Klinte til bilfører under krangel om grisekjøring

41-åringen ble rasende over 20-åringens kjørestil. Da køen stoppet opp, åpnet familiefaren døren og slo ungdommen i ansiktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dommen mot barnefaren fra Bergen ble avsagt denne uken. Han må sone 60 dager i fengsel.

Hendelsen fant sted i Vaksdal mellom Bergen og Voss. Bergen tingrett slår fast at 41-åringen åpnet førerdøren til 20-åringen, og slo ham i ansiktet.

Bakgrunnen for volden var at 41-åringen hadde observert 20-åringen tidligere, og reagerte på kjøringen hans.

I rettssaken forklarte familiefaren fra Bergen at han var på biltur sammen med ektefelle og barn, da han like før Hemsedalsfjellet la merke til 20-åringens kjøring.

– Risikable forbikjøringer

Som Bergen tingrett oppsummerer:

«Underveis i kjøreturen like før Hemsedalsfjellet la tiltalte merke til en bil som etter hans syn kjørte uforsvarlig i form av risikable forbikjøringer, samt at bilen ruste med motoren og holdt liten avstand til forankjørende, og liknende. Tiltalte observerte denne bilen flere ganger på veien mot Bergen. Det var fornærmede som kjørte denne bilen».

41-åringen fortalte videre at han ble sint og redd da familiens bil ble forbikjørt:

«Ifølge tiltalte skjedde forbikjøringen på en særlig risikofylt måte slik at tiltalte har forklart at han måtte bremse hardt for å unngå en ulykke. (...) Han skal ha blitt sint og redd, ettersom han opplevde situasjonen som farlig og hadde hele familien i bilen».

Da all trafikk noen minutter senere måtte stanse på grunn av en rassikring, var 41-åringen mektig irritert. Han gikk ut av sin egen bil, og bort til bilen som hadde kjørt forbi ham.

Tror ikke på tiltaltes forklaring

Det som skjedde etter dette, er partene uenige om. Påtalemyndigheten og 20-åringen hevder 41-åringen slo ungdommen i ansiktet flere ganger, mens 41-åringen sier han kun tok tak i kragen på 20-åringen.

«Tiltalte har forklart at han åpnet døren og ropte til fornærmede at fornærmede ikke kunne kjøre slik og at han selv hadde tre barn i bilen, eller liknende. Fornærmede skal i følge tiltalte ha svart «det driter jeg i», eller liknende. Tiltalte har forklart at han så tok tak i T-skjorten til fornærmede, som satt i førersetet, røsket fornærmede til seg og slengte ham tilbake mot seteryggen».

Men Bergen tingrett tror ikke 41-åringen på dette, og viser til skadene som 20-åringen hadde i munnen. Skadene er forenlige med vold som er beskrevet i tiltalen.

Etter at de hadde begynt å kjøre inn mot Bergen igjen, kontaktet 20-åringen politiet. En patrulje stoppet både 41-åringen og den yngre bilføreren i bydelen Arna i Bergen. 20-åringen møtte patruljen senere.

Begge to avga forklaring og politiet tok bilder av skadene i munnen. Forklaringene og bildene, samt uttalelse fra en tannlege, var også sentrale beviser.

Gikk over streken

Bergen tingrett utelukker ikke at 20-åringen oppførte seg klanderverdig i trafikken, og påpeker at 41-åringen var i sin rett til å irettesette ham for kjøringen. Men å reagere med vold var å gå over streken:

«Det er slik retten ser det forståelig at tiltalte reagerte med redsel og sinne slik han oppfattet fornærmedes kjøring. Hans reaksjon mot fornærmede kom imidlertid minst fem minutter etter den forbikjøringen han særlig reagerte på. Tiltalte har reagert helt uforholdsmessig ved å slå fornærmede hardt i ansiktet med knyttet hånd».

Retten konkluderer også med at voldshandlingen er uakseptabel «selv om den er foranlediget av fornærmedes forhold».

TV 2 har ikke lykkes med å komme i kontakt med forsvareren til advokaten for å få kommentarer til dommen.