Snakker ut om  tiden etter konas død:

Jono El Grande:– Vred meg i smertefull krampegråt

I 2014 mistet Jon Andreas Håtun kona si i kreft. Nå er han aktuell med boka «Enkemannsstøt»
– om livet som enkemann og hvordan det var å miste den man elsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21. januar 2014 døde journalist og forfatter Anbjørg Sætre Håtun av kreft. Hun ble 41 år gammel.

Igjen satt ektemannen Jono El Grande i sorg.

– Vi skulle jo bli gamle sammen, som ektepar flest. Så kommer sykdommen og tar henne ut av livet. Den følelsen av tap var forferdelig trist, men også ekstremt underlig. Hva skjedde, liksom? Jeg husker jeg lette etter henne og følte et slags nærvær av henne i tiden etterpå, sier en åpenhjertig Håtun til God morgen Norge.

Smertefullt

Han var ikke forberedt på hvordan det ville bli å miste den man setter aller høyest i livet sitt.

– Jeg trodde at jeg skulle føle en konstant, vedvarende og mørk tristhet. Men så følte jeg at sorgreaksjonene kom i gjentakende støt. Disse reaksjonene kunne vare i alt fra fem minutter til to timer, der jeg blant annet lå og vred meg i smertefull krampegråt. Nesten som man ser på film, sier Jon Andreas Håtun.

Designeren skjønte etterhvert at det eneste som ville hjelpe ham med å lege sårene, var tiden.

– Etter at jeg hadde grått meg ferdig, var jeg ganske rolig. I den roen kjente jeg et håp om at jeg kanskje skulle klare å leve meg gjennom dette bedre enn jeg trodde på forhånd. Etter et halvt år, hadde jeg en dag der jeg ikke gråt. Så deilig, tenkte jeg. Men så ble det avløst av en mørk dag etterpå. Jeg prøvde etter hvert å kontrollere disse sorgreaksjonene, men det var vanskelig å forstå hva som utløste dem. Kom de fordi jeg ryddet i tingene, eller fordi jeg lyttet til en sang hun likte? Det er så mye mer. Jeg fant etter hvert ut at tiden er det eneste som hjelper. Jeg prøvde å ha det så bra som mulig i de lukene det ikke var vondt og mørkt, sier Håtun.

Fant kjærligheten på nytt

Etter hvert klarte han å nyte livet igjen. Før hun døde, var Anbjørg også veldig opptatt av at Jon skulle finne kjærligheten igjen. Og det har han gjort. Han ble sammen med designeren Ingunn Birkeland mindre enn ett år etter Anbjørgs død.

Ingunn og Anbjørg var venner, og designet fargerike turbaner sammen. Hodeplaggene ble kreftsyke Anbjørgs varemerke da håret forsvant og hun ønsket noe å pynte seg med.

Jon og Ingunn forlovet seg i juni i år.

– Det bød på visse utfordringer å være forelska, og samtidig være i sorg. Men nå er jeg lykkelig, sier Jon Andreas Håtun.