Iesha (28) ble et symbol på politivold – lover mer kamp

Scranton, Pennsylvania (TV 2): Iesha Evans (28) ble berømt over natten i sommer. Uten å være klar over det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iesha tar imot TV 2 hjemme i Scranton, Pennsylvania.

– Jeg vil helst ikke at noen filmer huset, det er for å beskytte sønnen min, sier hun. Det er mange som ikke liker det hun står for som aktivist.

– Rasisme er fremdeles et stort problem her i USA. Det er helt åpenbart.

Vi går til parken der hun og 6-åringen pleier å leke. Det er et rolig nabolag, med blomstrende skog og kvitrende fugler. Kontrasten er slående til bildet som gikk verden over i sommer. Da var Iesha omgitt av opprørspoliti i Baton Rouge, Louisiana. Hun stilte seg opp midt i gaten, rett foran de tungt væpnede mennene.

– Jeg bare måtte se dem inn i ansiktene, jeg måtte prøve og forstå. Hvorfor står dere der, i militærutstyr? Er dere forberedt på krig? Mot hvem?

Se reportasje i videovinduet øverst.

Iesha hadde reist helt fra Pennsylvania til Louisiana for å demonstrere etter å ha sett videoen som viste drapet på fembarnsfaren Alton Sterling. Han ble skutt og drept av politiet mens han låg nede. Denne uken ble en annen mann drept i Charlotte i Nord-Carolina.

– Politiet tror de kan gjøre hva som helst, så lenge de ikke gjør det mot en hvit person, sier Iesha opprørt.

– Men politiet sier begge var bevæpnet?

– Det er ikke bevist. Og i tilfelle de var bevæpnet, hva så? Vi har en grunnlovsfestet rett til å bære våpen. Poenget er at ingen av dem utgjorde en trussel mot politiet.

Bildet av Iesha fra Baton Rouge gikk verden over, og har blitt stående som selve symbolet på afro-amerikanerene sin kamp mot politivold. Iesha selv registrerte ikke at fotografen var der, og visste ikke om bildet før hun slapp ut av fengselet dagen etter.

– Jeg skyr kameraer. Hvis jeg hadde visst at fotografen tok bilder av meg hadde jeg flyttet meg, sier hun.

– Folk sier til meg at jeg er berømt. Jeg svarer: Nei, det er bildet som er berømt. Jeg bare håper folk oppfatter budskapet.

– Som er?

– Forandring. Det må forandring til her i USA.

Den kampklare 28-åringen sier at vi ikke har sett det siste av henne.

– Jeg er i krig for mitt folk, og for min sønn.

– Hva vil du gjøre?

– Dere må vente og se, smiler hun lurt.