FORVARING: En 29-åring er dømt til forvaring for dødelig vold mot morens samboer. Mannen ble funnet død i en leilighet i Loddefjord i Bergen 12. desember 2014.
Foto: Trond Erik Brekke / NTB scanpix
FORVARING: En 29-åring er dømt til forvaring for dødelig vold mot morens samboer. Mannen ble funnet død i en leilighet i Loddefjord i Bergen 12. desember 2014. Foto: Trond Erik Brekke / NTB scanpix Foto: Brekke, Trond Erik

Dømt til forvaring for dødsvold mot stefar

En 29 år gammel mann er dømt for å slå morens samboer (62) til døde med en krykke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29-åringen ble i Bergen tingrett dømt til forvaring med tidsramme på åtte år og syv måneder, med minstetid på seks år.

Det betyr at han må sone i minst seks år før han kan løslates for eksempel på permisjon eller prøveløslatelse.

Forvaringen kan også utvides utover tidsrammen.

29-åringen ble samtidig dømt for flere tilfeller av vold, og må betale rundt 900.000 kroner i oppreisning til åtte pårørende og fornærmede.

Drakk alkohol sammen

Mannen nektet straffskyld i tiltalepunktet som gjelder forsettlig drap. Tingretten fant det heller ikke tilstrekkelig bevist at han handlet forsettlig, men konkluderte med at han er skyldig i å påføre 62-åringen volden som drepte ham.

– Han synes det er gledelig at han blir frifunnet for drap. Jeg skal gå gjennom dommen med klient fredag. Så må vi bedømme om vi skal anke. En eventuell anke kan dreie seg om forvaringsdommen, men det er litt tidlig å si konkret hva anken vil gjelde, sier 29-åringens forsvarer Sol Elden til TV 2.

Bergen tingrett fant det imidlertid bevist at mannen oppsøkte morens samboer i leiligheten deres i Loddefjord 12.desember 2014. Her satt de sammen og drakk brennevin, før 29-åringen forlot leiligheten.

Senere samme dag kom 29-åringens mor hjem til leiligheten, og fant samboeren død.

Overvåkingsbilder fra kjøpesenteret Vestkanten viser den tiltalte med én krykke, mens han tidligere brukte to krykker på grunn av smerter i en fot.

Den andre krykken ble funnet ved siden av den avdøde 62-åringen, og dette var også drapsvåpenet, konkluderer tingretten. 29-åringen ble observert av vitner med blod på klærne, og papir surret rundt den ene hånden.

En vekter ved Bergen storsenter i Bergen sentrum spurte ham om han trengte hjelp, da han så blodet på klærne hans. Han ble pågrepet den påfølgende natten.

Strafferabatt

Straffen er en del mildere enn aktors begjæring på forvaring i 14 år, med ni års minstetid. Retten begrunner dette med at det ikke er påvist forsett, altså at målet med volden var å drepe morens samboer, selv om alvorlighetsgraden er på grensen til forsettlig drap.

Statsadvokaten argumenterte i retten for at 29-åringen hadde sannsynlighetsforsett, det vil si at han skjønte på gjerningstidspunktet burde skjønne at volden var dødelig.

Bergen tingrett konkluderte imidlertid med at dette ikke er påvist. Dermed er han dømt for legemsbeskadigelse med døden til følge, noe som gir lavere strafferamme.

Han fikk også litt strafferabatt for å tilstå noen av de andre tiltalepunktene, og for at saken har ligget lenge hos etterforskerne før den kom opp for retten.

TV 2 har ikke lykkes i å komme i kontakt med statsadvokat Magne Kvamme Sylta for en kommentar på saken.