reiste Eiger til Kongsgårdbanen for å gjeste Donn, som allerede har rykket ned fra divisjonen.

Hussein Al-Kharasani var satt opp til å dømme oppgjøret. På vertenes lag spilte Hassan Hamid Al-Kharasani, Husseins egen bror.

Allerede etter fem minutters spill ble vertene tildelt straffespark. Al-Kharasani ble tatt inne i gjestenes felt, og Al-Kharasani pekte på straffemerket.

– Jeg tenkte ikke noe mer over det akkurat der og da. Men da vi så gjennom dommerkortet og merket at både navnene og personene lignet veldig på hverandre, så skjønte vi at de måtte være brødre, forklarer Bjørn Arne Slettebøe, som er leder i Eiger IL.

Slettebøe mener straffen vertene ble tildelt var svært billig.

– Donn-spilleren snubler i sine egne bein, men likevel dømmer dommer straffe. Da er det klart det blir spekulasjoner, sier han.

Dommer Al-Kharasani mener på sin side at straffen er klar.

– Jeg puster begge spillerne i ryggen i situasjonen, så det er ingenting å si på den. Det var en helt klar straffe, selv om det var tidlig i kampen. Jeg dømmer alltid straffe i den situasjonen der, så det er ingenting kontroversielt med den, sier Al-Kharasani.

Rødt kort

Etter hvilen skulle kamplederen komme i fokus igjen.

– Seks minutter ut i andre omgang får vi en mann utvist på noe som aldri skulle vært rødt kort. Spilleren vår får en litt lang berøring og kaster seg etter ballen, men han kommer ikke med knotter eller noe først. Det er klart slike situasjoner blir medvirkende til utfallet i kampen, forteller Slettebøe.

Hjemmelaget vant til slutt oppgjøret 4-1. Eiger-leiren vurderte først å sende inn klage til Agder Fotballkrets, men bestemte seg for å droppe det etter en diskusjon i trenerteamet.

– Den første reaksjonen var at jeg ville klage det inn til kretsen. Men vi kommer ikke til å gjøre det. Det er ingen regler jeg kjenner til som sier at det ikke er lov, men dommeren blir ikke objektiv i ordets rette forstand når broren spiller på det ene laget. Da kan avgjørelser fort falle i hans favør, slik som ved straffen i dag. Men jeg skal ikke skylde på dommerne, det er ikke hans ansvar at kretsen setter ham opp, siier Slettebøe.

Med tapet har Eiger fortsatt har tre poeng opp til Lura på trygg plass i 3. divisjon avdeling 5. Slettebø vil likevel ikke henge ut lørdagens kampleder. Han er bare glad det kommer dommere til kampene i det hele tatt.

– Jeg vil egentlig ikke spekulere noe mer i det. Det er allerede vanskelig å få tak i dommere. Særlig innenfor rammer som passer økonomisk med tanke på reising og slikt. Men vi har hatt han før når vi har spilt mot Kristiansand-lagene, og han har en tendens til å være litt kontroversiell. Men det har vært begge veier. Alle klager på dommere uansett, så jeg ønsker ikke å henge ham ut, sier Slettebøe.

– Uproblematisk

Al-Kharasani mener selv det er helt uproblematisk at hans bror er involvert i kamper han dømmer.

– Hadde jeg synes det var ubehagelig å dømme min egen bror, så hadde jeg gitt beskjed. Andre dommere gir beskjed om at de har venner og familie involvert om de synes det er ubehagelig, men jeg har ingen problemer med det, sier Al-Kharasani.

Al-Kharasani forklarer videre at han ikke har kjennskap til noe regelverk som skulle hindre ham i å dømme lørdagens oppgjør.

– Jeg har aldri hørt at det skulle være et problem før. Skulle det blitt noe spesielt rundt det, måtte nesten fotballforbundet lagt ned regler mot det. Men regelverket sier ingenting, så da kan jeg ikke tenke på det, sier han.

Kamplederen mener det blir vanskelig å komme unna slike situasjoner.

– Jeg har også venner som jeg dømmer. Og familie som jeg dømmer. Bror og vennskap er nesten det samme, så det spiller ingen rolle for min del. Om jeg skulle brydd meg om det, så må jeg bare slutte å dømme, sier han.

Leder i dommerkomiteen i Agder Fotballkrets Mats Nesmann stiller seg bak lørdagens kampleder.

– Det er vanskelig å holde oversikt over hvem som spiller på de forskjellige lagene, så slike situasjoner kan oppstå. Enten er man habil eller så er man ikke habil, vi kan ikke drive å spekulere i forskjellige grader av habilitet. Om dommer ikke føler seg inhabil, så har han alle muligheter til å melde ifra, sier Nesmann.

Nesmann forstår likevel at det stilles spørsmål til situasjonen.

– Jeg forstår at det stilles spørsmål, men jeg tror det er helt innenfor regelverket. Dommer kunne meldt ifra om han følte for det og det hadde ikke vært noe problem, sier han.

Nesmann understreker at det er kretsens ansvar å sette opp dommere til oppgjørene i divisjonen.

– Det er ikke dommerkomiteens ansvar å sette opp dommere. Vi gir kun generelle føringer for dommeroppsett. Administrasjonen i kretsen setter opp dommere. Vi har ingenting med det å gjøre, sier han.

TV 2 har vært i kontakt med Arne Marthinsen, som er leder i Agder Fotballkrets. Han henviser til administrasjonen i kretsen for kommentar til saken.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med administrasjonen i Agder Fotballkrets lørdag kveld.