FAVORITT: Hos valgekspert Allan Lichtman. Han tror republikaneren kan stikke av med seieren foran nesen på Hillary Clinton. Foto: AP Photo / NTB.
FAVORITT: Hos valgekspert Allan Lichtman. Han tror republikaneren kan stikke av med seieren foran nesen på Hillary Clinton. Foto: AP Photo / NTB. Foto: Evan Vucci

Valg-ekspert har 0 feil på 32 år: Tror Trump blir president

Anerkjent valgekspert har kommet med sitt valg: Han tror Trump stikker av med seieren. Han oppgir tretten konkrete grunner til dette.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valget i USA nærmer seg med stormskritt.

Hvem skal styre USA de neste fire årene? Republikaneren Donald J. Trump, og Hillary Clinton kjemper en intens kamp. 8 november avgjøres det hele.

Nominasjonsvalget startet med en Trump ingen hadde troen på, til en Trump som nå blir sett - av flere og flere - som favoritt til å bli USAs neste president.

Washington Post har tatt en prat med professor Allan Lichtman, om hva han tror om valget mellom Trump og Clinton.

Lichtman har spådd utfallet i det amerikanske presidentvalget siden 1984, og har - hold på hatten - aldri bommet.

Denne gangen har han kastet seg inn i en ny utfordring: Hvem vinner årets valg?

Valgene hans er, ifølge Washington Post, ikke tuftet på forskjellige dagsmålinger, skiftende demografi eller hans egne politiske meninger.

Spesielt system
Men snarere bruker han et såkalt sant eller usant-system som han kaller nøkkelen til Det hvite hus, for å avgjøre en vinner, og i år tror han Donald Trump stikker av med seieren.

Tretten punkter blir listet opp i boken Lichtman har skrevet om det forekommende valget.

Blant annet trekker han frem at nåværende presidentskap ikke har hatt noen store seire på den utenrikspolitiske siden, at Hillary clinton ikke er karismatisk nok, og at det ikke er gjennomført omfattende politikk i Obamas siste periode.

Alt dette, og elleve andre punkter bør da gi Trump seieren mener professoren.

Tapte mot Trump: – Tok ham ikke seriøst i begynnelsen

Uventet støtte
Donald Trump har tilsynelatende fått lite støtte fra sine motstandere i valgkampen til nå, men en av hans argeste konkurrenter har snudd.

Ted Cruz har ombestemt seg og velger likevel å gi sin stemme til erkerivalen Donald Trump i presidentvalget. Trump takker for støtten.

Cruz' snuoperasjon er oppsiktsvekkende fra en mann som har kalt Trump «en notorisk løgner» og «ytterst amoralsk». Under nominasjonskampen anklaget Cruz også rivalen for å fornærme hans kone og beskylde hans far for å være involvert i drapet på John F. Kennedy.

Trump, som tidligere har uttalt at han ikke ønsket støtte fra Cruz, uttaler seg nå også i mer forsonlige ordelag.

– Jeg er beæret over støtten fra Cruz. Vi har kjempet en hard kamp, og han var en tøff og briljant motstander. Jeg ser fram til å arbeide sammen med ham i mange år for å gjøre USA stort igjen, sier Trump i en uttalelse fredag.

Trump fikk bufsehår på talkshow

Dommer avgjorde valget
Ted Cruz offentliggjorde sin støtte til Trump på Facebook-siden sin fredag.

Den kristenkonservative republikaneren skriver blant annet at valg av nye høyesterettsdommere er avgjørende for at han velger å støtte Trump framfor Hillary Clinton i presidentvalget i november.

– Vi er kun én dommer fra å miste våre grunnleggende rettigheter, og den neste presidenten skal utnevnte fire nye dommere. Vi vet at Clinton utvilsomt vil utnevne venstreideologer. Trump derimot har lovet å utnevne dommere som Scalia, skriver Cruz med henvisning til den tidligere konservative høyesterettsdommeren Antonin Scalia.

(TV 2/NTB)