Den overgrepsdømte mannen fikk gå fritt rundt i over et år i den lille Finnmarks-bygda. Foto: TV 2
Den overgrepsdømte mannen fikk gå fritt rundt i over et år i den lille Finnmarks-bygda. Foto: TV 2

Pedofildømt gikk fritt rundt i bygda – politiet ber spesialenheten etterforske

KVALSUND (TV 2): Politiet i Finnmark har selv sendt saken til spesialenheten for politisaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet i Finnmark sender på eget initativ saken der en mann var dømt til forvaring for seksuelle overgrep mot fem barn til spesialenheten for politisaker.

Mannen gikk fritt rundt i Kvalsund i ett år, til tross for at statsadvokaten sendte anmodning til politiet i Finnmark om å vurdere varetektsfengsling, slik TV 2 fortalte i går.

Et brev som var merket med «HASTER MEGET».

– Siden det stilles kritiske spørsmål til håndteringen vi har hatt, er det riktig å sende den til Spesialenheten, sier påtaleleder Morten Daae i Finnmark politidistrikt til TV 2.

– Hva ber dere Spesialenheten se på?

– Hvis de velger å se på den er det den generelle håndteringen vi har hatt av saken. De må se på alt vi har gjort, men det blir vel automatisk fokus på tiden etter at dommen ble rettskraftig, og hva som skjedde etter at Statsadvokaten sendte saken over til oss, sier Daae.

Politimesteren i Finnmark bekrefter at politiet har besluttet å oversende håndteringen av den forvaringsdømte 53-åringen til Spesialenheten for politisaker.

– Ut fra situasjonen og de spørsmålene som er reist rundt politiets håndtering etter at forvaringsdommen mot mannen ble rettskraftig, har jeg funnet at det riktig å sende saken over til Spesialenheten for politisaker, på eget initiativ, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark Politidistrikt i en pressemelding.

TV 2 har snakket med en familie som har vært utsatt for overgriperen. De føler seg sviktet. Familien visste ikke at mannen som bodde hos dem i perioder over to over var tidligere straffedømt for seksuelle overgrep mot barn.

Fra jenta i familien var 6 år gammel, ble hun og broren utsatt for gjentatte seksuelle overgrep. Ved to tilfeller møtte moren til to av ofrene på den overgrepsdømte mannen på lokalbutikken.

Mannen ble først anmeldt i 2011, og ble da ikke varetektsfengslet. Også statsadvokaten tar selvkritikk i saken.

– Det er ingen tvil om at denne saken har tatt for lang tid. Vi må ta selvkritikk på håndteringen av saken, sier Lars Fause, førstestatsadvokat i Troms og Finnmark til TV 2.

Etter at Høyesterett tidligere i år avslo anken, og dommen dermed ble rettskraftig, ble saken sendt til politiet i Finnmark, som skulle ta kontakt med kriminalomsorgen om at den domfelte skal sone. Men politiet gjorde ikke noe før nettavisen iFinnmark gjorde dem oppmerksom på at mannen gitt fritt rundt.