–Jeg er helt bergtatt

–Dette er noe av det vakreste jeg har sett! Wenche laget mat med et stort smil om munnen fra Tromsøs tak i dag tidlig.

Salte og søte munnfuller fra hav og vidde.

Reker med dill- og persillemajones og marinert slangeagurk:

  • Ferske reker.
  • Loff eller fint surdeigbrød i små trekanter.

Persillemajones:

Lag majones fra bunnen av (se egen oppskrift), eller bruk ferdigkjøpt majones.
Finhakk dill og persille og rør inn i majones og smak til med sitronsaft.
En stavmikser kan også brukes.

Marinert slangeagurk:

Lag marinade av 1 ss nøytral olje, ¾ ss hvitvinseddik eller sitronsaft.
Smak til med 1-2 ts sukker, salt og pepper.
Skjær slangeagurk i lange strimler (bruk ostehøvel).
Legg strimlene i marinaden i 15-20 minutter.
Anrett reker, majones og marinert agurk på loff eller fint surdeigsbrød skåret i små trekanter.

Smaker fra hav og vidde. FOTO: TV 2
Smaker fra hav og vidde. FOTO: TV 2

Expressmajones:

Bruk en stavmikser

  • 1 eggeplomme
  • 1/2 ts sitronsaft
  • 2 dl nøytral olje
  • ½ ss kaldt vann

Ha eggeplommen i en smal beholder, fortsett med olje, sitronsaft og kaldt vann.
Ingrediensene vil naturlig legge seg lagvis.

Sett stavmikseren i bunnen på beholderen.
Kjør til du ser at det blir majones, før du løfter stavmikseren rolig opp mot overflaten.
I løpet av 20-30 sekunder har du laget hjemmelaget majones.

Smak til med litt salt.
Tilsett eventuelt litt mer iskaldt vann hvis majones er for tykk.

Små grove munnfuller med godt fra vidda:

Bruk grovt surdeigbrød.

Stek reinsdyrfilet eller rypebryst til de har en rosa kjerne, dryss med salt og pepper.
Rør sammen 2 dl rømme,3-4 ss rørte tyttebær, 2 ts finhakket frisk timian (1 ts tørket) og 1 finknust einebær.
La stå og trekke smak minst 20 minutter før servering.
Grønnsalat

Anrett på grovt surdeigbrød skåret i trekanter.

Tilslørte Tromsøpiker:

Grovknus havreflarn.
Visp krem.
Tilsett multer og smak til med multesirup eller multelikør.
Eller helt enkelt litt brunt sukker tilsatt litt kanel.

Anrett i små glass.