– Fourcade er ikke glad for at jeg er her

Norges nye skytetrener får ikke svar fra sin gamle elev.

Se NM i rulleskiskyting for kvinner og menn lørdag klokken 10.30 på TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo!

Etter ti års tett samarbeid med Martin Fourcade – som ble kronet med fire VM-gull i Holmenkollen - valgte Siegfried Mazet i mai å hoppe på et tilbud fra Norge.

Sammen med Egil Kristiansen har han nå jobben med å detronisere sin gamle elev fra skiskyttertronen, og Mazet er godt i gang med å få orden på skytingen til de norske gutta.

– Ser når vi jukser med skuddene

– Han arresterer oss hele tida når vi gjør småfeil. Siegfried er bra i coachingen på skytinga, sier Emil Hegle Svendsen.

– Han har hjulpet meg stillingsmessig, jeg står og skyter på en litt annen måte enn før. Viljen til å treffe er mye høyere. Selv om jeg har trodd jeg har jobbet skuddene inn før, har jeg ikke gjort det. Siegfried er veldig bra. Han står bak ryggen vår og ser når vi jukser med skuddene. Da får vi høre det, sier Johannes Thingnes Bø.

– Han er knallhard og stiller krav. Skyter du to bom får du høre det. Og det trenger vi, sier Tarjei Bø.

Ærgjerrigheten og grundigheten til Mazet har bidratt til å gjøre Fourcade til verdens suverent beste skiskytter – og franskmannen var naturligvis ikke fornøyd med å miste suksesstreneren til Norge.

– Jeg må si jeg ikke forstår strategien til det norske forbundet. Jeg trodde de hadde mer selvtillit og tro på egne tradisjoner enn at de må hente trenere fra andre nasjoner. Som skiskytter ville jeg aldri valgt en utenlandsk trener til å lære meg om skyting. Det handler om så små detaljer at det er vanskelig nok å lære bort selv når man er fra samme land og snakker samme språk, sa Fourcade til TV 2 etter ansettelsen.

Snakket sist i mai

Nå er tilsynelatende hansken kastet mellom Frankrike og Norge. Ifølge Mazet er all kontakt med Fourcade brutt etter at han gikk til Norge.

– Har du snakket noe med ham?

– Bare en sms i mai. Ikke noe mer siden da.

– Etter å ha vært så nær I ti år – føles det rart?

– Selvfølgelig. Han er ikke så fornøyd med at jeg jobber for det norske laget. Men det er en del av gamet. Jeg forstår hans holdning. Vi er voksne gutter, så får vi se hva som skjer. Jeg prøver ikke å tenke på det.

Mazet sier det er opp til Fourcade om han ønsker å ta en prat når de møtes igjen ved sesongstart.

– Er han sint, tror du?

– Jeg vet ikke, jeg har ingen nyheter. Jeg skrev til ham, og han svarte meg ikke. Kanskje han var opptatt. Jeg vet ikke, sier Mazet.

– Har tronen ganske overlegent

Tarjei Bø tror Fourcade ville sett annerledes på det om Mazet gikk til en annen nasjon enn Norge.

– Fourcade vet at han har tronen ganske overlegent, men hvis noen kan få ham ned derfra, er det en norsk løper. Om Siegfried hadde gått til et annet land ville han ikke brydd seg, men han gikk til den verste fienden. Det er bra – vi må prøve de knepene vi kan, sier Bø og flirer.

Før han legger til:

– Nå signerte vi Siegfried i det åpne overgangsmarkedet. Det hjelper å være pengesterke. Det er som Premier League – vi kjøper oss til suksess!

– Som å gå fra Leeds til Manchester United

– I fotballen ville kanskje denne overgangen vært som å gå fra Liverpool til Manchester United?

– Liverpool? Bortsett fra at dette er mer som å gå fra Leeds til Manchester United, sier Man United-supporter Bø og ler høyt.

Tarjei Bø står for øvrig ikke på startstreken når TV 2 Sportskanalen viser NM i rulleskiskyting fra Vik i Sogn kl 10.30 lørdag morgen. Det gjør derimot profiler som Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff.

Thingnes Bø var Norges beste skiskytter sist sesong og ble nummer to i verdenscupen bak Fourcade - i tillegg til å vinne fellesstarten i VM.

Kommende sesong vil han gjøre et forsøk på den gule trøya.

– Jeg kommer til å prøve å ta den, men det er et såpass langt sprang opp til Fourcade. så det blir litt teit å si at jeg plutselig skal være den beste skytteren og langrennsløperen. Men ting ligger i hvert fall til rette, for det har fungert kjempebra i oppkjøringen, sier Thingnes Bø.