Hillary Rodham Clinton var utenriksminister i perioden fra 2009 til 2013. Foto: AFP
Hillary Rodham Clinton var utenriksminister i perioden fra 2009 til 2013. Foto: AFP Foto: Robyn Beck

Obama brukte falskt navn i eposter til Hillary Clinton

Da Hillary Clinton var utenriksminister mottok hun eposter fra en person som FBI mener er president Barack Obama som skrev under pseudonym.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Epostskandalen har fulgt Hillary Clinton under hele valgkampen, og saken har vokst i omfang.

FBI avslørte fredag nye dokumenter i etterforskningen av Hillary Clintons private epostserver fra hennes tid som utenriksministerviser.

Det har tidligere kommet fram at Clinton brukte en privat sikkerhetsadresse som ikke var sikkerhetsklarert. Flere tusen dokumenter er gjennomgått av FBI.

Pseudonym

Dokumentene som ble offentliggjort fredag viser at president Barack Obama brukte et pseudonym i kommunikasjonen med Clinton. Dette kommer fram etter intervjuer med Hillary Clintons nærmeste medarbeidere, blant andre Huma Abedin.

I et intervju med FBI i april i år ble Abedin vist en epostutveksling mellom Clinton og Obama, men hun kjente ikke igjen avsender. Da hun ble fortalt at FBI tror avsenderen er Obama og at han har brukt pseudonym, skal hun ifølge Politico ha reagert slik:

– Hvorfor er ikke dette klassifisert?

Myndighetene har ikke gitt flere detaljer om innholdet i epostutvekslingen, men sier den fant sted 28. juni 2012 og hadde tema: «Re: Congratulations». Eposten kan ha sammenheng med en kjennelse fra Høyesterett den dagen som støttet Obamas helseplan for folk uten helseforsikring.

Det er ikke kjent hvilket pseudonym Obama brukte.

– Ikke brutt loven

Obama har tidligere sagt at han ikke kjente til Clintons privat epostserver. Da nyheten sprakk i 2015 sa Obama at han ble gjort oppmerksom på saken gjennom mediene.

Mens republikanerne FBI sier Clinton har vært uforsiktig i håndteringen av klassifisert informasjon, men at hun ikke har brutt noen lover.

President Obama er ikke den eneste som har brukt pseudonym. Clintons datter, Chelsea Clinton, brukte ifølge Daily Caller «Diane Reynolds».