OL-BRONSE: Trenerne Jimmy Lidberg (t.v.) og Fritz Aanes bærer Stig-André Berge på gullstol etter bronsefinalen i OL. Nå er begge trenerne borte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OL-BRONSE: Trenerne Jimmy Lidberg (t.v.) og Fritz Aanes bærer Stig-André Berge på gullstol etter bronsefinalen i OL. Nå er begge trenerne borte. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Junge, Heiko

– Det begynner å bli litt krise

Brytelandslaget vil ha Fritz Aanes med videre som trener og frykter nå for fremtiden.

Tirsdag kunne Fritz Aanes meddele at han gir seg som landslagstrener i bryting.

– The King Is Leaving The Castle. Da Norges Bryteforbund og jeg ikke har klart å bli enige om en ny kontrakt, vil jeg gå ut av trenerteamet etter seks år. Er stolt av å ha vært en viktig del av det systemet som er blitt bygget opp, og som i denne perioden har gitt norsk bryting ni medaljer i EM, VM og OL (Cadet, Junior, U23 og Senior). En stor takk til dyktige trenere som Jimmy Lidberg og Eren Gjæktvik som jeg har hatt et nært og godt samarbeid med. Høydepunktet er nok bronsemedaljen til Stig-André Berge i Rio. Ønsker samtidig å takke alle gutta som har satset og bidratt i disse årene. Lykke til videre, skrev han på Instagram.

Nå begynner bryterne å bli bekymret.

– Vi er oppe i en veldig vanskelig situasjon ettersom det er en isfront, eller kall det ikke-kommunikasjon, mellom trener og forbund. Vi står ved et veiskille. Det er flere som vurderer fremtiden sin. Det er helt avgjørende at det kommer en trener på plass. Og helst Fritz, sier Stig-André Berge til TV 2.

Berge tok bronsemedalje i OL med Aanes som sin nærmeste støttespiller. Han håper det snart kommer et svar fra Bryteforbundet om hvem som skal trene landslaget videre.

– 31. oktober er han ferdig. Hvis ikke forbundet har en god erstatter på plass til det, så begynner det å bli litt krise. Det begynner egentlig å bli litt krise allerede nå. Vi ønsker å ha Fritz med videre og vi ønsker å videreutvikle det systemet vi har nå. Jeg er litt bekymret for hvordan ting skal gå. Det er flere av gutta som skal være med og kjempe om medaljer i EM i april til neste år. Det er tiden nå som er viktig. Kommer det et trenerbytte også, så kan det se dårlig ut for medaljer til neste år, mener Berge.

Utøverne har ikke gitt opp at Aanes og Bryteforbundet kommer i dialog igjen, og forhåpentlig kan komme til enighet om en ny kontrakt. De ønsker at Aanes skal fortsette den jobben han har startet, og spesielt Berge mener det er avgjørende for ham at det ikke blir noe trenerbytte.

– Når det kommer inn en ny trener, så kommer det inn en ny filosofi. Det blir et nytt opplegg og et nytt system. Vi kan ikke forvente at en trener skal komme til Norge og kopiere et system vi allerede har kjørt. Det tar tid å bygge opp et nytt system. Det er en tid spesielt jeg ikke har. Jeg har fire år igjen av karrieren min. Da må jeg på eldrehjem, for da er jeg pensjonist. Jeg har ikke et til to år til å jobbe meg inn i et nytt system. Så for meg er det veldig viktig hvordan dette ender, forteller bronsevinneren fra Rio, som innrømmer at trenerkabalen blir avgjørende for om han fortsetter eller ikke.

Og førstevalget er Aanes.

– Det finnes selvfølgelig trenere rundt i verden som er like bra som Fritz, og sikkert bedre også. Men systemet vi har i Norge nå er bygget opp av Fritz. Derfor vet jeg at han er veldig viktig for å videreutvikle det. For vi har hundre prosent tro på dette systemet og at det kan ta oss til gull i Tokyo, avslutter Berge.

Også Jimmy Lidberg er ute av trenerapparatet.

Norges Bryteforbund har ikke besvart TV 2s henvendelser.